Vijesti
31. 8. 2023.

Na prostoru od Njemačke do Grčke nijedna zemlja neće imati takvu sposobnost borbenog zrakoplovstva!

(PHOTO) Otvoren Kongresni centar na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“- u vrijednosti 7.5 milijuna eura. Andrej Plenković: Ulažemo rekordna sredstva u HV, što dokazuje i ovaj hvalevrijedni projekt. Proračun za obranu podigli smo na više od milijarde eura, a iduće nam godine stižu Rafalei. Time će se učvrstiti, kao nikada do sada, naš strateški položaj u obrambenom i sigurnosnom smislu. Vlada RH zauzela je principijelni stav o nužnosti modernizacije pobjedničke Hrvatske vojske i zamjene zastarjele sovjetske tehnologije onom zapadnom, kompatibilnom s NATO-om. Nakon investicija u ratno zrakoplovstvo, slijede i one u ratnu mornaricu.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a u svom je govoru na svečanosti otvorenja Kongresnog centra na Hrvatskom vojnom učilištu ''Dr. Franjo Tuđman'' (HVU) naglasio da će se iduće godine u potpunosti promijeniti strateški položaj Hrvatske u obrambenom i sigurnosnom smislu:

- Zahvaljujući ulaganju u višenamjenske borbene avione, ulaganju na koje se čekalo više desetljeća, Hrvatska će imati takvu sposobnost borbenog zrakoplovstva kakvu nema nijedna zemlja na prostoru između Njemačke i Grčke. Prvi Rafalei stižu nam u proljeće sljedeće godine.

Preletima Rafalea šaljemo poruku sigurnosti našim građanima, ali i poruku solidarnosti & strateškog partnerstva

Kome smeta modernizacija HV-a?

Proračun za obranu, s malo više od milijardu eura, nikada nije bio veći - nastavio je Andrej Plenković - a nakon ovih golemih ulaganja u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo slijede i ona u Hrvatsku ratnu mornaricu:

- Moramo osnažiti naš položaj i kao pomorske, mediteranske zemlje. Vlada RH zauzela je principijelni stav o nužnosti modernizacije pobjedničke Hrvatske vojske i zamjene zastarjele sovjetske tehnologije onom zapadnom i suvremenom, kompatibilnom s NATO-om.

To je stav zemlje koja je sama bila žrtva agresije, koja se sama izborila za slobodu, ali i koja poštuje temeljna načela međunarodnog prava - dodao je hrvatski premijer.

Pobjednička Hrvatska vojska, integrirana u NATO, jamstvo je naše sigurnosti! Vratili smo dostojanstvo braniteljima & osnažili prava vojnika!

Pomoć prijateljskim zemljama

Zaključio je da je Hrvatska vojska pokazala snagu i sposobnost i tijekom poplava u Sloveniji i požara u Grčkoj s obzirom da je bila među prvim oružanim snagama koje su im poslale kanadere i helikoptere:

- Pomažemo i ratom pogođenoj Ukrajini, naša dosadašnja samo vojna pomoć teška je oko 200 milijuna eura.

BANOŽIĆ: Nova etapa u razvoju vojnog obrazovanja!

Projekt novog Kongresnog centra na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ vrijedan je 7.5 milijuna eura. Njime su hrvatski vojnici i časnici dobili moderni prostor za edukaciju, stručne konferencije i znanstvene skupove.

„To je nova etapa u razvoju vojnog obrazovanja“ - istaknuo je ministar obrane Mario Banožić:

- Cilj nam je da HVU postane jedan od najboljih i najmodernijih kampusa u Hrvatskoj, u kojem će stvoriti još bolji uvjeti za naše kadete i nastavno osoblje, ali i koje će još više afirmaciju HV na međunarodnoj sceni.

A A A