Vijesti
5. 9. 2023.

O štetočinskom Milanoviću

PHDZ/PVRH Andrej Plenković: Milanović ni najmanje nije pridonio ni nabavi Rafalea ni ulasku Hrvatske u Schengen. Proruskim stavom i uvredama na račun SAD-a, EU-a, Ukrajine, Francuske, NATO-a, Velike Britanije, Njemačke… baca sjenu na nikad snažniji međunarodni položaj Lijepe Naše. Ne da nije pomogao, nego je nanosio štetu i hrvatskim državljanima u Grčkoj i Hrvatima u BiH. Kažite mi, molim vas, kako biste s njim mogli „usklađivati“ vanjsku politiku? Slično je i u slučaju veleposlanika. Želi da imamo dvije diplomacije u istoj državi. Sjetimo se i njegovih prijetnji o blokiranju Finske i Švedske.

Nakon sjednice Šireg predsjedništva HDZ-a predsjednik Andrej Plenković odgovarao je na pitanja novinara i o štetočinskom djelovanju Zorana Milanovića.

S novim zaštitnim mjerama opet ćemo čvrsto stati uz hrvatske ljude! Donosimo ih već idućeg tjedna!

Kažite mi, molim vas, kako biste s takvim štetočinom mogli „usklađivati“ vanjsku politiku? - zapitao se Andrej Plenković.

Donosimo ključne poruke:

Ne sjećamo se njegovog doprinosa

Jesmo li osigurali nezapamćenih 25 milijardi € za desetljeće razvoja koje je pred nama? Jesmo. Je li tome išta pridonio Milanović? Ne sjećam se.

Jesmo li napravili veliki korak naprijed u odnosu sa SAD-om? Jesmo. Ne sjećam se ni da je tome išta pridonio.

Ostvarili smo strateške ciljeve: Schengen, Pelješki most, euro, LNG terminal, Rafale. Misli li itko kako bi to uspjeli Milanović & njegovi destruktivni mališani?!

Ništa nije pomogao, ali je …

Nabavljamo borbene zrakoplove Rafale. Hrvatska je ostvarila strateške ciljeve dublje europske integracije. Ni tu Milanović nije ništa pomogao.

Na prostoru od Njemačke do Grčke nijedna zemlja neće imati takvu sposobnost borbenog zrakoplovstva!

… nanosio štetu Hrvatima

A BiH? Hrvatima je znatno osnažen položaj zahvaljujući ustrajnim političkim i diplomatskim naporima Vlade RH, imamo i prvu premijerku u povijesti te zemlje. A što je činio Milanović? Činio je štetu. Vrijeđao je, nazivao „svinjarom“ visokog predstavnika međunarodne zajednice.

Prijetnjama o „zarobljavanju“ grčkih turista otežavao je i položaj pritvorenih hrvatskih državljana u Grčkoj.

Iz Atene: Kao od prvog dana, brinemo o pritvorenim hrvatskim državljanima. Grčka im jamči sigurnost te pravedno i brzo suđenje

Putinovske prijetnje

Sjetimo se i njegovih prijetnji o blokiranju ulaska Finske i Švedske u NATO? Sjetimo se uvreda na račun Europske unije, NATO-a, SAD-a, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Grčke, Kosova, „fašističke“ Austrije, Bugarske, Njemačke…

Ruski narativ

A što tek reći o njegovom čistom ruskom narativu, o razumijevanju za Putinovu agresiju na Ukrajinu!?!

Kažite mi, molim vas, kako biste s njim mogli „usklađivati“ vanjsku politiku?

S kim je Milanović „usklađivao“ svoje proruske stavove & uvrede na račun demokratskog Zapada?

Hoće podjelu fifty-fifty

Slično je i u slučaju veleposlanika. Na vrijeme smo željeli rotaciju, još u jesen 2020. predložili listu potencijalnih kandidata, bili spremni na dogovor i moguće izmjene, no on je odbio razgovarati o imenima i ultimativno zatražio, što nikad nije bila praksa, podjelu fifty-fifty. To bi značilo da u istoj državi imate dvije diplomacije. To ne postoji nigdje, to nije normalno.

Što se nas tiče, s rotacijom veleposlanika možemo krenuti već sutra. Htjeli smo to i prije tri godine.

A A A