Vijesti
15. 11. 2023.

S predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore: Stagnacija afričke svinjske kuge pokazuje da mjere suzbijanja daju rezultate

(VIDEO) Iz HPK su naglasili da ne stoje iza najavljenih prosvjeda i zahtjeva tzv. stožera za obranu hrvatskog sela te izrazili zadovoljstvo s Vladinim programima pomoći svinjogojcima - u vrijednosti većoj od 32 milijuna eura. „Zasad ne postoje ni cjepivo ni lijek za tu bolest, a nepoštivanje znanosti i veterinarske struke ne pridonosi rješenju krize“. * HDZ-ovi zastupnici iz Slavonije: „ASK se ne može suzbiti vikom i provokacijama, nego - strukom! DP, MOST i suverenisti pokušavaju na nevolji zaraditi pokoji poen. Na prosvjedu nisu sudjelovali uzgajičavi, nego mahom dužnosnici tih stranaka - koji i vode i sačinjavaju tzv. stožer“.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima predstavnike Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), na čelu s njenim predsjednikom Mladenom Jakopovićem.

Glavna tema sastanka bila je situacija s afričkom svinjskom kugom.  

Podrška Ministarstvu poljoprivrede u provedbi mjera

Predstavnici HPK izrazili su podršku Ministarstvu poljoprivrede u provedbi mjera s ciljem suzbijanja afričke svinjske kuge, kao i zadovoljstvo s programima pomoći posjednicima - navodi se u priopćenju iz Banskih dvora.

Istaknuto je i da stagnacija broja slučajeva oboljenja pokazuje da su mjere - temeljene na znanosti i struci - bile učinkovite. Premijer Plenković poručio je da Vlada RH nastavlja pružati podršku posjednicima kroz više od 32 milijuna eura vrijedne programe pomoći, a koji su promptno doneseni.

Na sastanku je naglašeno da je prioritet očuvati tradiciju svinjogojstva, koju Vlada podržava brojnim mjerama, suzbiti bolest, što prije omogućiti trgovinu svježim mesom te vratiti svinjogojstvo na svaki objekt koji će poštivati biosigurnosne propise.

Bez struke nema pozitivnog ishoda

Za sada ne postoje ni cjepivo ni lijek za afričku svinjsku kugu, a nepoštivanje znanosti i veterinarske struke ne pridonosi rješenju krize.

Predstavnici HPK - također se navodi u priopćenju - zatražili su da se uzmu u obzir njihovi zahtjevi te da se zajedno s Vladom i resornim ministarstvom pronađu konstruktivna rješenja. I to uz pomoć struke, bez koje nema pozitivnog ishoda kada je riječ o suzbijanju afričke svinjske kuge.

Naglasili su da ne stoje iza zahtjeva tzv. stožera za obranu hrvatskog sela i najavljenih prosvjeda.

Zajednička rješenja na dobrobit svih poljoprivrednika

Na sastanku se razgovaralo i o primjeni Zakona o poljoprivrednom zemljištu, produženju kreditnih linija za poljoprivrednike i otvaranju novih, uvozu ukrajinskih žitarica te daljnjim mjerama za povećanje proizvodnje i prehrambenu samodostatnost.

Zaključeno je da će se nastaviti dijalog, razmotriti svi zahtjevi HPK i iznaći zajednička rješenja na dobrobit svih poljoprivrednika - ističu na kraju iz Vlade RH.

Premijer Plenković zahvalio je svima na suradnji i konstruktivnim prijedlozima, a uz njega su na sastanku sudjelovali ministrica poljoprivrede Marija Vučković te državni tajnici Mladen Pavić i Tugomir Majdak.

KUGA SE NEĆE POBIJEDITI GALAMOM

U Hrvatskom saboru, s druge strane Trga svetog Marka, HDZ-ovi zastupnici iz Slavonije održali su konferenciju za medije.

Goran Ivanović: Svi uzgajivači bit će obeštećeni

ASK se ne može svladati galamom, nego poštivanjem biosigurnosnih mjera - koje se provode i u drugim europskim državama u kojima se pojavila ta bolest.

Vlada RH itekako vodi brigu o pogođenim uzgajivačima - dosad je za njih osigurala više od 32 milijuna €, čak i za one koji nemaju registrirana domaćinstva za držanje svinja. Svi će biti obeštećeni.

Josip Šarić: DP i „suverenisti“ politiziraju bolest

Jedino struka može riješiti problem s kojim se suočavaju stočari u Slavoniji. DP, MOST i „suverenisti“ politiziraju bolest te na nevolji pokušavaju zaraditi pokoji poen. Na prosvjedu nisu sudjelovali svinjogojci, nego mahom predstavnici političkih stranaka - koji i vode i sačinjavaju tzv. stožer.

Stipan Šašlin: Novi prosvjed, a kuga jenjava?

Premda svinjska kuga jenjava u Vukovarsko-srijemskoj županiji, najavljuju da će organizirati novi prosvjed. Sama ta činjenica dosta govori o njima. Pritom svjesno prešućuju da za tu bolest nema ni lijeka ni cjepiva.

Mjere radi sprječavanja širenja ASK poduzete su pravodobno, veterinari profesionalno obavljaju svoj dužnost.

„STOŽER“ BEZ SVINJOGOJACA, ALI S PUNO POLITIKANATA!

Presjednik naše stranke i naše Vlade istaknuo je nakon Šireg predsjedništva HDZ-a da DP, MOST i suverenisti vode tzv. stožer za obranu hrvatskog sela i orkestriraju provokacije:

- Taj nepostojeći stožer nigdje nije registriran, u njemu su se kamuflirali pojedinci koji nemaju veze sa svinjogojstvom. Možda imaju nekoliko svinja, ali imaju jako puno politikantske municije. To nije nikakva zaštita hrvatskog seljaka, nego pokušaj manjih stranaka da privuku medijsku pažnju i profitiraju na bolesti za koju nema ni cjepiva ni lijeka.

Politikanti ignoriraju i činjenice da je ASK prisutna i u drugim zemljama te da je hrvatska država već isplatila više od 6 milijuna € uzgajivačima koje je, nažalost, pogodila ta bolest - dodao je Andrej Plenković:

- Pod krinkom „zaštitnika sela“ priželjkuju incidente. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković uživa naše povjerenje, „inicijativa“ o njezinom opozivu neslavno će završiti.

A A A