Vijesti
18. 5. 2023.

Iz Karlovca: Vlada će, kao i uvijek do sada, pomoći županijama u saniranju šteta!

PVRH Andrej Plenković nakon sastanka s ministrima, lokalnom zajednicom i nadležnim službama o daljnjim aktivnostima u obrani od vodnog vala: Situacija s poplavama trenutačno je pod kontrolom te je uz golemi angažman svih službi bolja nego prije nekoliko dana. Najvažnije je da nema ljudskih žrtava. Slična je, možda i gora situacija u drugim europskim zemljama. Ogromne su količine oborina pale u više županija. Vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici prešao je 5 metara, no ulažu se veliki napori te su, uz postojeće brane, postavljene dodatne vreće. Zahvaljujem HV-u i svim službama koje predano rade na zaštiti stanovništva. Suočavamo se s rekordnim vodnim valovima i zajedno se borimo!

U izjavi za medije nakon sastanka hrvatski premijer kazao je da se prethodnih dana nastojalo pomoći najugroženijima i spriječiti veće štetne posljedice.

Zahvala svim službama

Zahvalio je karlovačkoj županici Furdek Hajdin, gradonačelniku Karlovca Mandiću, ministrima Medvedu, Božinoviću, Banožiću, Hrvatskoj vojsci, policiji, vatrogascima, HGSS-u, Crvenom križu, Civilnoj zaštiti i lokalnoj zajednici na poduzetim i koordiniranim aktivnostima u okviru sustava domovinske sigurnosti.

Situacija pod kontrolom

Istaknuo je da je posebno teško u Karlovcu, s obzirom da leži na četiri rijeke pa je samim time žrtva visokih vodostaja:

- Dio grada je obranjen, pogotovo oni dijelovi Karlovca koji su ranije bili u najgoroj situaciji. U nekim drugim dijelovima ima šteta, ali globalno gledajući, možemo reći da je situacija u ovom trenutku pod kontrolom. Posebno bih istaknuo ulogu Hrvatskih voda, koje su puno toga napravile i na prevenciji i na drugim mjerama zaštite. Pratimo situaciju i u drugim županijama koje se bore s poplavom, osobito u Sisačko-moslavačkoj.

Ulaganje u obranu od poplava

Upitan o dugoročnim planovima za obranu Karlovca od poplava, predsjednik Vlade i HDZ-a rekao je da je izgrađeno 11 kilometara nasipa, da se 12 kilometara gradi te da je potrebno napraviti još 10:

- Prije nekoliko godina donijeli smo posebni zakon za obranu Karlovca od poplava, osobito kada je riječ o Kupi. Na pojedinim lokacijama postoje otvorena pitanja, ali puno je bolje nego što je bilo ranije.

Osvrnuvši se na situaciju u Hrvatskoj Kostajnici, kazao je da je vodostaj Une bio preko 5 metara te da su se zbog ogromnih napora i doprinosa Hrvatske vojske uz postojeće brane uspjele staviti i dodatne vreće:

- Uvijek može bolje, no unatoč složenoj situaciji u Kostajnici, rade se koraci naprijed. Bitno je da je sveukupno gledajući situacija bolja nego što je bila prije nekoliko dana, primjerice u Obrovcu.

Pomoć županijama

Hrvatski premijer najavio je da će sutra na sjednici dobiti privremeno izvješće o ukupnom stanju u Hrvatskoj te da će Vlada, kao što je to učinila u slučaju brojnih elementarnih nepogoda dosad, pomoći pojedinim županijama da se nadoknadi šteta koja je nastala.

- Sagledat ćemo štete i pomoći koliko možemo.

Posljedice klimatskih promjena

Dodao je da se slična, ako ne i gora situacija događa i u drugim europskim državama - poput Italije, gdje je poginulo 13 osoba:

- Ovo su enormni vodostaji i to nije nešto što se događa svaki dan. Trebamo voditi računa o globalnim klimatskim promjenama koje donose ekstremne vremenske uvjete, velike oborine i velike suše. Ono što vidimo kod nas, događa se u cijelom svijetu.

A A A