Vijesti
1. 9. 2023.

U rujnu novi paket zaštitnih mjera! Borba protiv inflacije? Sve su opcije na stolu

PVRH Andrej Plenković iz Virovitičko-podravske županije: „U krizama smo čvrsto stali uz hrvatske ljude i nacionalnu ekonomiju, tako ćemo i sada! Opet ćemo pomoći, s težištem na umirovljenicima i svim ugroženijim sugrađanima. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja ima zadaću utvrditi postoji li kod neopravdanih poskupljenja neka vrsta kartela trgovačkih lanaca. Ako postoji dogovor kojim su potrošači dovedeni u nepovoljni položaj, onda to treba odmah kazniti“. Hrvatski premijer sudjelovao je u Općini Sopje na svečanoj sjednici Županijske skupštine. „Od 2017. do 2022. prihodi VPŽ-a porasli su za gotovo 80%, to je pravi primjer naše politike decentralizacije i njenih konkretnih benefita za lokalne i područne jedinice“.

S osnove dodatnog poreza na dobit, koji su neki iz oporbe tako žestoko napadali, ostalo je još sredstava koja ćemo do posljednjeg centa redistribuirati onima kojima su najpotrebnija - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a tijekom posjeta Virovitičko-podravskoj županiji:

- U svim smo krizama čvrsto stali uz hrvatske ljude i nacionalnu ekonomiju, očuvali socijalnu koheziju, tako ćemo i sada! Pravodobno ćemo, tijekom rujna, donijeti novi, 5. paket zaštitnih mjera i ponovno pomoći, s težištem na umirovljenicima i na svim ugroženijim sugrađanima.

Novac od poreza na ekstraprofit iskoristit ćemo do kraja 2023. za nove zaštitne mjere, a povećanje plaća pridonijet će daljnjem gospodarskom rastu Hrvatske!

Porast plaća & mirovina

Podsjetio je da je Vlada RH kontinuirano, u cijelom mandatu, provodila politiku podizanja plaća te da je njihov realni rast bio viši od kumuliranih inflatornih pritisaka:

- Kontinuirano smo pomagali i umirovljenicima. Osim što su rasle minimalne i prosječne mirovine, donijeli smo dosad četiri paketa. U svakome od njih u prosjeku se izdvojilo 65 milijuna eura za oko 700.000 umirovljenika. Zasigurno će biti zadovoljni i novim paketom.

Još je puno postignuća, još puno posla pred nama u ovom mandatu!

Širenja primjene „poreza na ekstraprofit“

Na novinarsko pitanje o borbi protiv inflacije i mogućnosti širenja primjene tzv. poreza na ekstraprofit (dodatnog poreza na dobit) na trgovačke marže, Andrej Plenković je odgovorio:

- Sve su opcije otvorene. Inflacija nije rasla samo u Hrvatskoj, već i u drugim članicama eurozone. Kod nas su najviše porasle cijene hrane, pića i ugostiteljskih usluga.

Na upit novinara o „kartelu trgovačkih lanaca“ u kontekstu neopravdanih poskupljenja, napomenuo je da je zadaća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja da utvrdi postoji li dogovor kojim su potrošači dovedeni u nepovoljni položaj:

- Ako postoji, onda to treba odmah istražiti i kazniti.

DAN VPŽ-a: Više od 380 milijuna eura kroz Projekt Slavonija

Od 2017. do 2022. prihodi Virovitičko-podravske županije porasli su za gotovo 80%, to je pravi primjer naše politike decentralizacije i njenih konkretnih benefita za lokalne i područne jedinice! - poručio je PVRH Andrej Plenković na svečanoj sjednici Županijske skupštine VPŽ-a, održanoj u Općini Sopje.

Svih 5 slavonskih županija dio su hvalevrijednog Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, a sama VPŽ je preko njega ugovorila više od 380 milijuna eura za razvojno-socijalne projekte - dodao je Plenković:

- Bilježite rekordnu zaposlenost, a istodobno najnižu nezaposlenost u povijesti. Čestitam županu Igoru Androviću! Najavljujem da ćemo zajedno, u iskrenom partnerstvu, nastaviti s investicijama u bolju prometnu povezanost, poduzetništvo, radna mjesta, kulturu, turizam, poljoprivredu i obrazovnu infrastrukturu.

Više na: Plenković: Nikada nismo bili politički konsolidiraniji, ekonomski napredniji i razvojno dinamičniji kao što smo sada

A A A