Vijesti
22. 8. 2023.

Iz Atene (2): Hrvatska čvrsto stoji uz Ukrajinu, koja pruža herojski otpor ruskoj agresiji, i podupire njezin europski put!

(VIDEO) Plenković na neformalnom summitu lidera jugoistočne Europe: „Osigurat ćemo novi paket vojne pomoći Ukrajini, vrijedan oko 30 milijuna eura. Snažno podupiremo prijateljski ukrajinski narod koji iskazuje iznimnu hrabrost u obrani slobode i demokracije! Novim paketom ukupna vojna pomoć Zagreba Kijevu približit će se iznosu od 200 milijuna eura. Intenzivirat će se i izvoz ukrajinskih žitarica preko naših luka“. Zelenski je zahvalio Hrvatskoj i za proglašenje Holodomora genocidom te za veliku međunarodnu konferenciju u listopadu, na kojoj će Vlada RH pokrenuti proces pomoći Ukrajini u razminiranju oslobođenih teritorija.

Pomagat ćemo Ukrajini sve do pobjede i oslobođenja svih okupiranih teritorija!

Zaključna je to poruka s (neformalnog) sastanka na vrhu, održanog u ponedjeljak 21. kolovoza navečer u Ateni - nakon što se predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković bilateralno sastao s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom.

Iz Atene: Kao od prvog dana, brinemo o pritvorenim hrvatskim državljanima. Grčka im jamči sigurnost te pravedno i brzo suđenje

Najviši europski dužnosnici

Na sammitu su - osim domaćina Mitsotakisa i Plenkovića - sudjelovali i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Europskog vijeća (EUCO) Charles Michel te premijeri i/ili šefovi država Zapadnog Balkana.

Teme: europski put zemalja Zapadnog Balkana te stabilnost i sigurnost u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu.

„Dolazak najviših dužnosnika Europske unije i ukrajinskog predsjednika dovoljno svjedoči o važnosti ovoga atenskog okupljanja“ - napomenuo je hrvatski premijer koji se drugog dana boravka u Ateni (utorak, 22. kolovoza) i službeno sastao sa Zelenskim. Tom ga je prigodom pozvao da posjeti Hrvatsku.

Nastavljamo sa svakom vrstom pomoći Ukrajini

Nakon bilateralnog sastanka, Plenković je objavio vijest da će Hrvatska osigurati novi paket vojne pomoći Ukrajini, vrijedan oko 30 milijuna eura:

- U četvrtak ćemo na sjednici Vlade RH otkriti što taj paket sadrži. Hrvatska snažno podupire Ukrajinu i prijateljski ukrajinski narod koji iskazuje iznimnu hrabrost u obrani slobode i demokracije! Novim paketom ukupna vojna pomoć Zagreba Kijevu približit će se iznosu od 200 milijuna eura.

Kako je naveo Plenković, razgovarali su i o korištenju hrvatskih luka za izvoz ukrajinskih žitarica:

- Već dosad je preko naših luka izvezeno više tisuća tona žita. Najviše je otišlo u Italiju, dio na sjever Afrike. S obzirom na nove okolnosti na Crnom moru, tranzit prema trećim zemljama ubuduće će biti još intenzivniji. Ukrajina je zahvalna na pomoći.

Na sastanku je Zelenski zahvalio i Hrvatskom saboru na odluci da Holodomor (Gladomor) proglasi genocidom te je snažno pozdravio održavanje velike međunarodne konferencije u listopadu u Zagrebu, na kojoj će Vlada RH i europski akteri pokrenuti proces pomoći Ukrajini u razminiranju oslobođenih teritorija.

Premijer Plenković je izvijestio i da je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, koji je prije dolaska u Atenu ugostio brojne ukrajinske tužitelje i istražitelje, na sastanku sa Zelenskim najavio da će Hrvatska nastaviti pomagati Ukrajinu i dijeliti svoje iskustvo u procesuiranju ratnih zločina i zaštiti žrtava.

Grlić Radman iz Kijeva: Nastavak snažne potpore neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine!

Na pitanje novinara o Milanoviću i njegovim proruskim stavovima, Andrej Plenković kratko je odgovorio da ga ni on ni predsjednik Zelenski nisu spominjali.

NAKON MITSOTAKISA, A PRIJE ZELENSKOG: KRIŠTO, KURTI & SANDU

Uoči neformalnog summita, PVRH Andrej Plenković u ponedjeljak je u Ateni održao još tri bilaterale - s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto, kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i predsjednicom Moldove Maiom Sandu.

„Razgovarali smo o osnaživanju bilateralnih odnosa, europskom putu, sigurnosti i ruskoj agresiji. Dakle, uglavnom o temama koje su na dnevnom redu sastanka na vrhu. Naravno, svaki međunarodni skup dobra je prilika za nastavak zauzimanja za punu ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog u BiH i za EU napredak te susjedne nam i prijateljske države“.

MISLIM DA SMO USPJELI!

Komentirajući na kraju svog boravka u Ateni sastanak s grčkim premijerom Mitsotakisom, Plenković je naglasio da je cilj njegovog posjeta - zajedno s ministrima Gordanom Grlićem Radmanom i Ivanom Malenicom - bio pomoći pritvorenim hrvatskim državljanima i „reetablirati kvalitetne odnose koje smo zadnjih godina izgradili s Grčkom“:

- Mislim da smo to i uspjeli!

GRLIĆ RADMAN S GRČKIM KOLEGOM

Nakon što je u ponedjeljak obišao hrvatske državljane koji su pritvoreni u najvećem grčkom zatvoru Korydallosu (Pirej), ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u utorak se sastao s kolegom Giorgosom Gerapetritisom.

Ponovio je da Hrvatska očekuje brzo, učinkovito i pravično suđenje svojim državljanima te izrazio zadovoljstvo time što navijački neredi nisu unazadili odnose između Grčke i RH:

- Dvije države nemaju otvorenih pitanja, a trgovinska nam je razmjena u stalnom porastu.  Razgovarali smo i o unaprjeđenju suradnje u IT sektoru, energetici, drvnoj industriji, prometu...

A A A