Vijesti
17. 11. 2023.

Zahvaljujući zalaganju upravo Hrvatske, Europska komisija donijela je preporuku o uvjetovanom otvaranju pristupnih pregovora za BiH

Kao što to čini na svakome međunarodnom skupu, PVRH Andrej Plenković zauzimao se za nastavak EU puta BiH i na mini-summitu Europske unije u Zagrebu te bilateralnom sastanku s talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni. „Izražavamo zadovoljstvo da je Europska komisija u svom izvješću prepoznala napredak BiH. Jedno je to od velikih vanjskopolitičkih postignuća RH“. Borjana Krišto: „Uputila sam pismo zahvale svim europskim prijateljima, no dužna sam na posebni način izdvojiti g. Plenkovića. Teško je naći riječi zahvalnosti za njegovu nesebičnu potporu i osobni angažman koji je pružao i pruža mojoj domovini BiH“.

Vlada RH činila je te će i dalje činiti sve da pomogne Bosni i Hercegovini na europskom putu - poručio je premijer Andrej Plenković na zajedničkoj konferenciji za medije s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom u Banskim dvorima:

- Izražavamo zadovoljstvo da je Europska komisija u nedavnom izvješću 8. studenog prepoznala stabilnost i napredak BiH. Zahvaljujući snažnom zalaganju upravo Hrvatske i nekoliko država članica EU-a koje su nas podržale Komisija je i donijela preporuku o tzv. uvjetovanom otvaranju pristupnih pregovora za BiH u ožujku iduće godine.

Dakle, ako do tada ispuni 14 zadanih kriterija EU-a, među kojima je i cjelovita izborna reforma.

Mini-summit Europske unije. Priznanje međunarodnom ugledu & 1. posjet nekog talijanskog premijera u više od 20 godina!

Europska BiH - strateški interes

Izvješće Europske komisije jedno je od velikih vanjskopolitičkih postignuća Hrvatske - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a:

- To je ujedno snažni poticaj Vijeću ministara BiH te svim državnim institucijama i političkim akterima da u nekoliko sljedećih mjeseci naprave potrebne iskorake. Odluka Europske komisije nipošto nije plod „slučajnosti“, nego plod našega predanog angažmana. Europska BiH strateški je interes Republike Hrvatske.

Najavio je da će ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman idućeg tjedna posjetiti tu zemlju:

- Ponudit ćemo tim stručnjaka koji je sudjelovao u pristupnim pregovorima Hrvatske kako bismo dodatno pomogli BiH u ispunjavanju zahtjeva koji su pred nju postavljeni.

Potpora europskom putu BiH kao državi ravnopravnih konstitutivnih naroda - najvažnija je to poruka mog dolaska!

Proširenje visoko na agendi EU-a

Kao dobru za BiH izdvojio je činjenicu da je u današnjim turbulentnim vremenima proširenje visoko na agendi Europske unije, da je pitanje stalno na dnevnom redu Europskog vijeća:

- Proširenje znači ulagati u mir i blagostanje kontinenta, samo čvrsto sidrenje zemalja u našem susjedstvu u europski proces jamči sigurnost EU-u. Stoga Hrvatska, ponavljam, čini maksimalne napore da se međunarodna zajednica angažira na tzv. zapadnom Balkanu.

Michel je potvrdno napomenuo kako bi proširenje učinilo Europsku uniju prosperitetnijom i sigurnijom, ali i da se „ne može odbaciti da će treće države, poput primjerice Rusije, to pokušati poremetiti“.

Italija i RH dijele isti stav o nužnosti nastavka europskog puta BiH - naglašeno je i tijekom službenog posjeta predsjednice Vlade Talijanske Republike Giorgie Meloni Hrvatskoj.

KRIŠTO: POSEBNA ZAHVALA PREMIJERU PLENKOVIĆU & VLADI RH

Komentirajući zagrebački mini-summit EU-a, predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto izrazila je nadu da će njezina zemlja do ožujka 2024. ispuniti sve uvjete za konačno otvaranje pristupnih pregovora:

- BiH se vidi u EU članstvu, to je pitanje u fokusu mog mandata ovih već godinu dana. Zadovoljna sam što su u Bruxellesu prepoznali naše napore i volju da ubrzamo europski put BiH. Moramo na najbolji način iskoristiti pruženu ruku prijateljstva, već nam je kandidacijskim statusom ukazano golemo povjerenje. Premda je još puno posla pred nama, nepobitno je da smo na pravom putu.

Kontinuirana potpora europskih prijatelja

Pritom je kontinuirana potpora naših europskih prijatelja od ključne važnosti, neizmjerno smo im zahvalni na tome - dodala je Krišto:

- Nakon što je predstavljeno Izvješće Europske komisije svima sam uputila osobno pismo zahvale. Ipak, dužna sam na posebni način izdvojiti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića. Teško je naći riječi zahvale za svu njegovu nesebičnu potporu i osobni angažman koji je pružao i pruža mojoj domovini BiH.

Trenutačni je prioritet provedba izborne reforme, a kojom će se implementirati Odluka Ustavnog suda BiH o legitimnom političkom predstavljanju konstitutivnih naroda, kao i sve presude Europskog suda za ljudska prava - zaključila je premijerka BiH.

Radi funkcionalnosti BiH i ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda potrebno je nastaviti razgovore o izbornoj reformi

A A A