Vijesti
13. 5. 2023.

78. obljetnica Bleiburške tragedije i Križnog puta: Poštovati žrtve, osuđivati zločine svih totalitarizama & njegovati kulturu sjećanja

Izaslanstva Vlade i Hrvatskog sabora na komemoraciji za žrtve komunističkog režima na Mirogoju i na svetoj misi u Maclju, na mjestu masovnih zločina nakon II. svjetskog rata. Plenković: Kraj rata donio je pobjedu nad nacizmom, ali i, nažalost, masovne zločine, bez suđenja, nad razoružanim vojnicima i civilima. Bolni je to podsjetnik na zločinački karakter totalitarnih sustava. Mladim generacijama moramo prenositi istinu o nacionalnoj povijesti. Jandroković: Budući naraštaji moraju znati da mir i demokracija ne dolaze sami od sebe, da se za njih i dalje treba boriti jer uvijek ima onih koji su spremni na zločine.

Vijenci i svijeće kod Središnjeg križa na Mirogoju. Komemoracijom na zagrebačkom gradskom groblju odana je počast žrtvama Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda.

Glavni tajnik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Krunoslav Novak izmolio je molitvu, a imam Medžlisa Islamske zajednice Zagreb Halid ef. Dolić dovu.

Tragedija koja je donijela patnju golemom broju obitelji

U izjavi medijima nakon komemoracije koja se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade RH i HDZ-a napomenuo je da je „kraj Drugog svjetskog rata donio pobjedu nad nacizmom i mir europskom kontinentu, ali i, nažalost, masovne zločine, bez suđenja, nad razoružanim vojnicima i civilima“:

- Tragedija je to hrvatskog naroda koja je donijela patnju golemom broju obitelji, ali i bolni podsjetnik na zločinački karakter totalitarnih sustava. Zato je važno da njegujemo kulturu sjećanja koja će s poštovanjem govoriti o žrtvama, a iskreno osuđivati zločine.

Moramo u miru, razborito, kada je Hrvatska demokratska i samostalna država te zemlja vladavine prava, mladim generacijama prenositi istinu o nacionalnoj povijesti - zaključio je Andrej Plenković:

- Suvremena, demokratska Hrvatska temelji se na vrijednostima Domovinskog rata i svoju budućnost gradi, ponovit ću, na kulturi sjećanja, povijesnoj istini i osudi zločina svih totalitarizama.

Moramo istinito gledati na našu povijest

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je da moramo istinito gledati na našu povijest, osuditi zločine i zločince totalitarnih režima te iskazati poštovanje prema svim žrtvama:

- To je posebno važno zbog budućih generacija, koje moraju znati da demokracija i mir ne dolaze sami od sebe, da se za njih i dalje treba boriti jer uvijek ima onih koji su spremni na zločine i oduzimanje slobode i mira. Bivša nedemokratska Jugoslavija imala je i zločinački karakter.

Predsjednik Sabora Jandroković predvodio izaslanstvo Hrvatskoga sabora u povodu obilježavanja 78. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnoga puta

EUHARISTIJSKO SLAVLJE U MACLJU

Poslije komemoracije na Mirogoju, izaslanstva Vlade RH i Hrvatskog sabora odala su počast žrtvama Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda i u Maclju, na mjestu masovnih stratišta nakon nakon II. svjetskog rata.

Euharistijsko slavlje u Crkvi Muke Isusove predvodio je zagrebački nadbiskup i predsjednik HBK mons. Dražen Kutleša:

- Moramo se hrabro i pošteno suočiti s prošlošću. Moguće je samo kroz istinu pronaći pravdu i osigurati da se nepravde ne ponavljaju, kao i da žrtve ne budu zaboravljene. Ljudi koji su ovdje smaknuti bez suđenja nisu brojke, svatko od njih imao je ime i prezime, obitelj, osobnu povijest, zavičaj… Podmukla likvidacija civila i ratnih zarobljenika okrutan je zločin koji se ne može opravdati nikakvim izlikama.

A A A