Vijesti
14. 8. 2023.

Uz pomoć EU novca dosad smo otvorili 17.000 novih mjesta u dječjim vrtićima. S 215 milijuna € iz NPOO-a otvorit ćemo još 22.500!

I svetoklarski vrtić dio je tog megaprojekta koji konkretno zrcali benefite članstva u Europskoj uniji. Za DV Sveta Klara, čija izgradnja uskoro započinje, naša je Vlada kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti već osigurala 17.3 milijuna kuna (2.29 milijuna €) bespovratnih EU sredstava - poručio je potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner na Klarinju, proslavi dana novozagrebačkog naselja Svete Klare, jednog od najvećih mjesnih odbora u glavnom gradu Hrvatske, s gotovo 15.000 stanovnika.

Pred Hrvatskom je desetljeće ubrzanog razvoja, učinkovitim povlačenjem europskog novca mijenjamo Lijepu Našu nabolje! I nisu u pitanju samo dječji vrtići kada govorimo o bespovratnim sredstvima iz NPOO-a - u govoru je također izdvojio akademik Željko Reiner, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića na Klarinju:

- Vlada RH na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem osigurala je iz NPOO-a i 1.5 milijardi € za izgradnju, opremanje, proširenje i modernizaciju osnovnih škola diljem zemlje. Najveće je to ulaganje u školsku infrastrukturu u povijesti Hrvatske!

Prometna deblokada

Izrazio je zadovoljstvo još jednim državnim projektom, još jednim krucijalnim iskorakom za (od Grada Zagreba) dugo godina zanemarivanu Svetu Klaru, čije stanovnike muči i problem prometne izoliranosti:

- Ovo golemo naselje omeđeno je s čak četiri pružna prijelaza. Stoga je lijepo znati da je, uz financiranje dječjeg vrtića kroz NPOO, već odobren i projekt nadvožnjaka na prijelazu na raskrižju Ulice dr. Luje Naletilića i Remetinečke ceste u sklopu rekonstrukcije željezničke pruge Karlovac-Hrvatski Leskovac-Glavni kolodvor. To bi trebalo pridonijeti prometnoj deblokadi Svete Klare, posebno njenog zapadnog dijela.

Državna tvrtka HŽ Infrastruktura izrazila je spremnost denivelirati i ostala tri pružna prijelaza, no odluka je u ovlasti Grada Zagreba - zaključio je Reiner.

Više od 650 godina postojanja

Na Klarinju je sudjelovao i izaslanik premijera Plenkovića te potpredsjednika Vlade RH Tome Medveda - državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Janović.

Prije svečanog programa na blagdan svete Klare Asiške (11. kolovoza) visoki su gosti posjetili župnika vlč. Darka Pužina. Župa Svete Klare bilježi više od 650 godina postojanja, što je čini jednom od najstarijih u cijelome Novom Zagrebu.

TOMAŠEVIĆ SE VOLI KITITI TUĐIM PERJEM

Predsjednik Mjesnog odbora Sveta Klara (i svetoklarskog HDZ-a) Vedran Ivanković (26) u izjavi za hdz.hr napomenuo je da je možemovska gradska uprava sklona kititi se tuđim perjem:

- Prvo je Tomašević govorio da je osigurao sredstva iz Fonda solidarnosti EU-a za obnovu škola u Zagrebu, a sada se hvali i izgradnjom vrtića kroz NPOO, želi preuzeti isključive zasluge. Istina glasi da se ti projekti, pa tako i vrtić u Svetoj Klari, realiziraju zahvaljujući sredstvima za koje se Vlada RH izborila na europskoj razini!

U platformi Možemo „zaboravljaju“ da su se vezivali po Markovu trgu dok se HDZ-ova Vlada borila da Zagrebu donese značajna europska sredstva - podcrtao je Ivanković.

A A A