Vijesti
4. 5. 2023.

Sućut predsjednika Andreja Plenkovića u povodu smrti Nikice Valentića, hrvatskog premijera tijekom sudbonosnih dana Domovinskog rata

Gospodina Valentića osobno sam poznavao i izuzetno cijenio. Njegovim odlaskom izgubili smo prijatelja, suradnika i državnika koji je ostavio neizbrisivi trag u hrvatskoj političkoj povijesti. Svoje znanje i iskustvo utkao je u temelje naše samostalnosti, demokracije i slobode. Tijekom njegovoga premijerskog mandata stvoreni su preduvjeti za zaustavljanje inflacije, kao i za pripremu i provedbu ključnih vojnih operacija koje su dovele do kraja rata u Hrvatskoj. Poštovana obitelji, molim vas da primite izraze iskrene sućuti i najdubljeg poštovanja.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković uputio je sućut obitelji u povodu smrti Nikice Valentića, u kojoj stoji:

U ovim tužnim trenucima suosjećamo s vama

Poštovana obitelji,

s iskrenim žaljenjem primio sam vijest o preranoj smrti gospodina Nikice Valentića, bivšeg predsjednika hrvatske Vlade, kojeg sam osobno poznavao i izuzetno cijenio.

U ovim tužnim trenucima suosjećamo s vama i sjećamo se čovjeka koji je svojim radom i djelovanjem ostavio neizbrisivi trag u hrvatskoj političkoj povijesti.

Bio je predsjednik Vlade tijekom sudbonosnih dana Domovinskog rata te je kao političar, pravnik i gospodarstvenik svoje znanje i iskustvo utkao u temelje samostalne i slobodne Hrvatske.

Trajna zahvalnost i najdublje poštovanje

Zahvaljujući stabilizacijskom programu i uvođenju nove nacionalne valute, tijekom njegovoga premijerskog mandata stvoreni su preduvjeti za zaustavljanje inflacije, kao i za pripremu i provedbu ključnih vojnih operacija koje su dovele do kraja rata u Hrvatskoj.

Ujedno, Hrvatska je tada zbrinula brojne izbjeglice i prognanike.

Obnašajući u dva mandata dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru svoj je doprinos dao i u zakonodavnoj vlasti. 

Svladavao prepreke i rješavao probleme

Odlaskom Nikice Valentića izgubili smo prijatelja, suradnika i državnika koji je sjedinjavao znanje, rad i iskustvo te svojom ličkom tvrdoglavošću, kako je sam znao reći, svladavao prepreke i rješavao probleme.

Molim vas da u ime Vlade i u moje osobno ime primite izraze iskrene sućuti i najdubljeg poštovanja.

NIKICA VALENTIĆ (1950.-2023.)

Bivši hrvatski premijer i saborski zastupnik HDZ-a u dva mandata preminuo je u srijedu u 73. godini.

Nikica Valentić rođen je 1950. u Bilaju kod Gospića. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Kao član HDZ-a bio je saborski zastupnik u dva mandata (od 1992. do 1993. i od 1995. do 2000.) te predsjednik Vlade RH od 3. travnja 1993. do 7. studenog 1995. godine.

Za njegovoga premijerskog mandata pokrenut je antiinflacijski program te je 1994. godine, kao nova valuta, uvedena kuna.

Tijekom Valentićeva mandata, također, Hrvatska vojska i policija izvele su operaciju Oluja koja je dovela do sloma velikosrpske agresije i kraja rata u Hrvatskoj.

A A A