Vijesti
6. 5. 2023.

Umjesto što neki gradonačelnici unaprijed izigravaju „žrtve“, mogli bi prvo objaviti koliko ova Vlada pomaže lokalnim jedinicama koje oni vode

Butković: U našem su mandatu za 11 milijardi kuna povećani prihodi lokalnih jedinica, a država im i dalje subvencionira energente u golemom iznosu. Tako se samo za struju za Grad Zagreb mjesečno izdvaja 15 milijuna eura. S obzirom na to koliko im se pomaže, mislim da bi i gradovi mogli iskazati društvenu odgovornost i pridonijeti ostvarenju cilja o porastu plaća. Bačić: Novim, 6. krugom porezne reforme opet ćemo povisiti plaće, prije svega sugrađanima s nižim primanjima. Lokalne su jedinice lani zabilježile suficit od 3 milijarde kuna, prihodi od poreza na dohodak i prireza porasli su im za oko 20% budući da su u vrijeme ove Vlade RH znatno povećane plaće.

„Slom lokalne samouprave“, „udar na najveće gradove“, „manje mirovine“, „ugrožavanje mirovinskog sustava“, „HDZ-ova osveta“… nanizala su se zloguke predviđanja oporbenih politikanata i raznoraznih „stručnjaka“ nakon što je naša Vlada RH najavila da će se novim krugom porezne reforme od 1. siječnja hrvatskim građanima povećati plaće. I sve to izgovaraju premda prijedlog zakonskih izmjena još nije dovršen, a kamoli predstavljen javnosti.

SDP-ovi proroci & MOST-ovi profeti

Tako su, podsjetimo, SDP-ovci najavljivali da će u koroni „400.000 Hrvata izgubiti posao“, dok je MOST „proricao“ da će zbog ograničenja cijena ključnih prehrambenih proizvoda u aktualnoj globalnoj krizi „nastati sveopća nestašica“. Skupa su pak SDP/MOST rušili strateški projekt LNG terminala, tvrdeći da je „neisplativ“, da će „propasti“.

SDP je najavljivao da ćemo u koroni „izgubiti 400.000 radnih mjesta“, a danas Hrvatska ima 156.000 više zaposlenih nego 2016. godine!

Pokazalo se da je za SDP/MOST loše sve ono što je dobro za naše građane. Kako je dobro rekao predsjednik Plenković, u partiji su ogorčeni jer je Hrvatska daleko bolja i uspješnija zemlja nego u njihovom mandatu.

Milanović i SDP su ogorčeni jer je Hrvatska danas daleko uspješnija, sigurnija i bolja zemlja nego u njihovom mandatu. To mogu reći uzdignutog čela!

Donosimo reakcije dvojice potpredsjednika Vlade RH - za gospodarstvo Olega Butković i za obnovu Branka Bačića. Obojica su i nacionalni potpredsjednici HDZ-a.

BUTKOVIĆ: Rast neto plaća - jedini cilj

Rast neto plaća hrvatskih građana, s naglaskom na one s najmanjim primanjima, jedini je cilj 6. kruga porezne reforme koji je najavila Vlada RH i koji bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja.

Novim, 6. krugom porezne reforme naša će Vlada ponovno povećati plaće u Hrvatskoj!

Polovica lokalnih jedinica već je ukinula prirez

Zamolio bih pojedine gradonačelnike da unaprijed ne izigravaju „žrtve“, i to iz više razloga. Prvo, u našem su mandatu za oko 11 milijardi kuna povećani prihodi lokalnih jedinica, nitko nije toliko ojačao gradove i općine kao mi.

Drugo, za lokalne je jedinice država subvencionirala te i dalje subvencionira cijene energenata u golemom iznosu, pa se tako samo za struju za Grad Zagreb mjesečno izdvaja 15 milijuna eura.

Treće, od nešto više od 500 lokalnih jedinica njih oko 250 već je ukinulo prirez, a uspješno funkcioniraju. Četvrto, naš prijedlog o tome kako planiramo povećati plaće još nije predstavljen javnosti. Otvoreni smo za dijalog.

Svi zajedno morat ćemo se dogovoriti

Peto, s obzirom na svu pomoć koju im je dala i daje država, mislim kako bi i lokalna samouprava mogla iskazati društvenu odgovornost i pravedno dati svoj doprinos ostvarenju cilja o porastu primanja građana. Svi zajedno morat ćemo se dogovoriti.

BAČIĆ: Vodimo računa i o visini mirovina u budućnosti

Novim krugom porezne reforme opet ćemo povisiti plaće, prije svega sugrađanima s nižim primanjima. Da ponovno povećamo osobni odbitak, što smo već dva puta učinili u mandatu, to ne bi polučilo rezultate jer je veliki broj hrvatskih građana već oslobođen od plaćanja poreza na dohodak.

Novim poreznim rasterećenjima osigurat ćemo prostor za dodatno podizanje plaća, a zakonski smo već regulirali rad nedjeljom!

Stoga razrađujemo drugi model kojim ćemo osigurati rast plaća, vodeći pritom računa i o visini mirovina u budućnosti i o lokalnim jedinicama - iako su one lani zabilježile suficit od 3 milijarde kuna. Prihodi od poreza na dohodak i prireza porasli su im za oko 20% s obzirom na to da su u Hrvatskoj znatno povećane plaće.

Prosječna neto plaća u Hrvatskoj prešla je prvi put 1.100 eura, a s novom poreznom reformom slijede i nova povećanja!

A A A