Vijesti
10. 5. 2023.

720 godina prvog pisanog spomena Janjeva, najstarije hrvatske dijaspore

MVEP Gordan Grlić Radman u službenom posjetu Republici Kosovo: „Hrvati su na Kosovu sedam stoljeća sačuvali svoj nacionalni identitet uz pomoć jezika i katoličke vjere. Skrb za njih sastavni je dio politike Vlade RH. Želimo dati snažnu podršku Hrvatima u Janjevu i drugim selima kao što su Vrnavokolo i Letnica kako bi, bez obzira koliko ih je ovdje ostalo, ušli u Ustav Republike Kosovo“. Osim što je posjetio Janjevo, šef hrvatske diplomacije sastao se s premijerom Albinom Kurtijem i obišao pripadnike 38. hrvatskog kontingenta misije NATO-a KFOR.

Hrvati u Janjevu najbolji su primjer kako možeš biti dobar Hrvat i veoma dobar građanin Republike Kosova - poručila je ministrica vanjskih poslova i dijaspore Kosova Donika Gërvalla-Schwarz u mjestu najstarije hrvatske iseljeničke zajednice u svijetu, koje je posjetila zajedno sa šefom hrvatske diplomacije na 720. obljetnicu prvog pisanog spomena Janjeva.

- Želimo dati snažnu podršku Hrvatima u Janjevu i drugim selima kao što su Vrnavokolo i Letnica kako bi, bez obzira koliko ih je ovdje ostalo, ušli u Ustav Republike Kosovo. Hrvati trebaju potporu i kako bi dobili svu potrebnu infrastrukturu i životni standard kakav imaju ostali građani Kosova, odnosno recipročno standard koji uživaju pripadnici albanske narodnosne zajednice u Hrvatskoj - istaknuo je Gordan Grlić Radman.

Grlić Radman s hrvatskom zajednicom u Janjevu: Želimo da Hrvati budu priznati u Ustavu Republike Kosovo

Učenje hrvatskog jezika za djecu u Vinodolu

Kazao je da Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH treću godinu zaredom omogućuje janjevačkoj djeci dolazak u Novi Vinodolski, gdje dva tjedna u srpnju uče hrvatski jezik:

- To je dio našeg doprinosa janjevskoj zajednici, uz potporu Vlade RH nizu projekata koji su od njihovoga posebnog interesa. Hrvati su na Kosovu sedam stoljeća sačuvali svoj nacionalni identitet uz pomoć jezika i katoličke vjere. Skrb za sve Hrvate izvan Republike Hrvatske sastavni je dio politike Vlade RH.

Sa zlatnim olimpijcem Josipom Glasnovićem u Janjevu, s predstavnicima hrvatske zajednice na Kosovu

O problemima i položaju hrvatske manjine na Kosovu vodimo redoviti dijalog s kosovskim institucijama - zaključio je Grlić Radman.

U povodu obljetnice u Janjevo je stiglo i više od tisuću Hrvata koji danas žive izvan Kosova.

Nastavak snažne potpore euroatlantskom putu Kosova

Osim s ministricom vanjskih poslova i dijaspore, MVEP Gordan Grlić Radman sastao se tijekom službenog posjeta Republici Kosovo i s premijerom Albinom Kurtijem.

U razgovorima je naglašeno da su Hrvatska i Kosovo dvije prijateljske zemlje koje imaju odlične bilateralne odnose. Grlić Radman:

- I ovaj će posjet zasigurno poslužiti kao zalog daljnjem jačanju suradnje. Još jednom smo uputili snažnu podršku koju RH daje pristupanju Kosova svim međunarodnim organizacijama, uključujući Europskoj uniji, te smo pozdravili liberalizaciju viznog režima između EU-a i Kosova.     

Hrvatska želi pomoći Kosovu na putu prema EU-u i daljnjoj međunarodnoj afirmaciji & intenzivirati odnose s tom prijateljskom državom

S HRVATSKIM VOJNICIMA U MEĐUNARODNOJ MISIJI

Na kraju posjeta naš se ministar susreo s pripadnicima 38. hrvatskog kontingenta misije NATO-a KFOR, čiji je angažman usmjeren na očuvanje mira i stabilnosti Kosova, kao i sa zamjenikom zapovjednika KFOR-a brigadnim generalom Józsefom Szpisjákom.

- Hrvatski vojnici, čestitam vam na predanom radu i sudjelovanju koje potvrđuje RH kao pouzdanu članicu NATO-a i pridonosi jačanju međunarodnog ugleda naše zemlje! - poručio je Grlić Radman.

ZOVKO ČESTITALA JANJEVCIMA 720. OBLJETNICU

Istog je dana Europski parlament na plenarnoj sjednici raspravljao o Godišnjem izvješću o napretku Kosova.

Potpredsjednica Izaslanstva EP-a za odnose s BiH i Kosovom Željana Zovko izrazila je zadovoljstvo navedenim izvješćem:

- Pozdravljam zahtjev Kosova za članstvom u EU-u, koji nedvojbeno odražava veliki konsenzus i proeuropsku orijentaciju njegovog stanovništva. Kosovo je napredovalo na europskom putu, a nedavna dugo očekivana odluka o liberalizaciji viznog režima pozitivni je iskorak.

Jačanje položaja hrvatske nacionalne manjine

Zovko je inače u svojim amandmanima - koji su ugrađeni u Godišnje izvješće o napretku - pozvala Kosovo da uloži dodatne napore na polju jačanja položaja i zaštite posebno ranjivih nacionalnih manjina, poput one hrvatske, a prilikom govora čestitala je Janjevcima na 720. obljetnici prvog spomena njihovog mjesta.

A A A