Vijesti
18. 7. 2023.

Dodatno jačamo odnose EU s državama Latinske Amerike i Kariba - područja na kojemu živi oko 650.000 Hrvata!

(VIDEO & PHOTO) Andrej Plenković iz Bruxellesa o summitu čelnika 27 država članica EU i 33 države Latinske Amerike i Kariba: Raspravili smo ključne teme - 1. sigurnosni aspekt svijeta u kontekstu rata u Ukrajini, 2. izazovi klimatskih promjena i 3. unaprjeđenje trgovinske i gospodarske suradnje. Zemlje EUCELAC-a predstavljaju 14% svjetskog stanovništva i 21% globalnog BDP-a. Partneri smo u provedbi zelene i digitalne tranzicije te razvijanju sigurnih dobavnih lanaca. Tako dodatno jačamo odnose europskih država s državama Latinske Amerike i Kariba - područja na kojemu živi oko 650.000 Hrvata.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a boravio je u dvodnevnom posjetu Bruxellesu, gdje je sudjelovao na sastanku na vrhu EU-a i Zajednice latinoameričkih i karipskih država (CELAC), na kojemu se raspravljalo o ruskoj agresiji na Ukrajinu, klimatskim promjenama te unaprjeđenju gospodarske i trgovinske suradnje između Europe, Latinske Amerike i Kariba.

Brojna hrvatska dijaspora

U izjavi za medije, predsjednik Plenković podsjetio je da u državama Latinske Amerike i Kariba živi oko 650 tisuća Hrvata:

- Riječ je uglavnom o potomcima naših iseljenika koji su u različitim fazama, ponajviše 20-tog stoljeća, odlazili u Latinsku Ameriku.

Povećanje trgovinske razmjene ...

Hrvatski je premijer istaknuo da Hrvatska želi unaprijediti gospodarsku razmjenu sa zemljama CELAC-a:

- Ukupno razmjenjujemo oko 220 milijuna eura, što smatramo nedovoljnim. Hrvatska taj dio svijeta pokriva s tri veleposlanstva u Brazilu, Argentini i Čileu i želimo da odnosi budu još bolji. 

...i unaprjeđenje suradnje

U kontekstu ulaganja Europske unije u zemlje CELAC-a, Plenković je pojasnio da se Hrvatska naslanja na izvoz i trgovinu koja sada postoji, osobito na proizvode i usluge koje se odnose na sektore poput industrije i energetike:

- Cilj je Europske unije da ima što tješnje odnose sa zemljama Latinske Amerike i Kariba, ali i da pokuša s njima na političkoj razini uskladiti temeljne političke i zajedničke pozicije oko ključnih globalnih pitanja, uzevši za primjer rusku agresiju na Ukrajinu.

S PREDSJEDNICIMA BRAZILA, ARGENTINE I ČILEA

Tijekom summita, Plenković se sastao s predsjednikom Brazila Luizom Inaciom Lulom da Silvom, predsjednikom Argentine Albertom Angelom Fernandezom s kojim je razgovarao o pripremama za ulazak u OECD te predsjednikom Čilea, hrvatskih korijena Gabrijelom Borićem, za kojeg je kazao da je vrlo pozitivan prema domovini svojih predaka.

A A A