Vijesti
3. 5. 2023.

S čvrstim osloncem u Tuđmanovoj i Šuškovoj baštini te narodnjačkim i domoljubnim vrijednostima, istodobno smo okrenuti budućnosti i suvremenim izazovima!

(VIDEO & PHOTO) ČOVJEK OD RIJEČI. Komemorativni skup u „Lisinskom“ u povodu 25. godišnjice Gojka Šuška. Predsjednik Andrej Plenković: Ima li što suverenističkije od spajanja zemlje Pelješkim mostom, i to EU novcem? Od energetske sigurnosti i LNG terminala? Od nabave Rafalea i, u partnerstvu sa SAD-om, oklopnih vozila Bradley? Naša Vlada koristi nikad snažniji međunarodni položaj RH i kako bi pomogla Hrvatima u BiH, kako bi štitila nacionalne interese. To je moderni suverenizam! Pritom znamo tko smo, od kuda smo krenuli, na kojim je temeljima stvorena moderna Hrvatska. HDZ poštuje svoje velikane!

„Čovjek iznimnih ljudskih kvaliteta i upravljačkih sposobnosti. U svim okolnostima, pogotovo teškim i pogibeljnim, djelovao je snagom duha i značaja, svjedočio činom vjerodostojnog djela. A ne može biti nikakve dvojbe da je dao najveći osobni doprinos stvaranju Hrvatske vojske, koja je postala, usudio bih se reći, gotovo sveta institucija hrvatskog naroda. Nepokolebljiv i neustrašiv, smion, ali razborit i promišljen hrvatski vitez” - tako je prvi predsjednik RH i utemeljitelj suvremene Hrvatske dr. Franjo Tuđman opisao Gojka Šuška, svoga najbližeg suradnika.

Na 25. godišnjicu Šuškove smrti s ponosom smo odali počast ratnom ministru obrane i potpredsjedniku HDZ-a u tim danima pobjede i slave, velikanu koji je dao nemjerljiv doprinos ustrojavanju i jačanju HV-a, nacionalnom zajedništvu i slobodi Hrvatske.

Vijenci na Mirogoju. Misa zadušnica u Crkvi Bezgrješnog začeća BDM na Aveniji Gojka Šuška u Zagrebu. Veličanstveni komemorativni skup u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, s više od 2.000 sudionika. U cijelom programu obilježavanja sudjelovala je obitelj Gojka Šuška.

Na komemorativnom skupu, organiziranom pod sloganom "Čovjek od riječi", završni govor održao je predsjednik naše stranke i naše Vlade Andrej Plenković.

Donosimo ključne poruke:

PLENKOVIĆ: Iza Tuđmana i Šuška velebna su postignuća!

HDZ poštuje velikane, ljude koji su postavili temelje Hrvatske, koji su predvodili naš put ka slobodi i samostalnosti. Iza njih su velebna postignuća!

A što znači moderni suverenizam? To znači da smo - s čvrstim osloncem u baštini prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i ratnog ministra Gojka Šuška, u vrijednostima Domovinskog rata i nacionalnog zajedništva te našim narodnjačkim, državotvornim i domoljubnim temeljima - istodobno okrenuti budućnosti i svladavanju suvremenih izazova.

Jačanje sposobnosti pobjedničke Hrvatske vojske

Ima li suverenističkijeg poteza od teritorijalnog spajanja Lijepe Naše Pelješkim mostom, i to europskim novcem? Od nabave borbenih zrakoplova Rafale i, u partnerstvu sa SAD-om, oklopnih vozila Bradley?

Od jačanje sposobnosti pobjedničke Hrvatske vojske? Mislim da bi pokojni ratni ministar bio itekako sretan s onime što smo učinili za prava hrvatskih vojnika, policajaca i branitelja.

Koristimo sve prednosti EU integracija

Ima li što suverenističkije od stjecanja energetske sigurnosti Hrvatske izgradnjom LNG terminala? Od očuvanja 800.000 radnih mjesta i egzistencija hrvatskih obitelji u pandemiji, i to također uz pomoć europskih sredstava?

Od ulaska u Schengen, zahvaljujući kojem će naš gospodarski rast biti veći i od najoptimističnijih očekivanja, a turistička godina - rekordna?!!

Ova Vlada koristi sve prednosti EU integracija i nikad snažniji međunarodni položaj RH i kako bi pomogla Hrvatima u BiH, kako bi ostvarivala sve nacionalne interese. Da, to je moderni suverenizam!

Zato smo i vratili 30. svibanj!

Pritom ne zaboravljamo tko smo, od kuda smo krenuli, na kojim je temeljima stvorena moderna Hrvatska. A stvorena je - pod vodstvom dr. Tuđmana - na zajedništvu i odlučnosti hrvatskog naroda te hrabrosti i žrtvi naših branitelja.

Gojko Šušak dao je nemjerljivi doprinos u obrani i uspostavi samostalne Hrvatske

Zato smo i vratili 30. svibanj kao jedini pravi Dan državnosti, zato i jesmo danas u „Lisinskom“ kako bismo odali počast velikanu - ratnom ministru obrane i najbližem Tuđmanovu suradniku Gojku Šušku. Da se nikad ne zaboravi!

Nacionalno zajedništvo i nove - pobjede!

Šušak je i simbol zajedništva Hrvata iz Republike Hrvatske, BiH i iseljeništva, simbol ostvarivanja ideje predsjednika Tuđmana o nacionalnoj pomirbi.

Pozivam vas stoga da u duhu tog zajedništva i pune svijesti o presudnoj ulozi HDZ-a i za neposrednu prošlost u zadnjih 30-ak godina i za postignuća koja sada ostvarujemo nastavimo graditi Hrvatsku u godinama koje su pred nama. I da ponovno, ovako jedinstveni, zadobijemo povjerenje hrvatskog naroda!

A A A