Vijesti
30. 11. 2023.

Šest članica EU-a i NATO-a - na inicijativu Hrvatske - traže otvaranje pristupnih pregovora s BiH do kraja godine

Šefovi diplomacija RH, Češke, Grčke, Italije, Slovačke i Slovenije susreli su se tijekom ministarskog sastanka NATO-a u Bruxellesu kako bi iskazali trajnu predanost i čvrstu potporu europskom putu BiH. Istih šest zemalja i Austrija, koja nije članica NATO-a, uputile su prije koji mjesec dana zajedničko pismo visokom predstavniku EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu u kojem su također tražili otvaranje pristupnih pregovora s BiH. Gordan Grlić Radman: „Hrvatskoj su sigurnost i stabilnost BiH od strateške važnosti. Iskreni smo, najpredaniji zagovaratelj njenog euroatlantskog puta. Na našu pomoć uvijek može računati“.

„Naglašavamo političku nužnost da se do kraja godine osigura otvaranje pregovora o pristupanju BiH Europskoj uniji“ - poručuje se u zajedničkoj izjavi nakon sastanka šestorice ministara, koji je održan u Stalnom predstavništvu Republike Hrvatske pri NATO-u:

- Otkad joj je dodijeljen status države kandidatkinje za članstvo u EU-u, BiH je poduzela važne korake i preuzela obveze u svrhu ispunjavanja ključnih prioriteta. U trenutačnom geopolitičkom kontekstu svaka odgoda odluke o pokretanju pregovora o pristupanju EU-u mogla bi dodatno pogoršati nestabilnosti u regiji i rezultirati gubitkom pozitivnog zamaha.

Stalna politička, tehnička i financijska potpora

„Spremni smo osigurati našu stalnu političku, tehničku i financijsku potporu BiH u provedbi ključnih reformi tijekom procesa“ - dodaje se u zajedničkoj izjavi:

- Još jednom naglašavamo da proširenje nije izbor država kandidatkinja, nego naš zajednički strateški interes koji će donijeti prijeko potrebnu stabilnost i sigurnost europskom kontinentu.

„Profitirali bi protueuropski i protuzapadni političari“

Ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman podcrtao je u izjavi za medije u Bruxellesu da je sastanak održan kako bi se dodatno skrenula pozornost na stratešku važnost otvaranja pristupnih pregovora s BiH:

- Svaka druga odluka šefova država ili vlada članica EU-a na samitu Europskog vijeća 14. i 15. prosinca bila loša za stabilnosti i sigurnost. Od nje nitko ne bi imao koristi u EU-u. Štoviše, profitirali bi protueuropski i protuzapadno nastrojeni političari.

Potpora europskom putu BiH kao državi ravnopravnih konstitutivnih naroda - najvažnija je to poruka mog dolaska!

Napori Vijeća ministara BiH

Pozdravio je napore Vijeća ministara BiH, predsjedateljice Borjane Krišto i ministra vanjskih poslova Elvedina Konakovića na ubrzanju reformi i usvajanju što više zakona koji su uvjet za otvaranje pregovora:

- Hrvatskoj je stabilnost BiH krucijalno važna, iskreni smo i najpredaniji zagovaratelj njenog euroatlantskog puta. Na našu pomoć uvijek može računati.

STOLTENBERG: Osigurat ćemo mir & stabilnost

Glavni tajnik Sjeverno-atlantskog saveza Jens Stoltenberg najavio je pak da će NATO će učiniti sve što je potrebno kako bi osigurao mir i stabilnost u jugoistočnoj Europi:

- To je važno za cijelu Europu, a ne samo za zapadni Balkan. Zadnjih se tjedana povećana napetost, suočavamo se sa zapaljivom retorikom u BiH i s ozbiljnim, nasilnim incidentima na sjeveru Kosova. Moramo ostati usredotočeni na zapadni Balkan dok se u isto vrijeme, naravno, bavimo ratom u Gazi i nastavljamo pružati potporu Ukrajini.

Blisko ćemo surađivati sa saveznicima u regiji kako bismo spriječili eskalaciju sukoba - zaključio je Stoltenberg.

ODLUKA 14./15. PROSINCA

Europska komisija objavila je 8. studenog izvješće o napretku zemalja kandidatkinja. BiH je, i to zahvaljujući velikom angažmanu Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića, dobila uvjet(ova)nu preporuku. U prijevodu: EK je preporučila otvaranje pristupnih pregovora kada BiH postigne dovoljan stupanj usklađenosti s traženim EU kriterijima.

Zahvaljujući zalaganju upravo Hrvatske, Europska komisija donijela je preporuku o uvjetovanom otvaranju pristupnih pregovora za BiH

Za konačnu odluku potrebna je jednoglasna potpora svih šefova država ili vlada država članica, a koji će se 14. i 15. prosinca okupiti na sastanku na vrhu Europskog vijeća.

A A A