Vijesti
20. 12. 2023.

Povijesni dan za prometnu povezanost - RH uvrštena na dodatna dva europska koridora, od kojih je baltičko-jadranski produžen sve do Splita!

U golemom je uspjehu ključnu ulogu odigrao premijer Andrej Plenković, koji je za ovakvu izmjenu Uredbe TEN_T (Transeuropska prometna mreža) lobirao na nedavnom sastanku Europskog vijeća te u razgovorima s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i povjerenicom za promet Adinom-Ioanom Vălean. Vlada RH posebno se izborila za Split, ali i za cijelu Dalmaciju, za Rijeku, za Slavoniju, Istru i Podravinu! Ulaskom u koridore Baltičko more - Jadransko more te Zapadni Balkan - Istočni Mediteran Hrvatska je u cijelosti integrirana u prometni sustav EU-a, a otvaraju nam se vrata za EU financiranje i onih dijelova RH koji dosad nisu bili zastupljeni!

Nakon što je o za Hrvatsku vrlo povoljnim izmjenama TEN_T Uredbe postignut dogovor u tzv. trijalogu između Europske komisije, Vijeća EU-a i Europskog parlamenta, Lijepa Naša će, uz već postojeća dva prometna koridora (Mediteranski i Rajna - Dunav), biti dodatno pozicionirana na još dva: Baltičko more - Jadransko more te Zapadni Balkan - Istočni Mediteran.

To Hrvatsku integrira u prometni i gospodarski sustav Europske unije, a postojećim mogućnostima ulaganja iz EU izvora pridodaju se nove - u željezničku, cestovnu, zračnu, pomorsku i riječnu infrastrukturu. Osim toga, otvara se mogućnost EU financiranja i onih dijelova RH koji do sada nisu bili prepoznati u Uredbi, poput željezničke i cestovne infrastrukture do Splita te u Slavoniji.

(Stara) TEN-T Uredba donesena je 2013. godine, u SDP-ovu mandatu, i njom, nažalost, nisu bili obuhvaćeni značajni prostori Hrvatske - što je onemogućavalo EU sufinanciranje strateških infrastrukturnih projekata na tim područjima. Donedavna TEN-T Uredba uključivala dio od Rijeke (koja će se sada nalaziti na čak tri koridora) preko Zagreba do granice s Mađarskom i Slovenijom (željezničko-cestovni Mediteranski koridor) te riječni Rajna - Dunav koridor (dionice Dunava i Save, s lukama Vukovar i Slavonski Brod).

PLENKOVIĆ: Prihvaćena je velika većina naših zahtjeva!

“Novim dogovorom na europskoj razini ne samo da je Hrvatska smještena na još dva koridora, nego smo se i izborili da se u njih uvrsti i Dalmacija! Novom Uredbom obuhvaćena je željeznička i cestovna infrastruktura do Splita, kao i u Slavoniji, a luke Ploče i Split postat će luke osnovne mreže“ - izvijestio je premijer Andrej Plenković:

- Prihvaćena je velika većina naših zahtjeva. Stvaramo pretpostavke za nastavak velikih ulaganja u razvoj prometne infrastrukture i povezanost Hrvatske. Naša zemlja danas je na četiri europska koridora i time smo ispunili strateške ciljeve da je što više prometno uključimo u prometne žile kucavice EU-a. Golemi je to iskorak.

Ovim izmjenama TEN-T Uredbe u prometni sustav EU-a uvršteno je novih 450 km željezničkih pruga (npr. istarske i podravske dionice) i 430 km cesta iz Hrvatske te dodatnih 8 luka i 5 urbanih čvorova (Osijek, Varaždin, Zagreb, Rijeka i Split).

Time smo ostvarili najveću proporcionalnu izmjenu TEN_T mreže u Europi! - naglasio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

BUTKOVIĆ: Potpuno će doći do izražaja vrijednost našeg geoprometnog položaja

„Ovo je stvarno povijesni dan za Hrvatsku, naš prometni položaj i infrastrukturu jer nas očekuju još veće i snažnije investicije u cjelokupni prometni sustav!“ - istaknuo je pak potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković:

- Velika hvala premijeru Plenkoviću, koji je odigrao ključnu ulogu! Ovakav strateški iskorak ne bi bio moguć bez njegovoga snažnog lobiranja. Uvrštavanjem u 4 prometna koridora u potpunosti će doći do izražaja vrijednost geoprometnog položaja Hrvatske, a otvaraju nam se vrata za EU financiranje i onih dijelova RH koji do sada nisu bili zastupljeni.

Ovime su i Split i Dalmacija i Slavonija cestovno i željeznički prepoznati te su ušli u Osnovnu mrežu EU prometne karte, a kroz Sveobuhvatnu mrežu ušao je i dio pruga u Istri i Podravini - zaključno je napomenuo PPVRH Butković.

ŠTO ĆE SADA SDP-ovci?

Vlada RH posebno se izborila za Split unatoč paranoji dušebrižnika iz splitskog SDP-a koji su radili negativnu kampanju na ovoj temi - komentirao je ovo postignuće potpredsjednik Gradske organizacije HDZ-a Splita Ivica Budimir (na slici lijevo):

- Za razliku od nesposobne Puljkove i Ivoševićeve gradske vlasti, a kojoj je SDP držao skale pola mandata, naša je Vlada pokazala da zna kako se izboriti za projekte od interesa za Splićanke i Splićane. Osjećam se ponosno! Stvoreni su preduvjeti za bolje prometno pozicioniranje Splita na europskom kontinentu.

Dodajmo na ove Budimirove riječi da su SDP-ovci doista teški licemjeri: napadali su nas za ono što sami nisu znali ili htjeli napraviti, a mi smo - uspjeli.

A A A