Vijesti
7. 10. 2023.

Nakon svjetske agencije S&P, i Fitch potvrdio najviši investicijski kreditni rejting Hrvatske u povijesti & poboljšao njegove izglede iz stabilnih na pozitivne!

Slijedom novog i snažnog paketa mjera za zaštitu standarda Vlade RH, Fitch očekuje nastavak pada inflacije, ali i rasta BDP-a znatno iznad europskog prosjeka! Plenković: Drago mi je što su prepoznati naši uspjesi u pogledu političke i ekonomske stabilnosti. Fitch je potvrdio da smo među najbržim zemljama u korištenju EU sredstava i provedbi reformi iz NPOO-a. Ističe i činjenicu da je Hrvatska - s gospodarskim rastom od 13% u odnosu na pretpandemijski 4. kvartal 2019. - ostvarila 2. najbolji rezultat u EU-u! Kreditni rejting RH svojedobno je bio u tzv. smeću, a sad je na korak do najviše A razine!

Nakon što je sredinom rujna agencija Standard & Poor's (S&P) zadržala kreditni rejting Hrvatske na najvišoj dosad investicijskoj razini BBB+ i poboljšala njegove izglede iz stabilnih u pozitivne, isto je sada učinio i Fitch. 

Izvješće agencije Standard & Poor's potvrđuje da smo donosili dobre odluke u krizama! RH na korak do A razine investicijskog rejtinga

Priznanje našim postignućima

„Svjetska agencija Fitch Ratings utvrdila je da je u odnosu na pretpandemijski 4. kvartal 2019. Hrvatska ostvarila kumulativni rast BDP-a od 13%, što je drugi najbolji rezultat u Europskoj uniji!“ - izjavio je tim povodom premijer Andrej Plenković:

- Brzom oporavku od pandemije i globalne energetske krize pridonijele su snažne mjere Vlade RH, kao i agilnost hrvatskih gospodarstvenika i radnika. U izvješću agencije Fitch prepoznata su naša postignuća u pogledu političke, gospodarske i financijske stabilnosti, ravnoteže proračuna, pada udjela javnog duga u BDP-u te provedbe reformi u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), kao i važnost članstva u europodručju. 

O dvije Hrvatske u političkom smislu. O postignućima naše Vlade i, s druge strane, o jalovoj, a malicioznoj oporbi

Kreditni rejting Hrvatske bio je svojedobno ispod investicijske razine, a sada je na korak do više A razine - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ.

Inflacija pada, a gospodarstvo - raste!

Slijedom usvajanja Vladina novog paketa mjera za zaštitu standarda i dogovora o sniženjima cijena s trgovačkim lancima, Fitch očekuje daljnje usporavanje inflacije u Hrvatskoj. 

Ujedno u agenciji prognoziraju kako bi gospodarski rast RH u razdoblju 2023.-2025. trebao prosječno godišnje iznositi 2.7% - dakle, daleko više nego procijenjeni prosjek europodručja (1.1%). Navode da će glavni pokretači prognoziranog rasta biti veća kapitalna ulaganja te domaća potražnja „budući da će osobnu potrošnju poduprijeti stabilni rast realnog raspoloživog dohotka“.

Pad inflacije - najniža stopa još od lanjske veljače! Ekonomski pokazatelji svjedoče da je naš smjer – ispravan!

 „Predanost Vlade RH provedbi reformi“

U Fitchovu izvješću posebno se ističe i da je Hrvatska među najbržim zemljama u povlačenju sredstava iz Mehanizma za oporavak EU-a te da će - nakon što se realizira uplata treće rate - biti prva zemlja u EU-u koja je povukla više od 50% dodijeljenih bespovratnih sredstava.

Također se naglašava da brzi napredak u ispunjavanju kriterija koji su povezani s NPOO-om potvrđuje predanost Vlade RH provedbi reformi i poboljšanju institucionalnih kapaciteta.

Hrvatska je europska priča o uspjehu! Očuvali smo radna mjesta, zaštitili standard, riješili se ovisnosti o ruskom plinu, osigurali energente & omogućili gospodarski rast!

Agencija također prognozira da će se javni dug RH u ovoj godini spustiti na 62.1% udjela u BDP-u (sa 68.8% u 2022.) te da će time biti za 25 postotnih bodova manji od najviše razine u pandemijskoj 2020. godini. 

SDP-ovci, POKLOPITE SE UŠIMA!

Dodajmo na kraju da je Hrvatska jedina zemlja kojoj je, otpočetka COVID krize do danas, povećan kreditni rejting za dva stupnja - i to po sve tri svjetske agencije (Fitch, S&P, Moody's). 

A za vrijeme SDP-a i Zorana Milanovića - dobro je još jednom podsjetiti - bili smo u tzv. kreditnom smeću. 

Grbin, Ahmetović, Bauk, Hajdaš Dončić… Teško bismo sami mogli naći „boljeg“ protivnika od ovakvog SDP-a!

A A A