Vijesti
13. 11. 2023.

Ivan Anušić - kandidat za novog ministra obrane & ujedno potpredsjednika Vlade RH

PVRH Andrej Plenković: Anušić je odmah pristao, dobio je punu potporu i HDZ-a i parlamentarne većine. Ima sve reference za odgovornu dužnost, uvjeren sam da će je vrlo kvalitetno obavljati do kraja ovoga našega 2. mandata u Banskim dvorima. Maloljetni je dragovoljac Domovinskog rata, uspješni osječko-baranjski župan, prije toga se dokazao kao načelnik Antunovca… Jedan je od četvero potpredsjednika HDZ-a. Na unutarstranačkim izborima u ožujku 2020. izabrani smo, uz veliku podršku, u istom timu „Odvažno za Hrvatsku“.

Za novog ministra obrane i ujedno potpredsjednika naše Vlade predlažem Ivana Anušića - objavio je hrvatski premijer nakon današnjih konzultacija unutar i naše stranke i parlamentarne većine:

- Dobio je punu, konsenzualnu potporu i u HDZ-u i od koalicijskih partnera. Anušić je odmah pristao, sprema se za saslušanje na nadležnom odboru Hrvatskog sabora i za glasovanje na plenarnoj sjednici.

„Očekujem da bi već u četvrtak mogao stupiti na dužnost i postati član Vlade RH. U koju će se zasigurno dobro uklopiti“ - dodao je Andrej Plenković. 

Premijer Plenković razriješio Banožića dužnosti ministra obrane

Čovjek velikog i životnog i političkog iskustva

Anušić ima sve reference za odgovornu dužnost ministra obrane, uvjeren sam da će je vrlo kvalitetno obavljati do kraja ovoga našega 2. mandata u Banskim dvorima - naglasio je hrvatski premijer:

- Čovjek je velikog i životnog i političkog iskustva, uspješni osječko-baranjski župan, prije toga se dokazao kao načelnik Općine Antunovac. Maloljetni je dragovoljac Domovinskog rata. 

Osječko-baranjska županija ubrzano se razvija & postaje sve atraktivnija ulagačka destinacija!

„Odvažno za Hrvatsku“

Anušić je i jedan od četvero potpredsjednika HDZ-a - nastavio je:

- Na unutarstranačkim izborima u ožujku 2020. izabrani smo, uz veliku podršku, u istom timu „Odvažno za Hrvatsku“. To što možda ponekad imamo različita stajališta o pojedinim pitanjima ne znači da nismo dio istog tima i dio najužeg vodstva stranke.

Mato Lukić, jedan od njegovih sadašnjih zamjenika, mijenjat će ga na mjestu župana do kraja mandata - izvijestio je na kraju izjave predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Odgovornost na Milanoviću 

Na novinarski upit „hoće li dogovori novog ministra obrane i predsjednika RH biti lakši nego dosad“, premijer Plenković kratko je odgovorio: 

- Vidjet ćemo. Najveća je odgovornost na Milanoviću, na njegovom neprimjerenom jeziku i korištenju najgrubljih diskvalifikacija.

ANUŠIĆEV ŽIVOTOPIS

Kandidat za novog ministra obrane Ivan Anušić na tu dužnost dolazi s mjesta osječko-baranjskog župana na koje je dvaput biran, prvi put na lokalnim izborima 2017. godine. 

Prije toga bio je zastupnik u 8. i 9. sazivu Hrvatskog sabora te načelnik Općine Antunovac (od 2005. do 2017.). Od saborskih dužnosti izdvojimo mjesta predsjednika Odbora za ratne veterane i potpredsjednika Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije te članstva u odborima za regionalni razvoj i fondove Europske unije, obranu i poljoprivredu. 

Od 2014. na čelu osječko-baranjskog HDZ-a

Za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije izabran je u ožujku 2014. godine, a dvije godine poslije ponovno je izabran na tu dužnost. U ožujku 2020. izabran je potpredsjednika HDZ-a, a u našoj je stranci bio i predsjednik (nacionalnog) Odbora za ratne veterane.

Rođen je 13. listopada 1973. u Osijeku, živi u 7 kilometara udaljenom Antunovcu. Otac je četvero djece. Završio je Kineziološki fakultet na Sveučilištu u Zagrebu. 

Otac & trojica sinova na braniku Domovine

Anušić je bio maloljetni dragovoljac Domovinskog rata. Unatoč očevoj zabrani, napustio je Građevinsku školu u trećem razredu i stao na branik Domovine još u travnju 1991. godine. 

Prošao je bojišnice diljem Hrvatske - kao pripadnik Zbora narodne garde, specijalne policije MUP-a, 106. i 130. brigade HV-a, Vojne policije i 3. gardijske brigade. Nositelj je niza državnih odlikovanja, među njima i za sudjelovanje u Vojno-redarstvenoj akciji Bljesak. 

U velikosrpskoj agresiji izgubio je starijeg brata Antu, isto tako ratnog dragovoljca. Ivanov i otac i drugi brat također bili su hrvatski branitelji.

A A A