Vijesti
29. 5. 2023.

Bespovratna europska sredstva za obnovu i Zagreba i Banovine bit će u potpunosti iskorištena, i to dosta prije roka!

(VIDEO) Tematska sjednica Vlade RH o obnovi i korištenju sredstava iz Fonda solidarnosti EU-a. PVRH Andrej Plenković: Hrvatskoj je iz EUSF-a dodijeljeno milijardu i 3 milijuna € kako bismo sanirali štete od potresa na javnoj infrastrukturi. Za onaj zagrebački osigurano je 684 milijuna €, od čega smo već iskoristili 643 milijuna, dok je alokacija za Banovinu - u iznosu od 319 milijuna - već u potpunosti realizirana. Ugovoreno je 1.330 projekata, a obnovu ćemo nastaviti financirati iz NPOO-a s više od 1.2 milijarde €! PPVRH Branko Bačić: S današnjim je danom zagrebački potres na 94% alokacije, a petrinjski na - 119%.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a podsjetio je u uvodu tematske sjednice da smo imali dva potresa u kratkom razmaku, koji su prouzročili progresivne štete.

1.330 projekata

Andrej Plenković je kazao da se proces obnove provodio u okolnostima više kriza - tržišnih poremećaja, pandemije koronavirusa, ruske agresije na Ukrajinu i čitavog niza reperkusija na građevinski sektor:

- Iako je prema uredbi o Fondu solidarnosti EU-a rok za iskorištavanje sredstava 18 mjeseci, u dogovoru s Europskom komisijom produžen je rok za zagrebački potres s 30. lipnja 2022. na 30. lipnja 2023. godine. Činili smo sve što se može u pogledu aktivnosti resora, županija i jedinica lokalne samouprave da se ta sredstva u potpunosti iskoriste. I to će se dogoditi.

Povećavanje primanja, maksimalno korištenje europskog novca za obnovu & nastavak pozitivnih gospodarskih trendova!

Dodao je da se radi o 1.330 projekata koji se odnose na javnu infrastrukturu, od čega su mnogi već završeni.

1.2 mlrd eura za obnovu iz NPOO-a

Istaknuo je da ukupni trošak izgradnje ili obnove javne infrastrukture oštećene u oba potresa iznosi više od 3.3 milijarde eura te da će se nastavno na korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti iskoristiti još 1.2 milijardi eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te drugih izvora, poput Državnog proračuna RH i odgovarajućih kreditnih zaduženja.

Raspodjela sredstava iz EUSF-a …

Vlada je na današnjoj sjednici izmijenila dvije odluke o raspodjeli bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije za financiranje sanacije šteta od potresa.

Obnova se - zahuktala!

Potpredsjednik Vlade te ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić predstavio je način financiranja obnove Zagreba, za koju je predviđeno 683 milijuna eura, a odvijat će se u četiri operacije:

- Prva operacija, koja podrazumijeva vraćanje u ispravno stanje energetskih, vodnih, prometnih, zdravstvenih i obrazovnih institucija, predviđala je izvorno 539 milijuna eura, pa onda ovom odlukom mi definiramo da ćemo do kraja lipnja ukupno utrošiti 382 milijuna eura, odnosno 157 milijuna eura manje u odnosu na izvornu alokaciju.

… za obnovu Zagreba …

Osvrnuo se i na privremeni smještaj i službe spašavanja, kazavši da će se za to utrošiti 6 milijuna eura manje od planiranih 21 milijun eura:

- Tako će konačna alokacija po drugoj operaciji iznositi 15 milijuna eura. Treća operacija koja se odnosi na preventivnu infrastrukturu i zaštitu kulturne baštine povećava se za 125 milijuna, tj. s predviđenih 122 milijuna eura na 247 milijuna eura. I četvrta operacija koja podrazumijeva čišćenje područja i eroziju tla povećava se za 38 milijuna eura, jer je izvorno bila predviđena na 1 milijun eura.

… i Banovine

I u slučaju petrinjskog potresa, PPVRH Bačić predstavio je prijedlog izmjena Vladine odluke:

- Prva se operacija smanjuje za 44 milijuna i iznosi 139 milijuna eura. Druga operacija, privremeni smještaj i službe spašavanja, povećava se za 29 milijuna eura i iznosi 68 milijuna eura. Treća operacija odnosi se na preventivnu infrastrukturu i zaštitu kulturne baštine, povećava se za 5 milijuna eura i iznosi 78 milijuna eura. Četvrta operacija u petrinjskom potresu koja predviđa čišćenje područja i eroziju tla povećava se za 10 milijuna eura i iznosi 34 milijuna eura.

HRVATSKO PREDSJEDANJE IHRA-om

Predsjednik Plenković izdvojio je tijekom sjednice i posjet izraelskog ministra vanjskih poslova Elija Cohena, podsjetivši da je Hrvatska aktivna u predsjedanju Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA).

Nastavljamo jačati odnose Hrvatske i Izraela

Obrazovanje i prenošenje istine o Holokaustu

Vlada je prihvatila prijedlog Nacionalnog koordinacijskog tijela Predsjedanja IHRA-om te dala suglasnost za izradu i korištenje digitalne platforme i aplikativno rješenje USC Shoah Foundationa - Instituta za vizualnu povijest i obrazovanje.

U Puli otvoren Park Anne Frank: Zaštita povijesnih činjenica & poučavanje mladih najbolji je način da očuvamo sjećanje na Holokaust

Digitalna platforma i aplikativno rješenje koristit će se kroz multimedijalni didaktički sadržaj prilagođen za Republiku Hrvatsku, s ciljem obrazovanja, prenošenja istine o Holokaustu, kao i u svrhu akademskog istraživanja o židovskoj kulturi i Holokaustu.

„Riječ je o digitalnoj platformi koja kroz riječi i slike promiče istinu i obrazovanje o Holokaustu“ - naglasio je državni tajnik MVEP-a Zdenko Lucić te najavio 1. Plenarno zasjedanje hrvatskog predsjedanja IHRA-om, koje će se održati u Dubrovniku od 12. do 15. lipnja.

Za pripremu, provedbu i praćenje aktivnosti zaduženo je Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Nacionalno koordinacijsko tijelo Predsjedanja IHRA-om.

GOSPODARSKI RAST

Dio uvodnog obraćanja premijera Andreja Plenkovića o rastu BDP-a od 2.8% u 1. tromjesečju 2023. donijeli smo u zasebnom članku.

Hrvatska raste - već 9 kvartala zaredom! I to više nego dvostruko snažnije od EU prosjeka!

A A A