Vijesti
23. 6. 2023.

Hrvatski dom u Subotici bit će stjecište kulturnog i društvenog života hrvatske nacionalne manjine & sjedište njenih ključnih institucija

(PHOTO) Veliki dan za naše sunarodnjake. Na poziv predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji (HNV) Jasne Vojnić i predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislava Žigmanova premijer Andrej Plenković boravio je u svom prvom posjetu toj državi te u gradu s najbrojnijom hrvatskom zajednicom u Srbiji otvorio Hrvatski dom - Maticu. Izgradnju je u cijelosti financirala Vlada RH. U temelje „Hrvatske kuće“ HNV je postavio sljedeći zapis: „Ovu smo zemlju natopili molitvama, suzama i kostima, naš je zavjet osigurati budućnost novim naraštajima Hrvata. Sjetimo se predaka i budimo hrabri - neka hrvatsko ime bude vječno!“.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a započeo je posjet hrvatskoj nacionalnoj manjini u Srbiji susretom s našim sunarodnjacima u Srijemskoj Mitrovici. Obišao je Katedralu svetog Dimitrija te se sastao sa srijemskim biskupom koadjutorom mons. Fabijanom Svalinom, katoličkim svećenicima i predstavnicima udruga Hrvata u Srijemu.

„Pružamo snažnu podršku Hrvatima Autonomnoj pokrajini Vojvodini i cijeloj Republici Srbiji, poboljšanje njihovoga političkog položaja te očuvanje nacionalnog identiteta i kulture strateški je prioritet Vlade RH!“ - poručio je Andrej Plenković.

Biskup Svalina ocijenio je posjet premijera Plenkovića Srijemskoj Mitrovici povijesnim događajem:

- Na to smo kao predstavnici hrvatske zajednice ponosni i zahvalni. Situacija je dosta bolja nego prije, no i dalje nailazimo na poteškoće. Nadamo se da će i ovaj posjet pridonijeti njihovom rješavanju u Srijemskoj biskupiji.

IZ SRIJEMA U BAČKU

Iz Srijema se hrvatski premijer uputio u Bačku, u Suboticu, gdje se prije otvorenja Hrvatskog doma - Matice („Hrvatske kuće“) sastao s vodstvima Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić istaknula je da će „datum 23. lipnja 2023. zauvijek ostati zapisan u povijesti hrvatske zajednice u Srbiji kao dan kada nas je prvi put posjetio jedan hrvatski premijer i kada smo napokon dobili reprezentativno sjedište za sve ključne institucije naše nacionalne manjine“:

- Hvala Vladi RH i premijeru Plenkoviću na jasnoj i snažnoj potpori, ovo je jako veliko ohrabrenje za nas Hrvate u Vojvodini i cijeloj zemlji.

Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, inače prvi Hrvat koji je postao ministar u srbijanskoj Vladi, naglasio je da je hrvatska država nedvosmisleno pokazala da doista stoji iza hrvatske manjine u Srbiji:

- Od srca se radujemo ovom posjetu, još jednom zahvaljujemo na plodonosnoj suradnji!

OTVORENJE HRVATSKOG DOMA & 3 KAMENA

Simboličnim presijecanjem vrpce, Plenković, Vojnić i srbijanska premijerka Ana Brnabić svečano su otvorili Hrvatski dom, u kojem će - na 3 etaže i s 1.100 m2 prostora - sjedište naći HNV, Novinsko-izdavačka ustanova "Hrvatska riječ" Subotica, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i još mnoge institucije/udruge hrvatske zajednice u Srbiji.

Izgradnja, koju je s 1.9 milijuna eura u potpunosti financirala Vlada RH, trajala je više od dvije godine. HNV je 28. travnja 2021. postavio kamen temeljac, u koji je stavljena vremenska kapsula sa sljedećim zapisom:

„Uz potporu matične domovine Hrvatske i Vlade RH, Hrvatsko nacionalno vijeće ovim je simboličnim činom postavilo i temelje budućnosti našega naroda na ovim prostorima. Poput naših predaka, ovu smo zemlju natopili molitvama, suzama, znojem i kostima te nas svaka njena brazda podsjeća na takve uloge. Naš je zavjet osigurati budućnost novim naraštajima Hrvata. Vi koji jednog dana budete čitali ovaj zapis, bez obzira na vrijeme koje je prošlo, sjetite se svojih predaka koji su za svoj narod dali sve što su imali i budite hrabri, kao što smo i mi bili. U ovim je temeljima simbolično ugrađeno ime hrvatsko - i neka ono bude vječno!“

U temelje Hrvatskog doma postavljena su i tri kamena s područja iz kojih su Hrvati kroz povijest dolazili na ove prostore - iz Hercegovine, Bosne i današnje RH. Ta su tri kamena simbolično postavljena i na današnjem otvorenju.

„Dolazili smo s različitih prostora u različitim vremenima, ali nikada nismo zaboravili tko smo i što smo - ponosni Hrvati!“ - poručili su Vojnić i Žigmanov.

Premijer Plenković čestitao je predsjednici HNV-a i predsjedniku DSHV-a na svim dosadašnjim postignućima na dobrobit hrvatske zajednice:

- Zajedno, neraskidivo povezani, nastavljamo realizirati mnogobrojne projekte ZA bolji položaj i očuvanje nacionalnog identiteta Hrvata u Srbiji! Otvorenje Hrvatskog doma važan je iskorak. Obje Vlade prepoznale su važnost suradnje između hrvatske manjine u Srbiji i srpske manjine u Hrvatskoj. Dvije manjine daju poticaj da suradnja na razini država bude bolja nego što je do sada bila.

BISKUP ANTUNOVIĆ & NAJBOLJI UČENICI NASTAVE NA HRVATSKOM

Predsjednik Vlade RH završio je posjet hrvatskoj nacionalnoj manjini u Srbiji sudjelovanjem na svečanoj akademiji u povodu obljetnice rođenja biskupa Ivana Antunovića, na kojoj je u Subotici uručio nagrade najboljim učenicima cjelovite nastave na hrvatskom jeziku u Srbiji:

- Čestitam svim prosvjetnim djelatnicima i učenicima hrvatske nastave na trudu, volji i entuzijazmu! I danas je obrazovanje, kao i u doba preporoditelja Antunovića, temelj očuvanja jezika i nacionalnog identiteta, osobito kod manjinskih zajednica kao što su naši sunarodnjaci u Srbiji. Vlada RH nastavit će podupirati sve ključne projekte Hrvata u Srbiji, među kojima i izgradnju i obnovu dječjih vrtića na hrvatskom jeziku!

Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića, narodnog preporoditelja bačkih Hrvata u ondašnjem ugarskom Podunavlju, jedan je od četiri praznika hrvatske zajednice u Srbiji.

Biskup Antunović pokrenuo je prve novine Hrvata u današnjoj Vojvodini, a služio se hrvatskim književnim jezikom Zagrebačke škole pod svojim znamenitim geslom: Sve za vjeru, narodnost i riječ svoju! Njegov kip kod Subotičke katedrale prvi je spomenik koji je u tri desetljeća postavljen jednom Hrvatu u Republici Srbiji.

SA SRBIJANSKOM PREMIJERKOM

PVRH Andrej Plenković nakratko se sastao sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić:

- Nastojimo u dijalogu i smirenom ozračju rješavati otvorena pitanja i unaprjeđivati bilateralne odnose. Sudbina nestalih, granica, procesuiranje ratnih zločina, ratne štete, povratak kulturnih dobara … sve su to pitanja koja opterećuju naše odnose već tri desetljeća, još od agresije Miloševićeva režima na Hrvatsku.

A A A