Vijesti
14. 5. 2023.

101. obljetnica rođenja prvog hrvatskog predsjednika, najvećeg državnika u našoj slavnoj i olujnoj nacionalnoj povijesti

(PHOTO) Prije 101 godinu u Velikom je Trgovišću rođen Franjo Tuđman, velikan koji je svoju državotvornu viziju pretvorio u stvarnost. Samostalna i demokratska Hrvatska njegov je trajni, zauvijek živi spomenik. Prisjećamo ga se s neizmjernim ponosom te neprolaznim poštovanjem. PHDZ/PVRH Andrej Plenković: Zahvaljujući svojoj odlučnosti, ali i državničkoj mudrosti, dr. Tuđman je uz potporu hrvatskog naroda i hrabrost branitelja stvorio modernu Hrvatsku!

Na obljetnicu rođenja dr. Franje Tuđmana izaslanstvo HDZ-a položilo je vijenac i zapalilo svijeće na njegov grob na zagrebačkom Mirogoju.

Neka mu je vječna slava!

Dan uoči obljetnice, predsjednik naše stranke i naše Vlade RH Andrej Plenković položio je vijenac ispred Tuđmanove rodne kuće prvog u Velikom Trgovišću:

- Zahvaljujući svojoj odlučnosti, ali i državničkoj mudrosti, dr. Franjo Tuđman je uz potporu hrvatskog naroda i hrabrost branitelja stvorio modernu Hrvatsku i ispunio svoju državotvornu viziju.

DANI DR. FRANJE TUĐMANA

Ususret 101. obljetnici Tuđmanova rođenja, počevši od petka, 12. svibnja, Zaklada hrvatskog državnog zavjeta (ZHDZ), Općina Veliko Trgovišće i Hrvatska udruga „Muži zagorskog srca“ organizirale su tradicionalne Dane dr. Franje Tuđmana u njegovome rodnom mjestu.

Nakon što su ispred njegove rodne kuće u Velikom Trgovišću položeni vijenci i zapalljene svijeće, u Spomen-školi dr. Franje Tuđmana održan je XIV. Znanstveni skup „Dani dr. Franje Tuđmana - Hrvati kroz stoljeća”.

100. obljetnica rođenja dr. Franje Tuđmana

Bez njega ne bismo imali državu!

Nacionalna potpredsjednica HDZ-a Zdravka Bušić, koja je u danima borbe za slobodu bila predstojnica Ureda prvog predsjednika Republike Hrvatske, naglasila je da su „čvrstoća i odlučnost, ali istodobno i mudrost i strpljivost, bile ključne odlike dr. Tuđmana“:

- Da nije bilo njega i njegove državotvorne vizije, mi danas ne bismo imali hrvatsku državu. Kako vrijeme prolazi, to shvaćaju i oni koji su ga nekoć neopravdano osporavali.

Najveći sin Hrvatskog zagorja

Predsjednik HDZ-a Krapinsko-zagorske županije (i krapinski gradonačelnik) Zoran Gregurović istaknuo je da su „svi Zagorci ponosni na najvećeg sina Hrvatskog zagorja i Domovine Hrvatske, čak i oni koji dosad nisu bili njegovi štovatelji“:

- Hrvatski narod i hrvatskebranitelje mogao je povesti u uspješnu borbu za slobodu i suverenost samo istinski lider i velikan, a to je bio dr. Tuđman.

Otac Domovine

Posebni savjetnik premijera Plenkovića i bivši ministar vanjskih poslova RH prof. dr. sc. Mate Granić napomenuo je da je Hrvatska danas baš ondje gdje ju je Tuđman vidio - u samom srcu Europe i zapadnoga demokratskog svijeta:

- Tuđman je stvarni Otac Domovine, utemeljitelj suvremene Hrvatske. Uz hrvatske branitelje, najzaslužniji je za pobjedu u pravednome Domovinskom ratu, a i trasirao je naš euroatlantski put.

S čvrstim osloncem u Tuđmanovoj baštini

U ime organizatora ravnatelj Zakladne uprave ZHDZ-a Srećko Prusina poručio je da je dr. Tuđman „vođen kristalnom jasnoćom vlastitih zamisli, učinkovitim prosudbama i nevjerojatnom upornošću uspio ostvariti svoju viziju i strateške ciljeve“:

- Nakon Oluje državničkom je mudrošću reintegrirao Hrvatsko Podunavlje bez ijednog metka, bez ijedne žrtve. Današnji HDZ pod vodstvom Andreja Plenkovića čvrsto se oslanja upravo na Tuđmanovu baštinu, a istodobno je okrenut modernim izazovima i budućnosti.

A A A