Vijesti
20. 1. 2024.

Bez obzira na izbornu godinu, poručujemo sucima da ucjene neće proći! Može taj „bijeli štrajk“ trajati i 10 godina, ali nema šanse da ustuknemo!

PLENKOVIĆ: SDP-ova im je Vlada dvaput smanjila plaće, no tada nisam vidio nijedan „bijeli štrajk“. Mi smo pak lani općinskim sucima podigli plaće za 583 € neto, no sada su odbili našu ponudu o novim materijalnim pravima od 115 € mjesečno. Što je povećanje plaće od gotovo 700 € neto u godinu dana! Zar je to malo? Ne razumijem zašto rade protiv sebe. Što je alternativa? Alternativa je da ni to ne dobiju! Pozivam ih da budu razumni. MALENICA: Udruga hrvatskih sudaca unaprijed je dogovorila štrajk i time preuzela odgovornost za sve posljedice. Poduzet ćemo mjere kako bi se svim građanima osiguralo ustavno pravo na pristup sudu.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković komentirao je najavu Udruge hrvatskih sudaca o „bijelom štrajku“ ako se, odmah i sada, ne ispune svi njeni zahtjevi.

Donosimo ključne poruke:

Nisu se bunili u vrijeme SDP-a

SDP-ova je Vlada dva puta smanjivala plaće sucima, no tada nisam vidio nijedan „bijeli štrajk“.

Za razliku od SDP-a, mi smo u ovom mandatu već u dva navrata povećavali plaće sucima - 2019. i 2023. godine. Tako je lani Vlada RH podigla plaće sucima prvog stupnja za 583 €, i to neto. Sada su, međutim, odbili našu ponudu o novim materijalnim pravima u iznosu od 115 € mjesečno. Također neto. A to je porast primanja od gotovo 700 € u manje od godinu dana! Zar je to malo?

Je li se povećala učinkovitost pravosuđa? 

S božićnicom, uskrsnicom, regresom i darom za djecu - koje im nudimo i koji bi se odmah uveli - prosječna bi plaća općinskim sucima porasla na 2.315 €. 

S aspekta hrvatskih građana sucima bi se moglo postaviti pitanje je li se povećala učinkovitost pravosuđa otkad smo im prošle godine podigli plaće za 583 €. 

Neka se suci malo „dimenzioniraju“ 

Ne razumijem zašto suci rade protiv sebe. Što je alternativa? Alternativa je da ni to ne dobiju! Pozivam ih da budu razumni, neka se malo „dimenzioniraju“. Spremni smo razgovarati uvijek i svaki put sa svima, ali kao što nikad nismo pristali ni na kakve ucjene, nećemo ni sad. Važno je da suci toga budu svjesni. 

Bez obzira na izbornu godinu, unaprijed poručujemo sucima da ucjene neće proći! Može taj njihov „bijeli štrajk“ trajati i 10 godina, ali nema šanse da ustuknemo pred, namjerno ponavljam, čistom ucjenom. 

Demokracija ne može ovisiti o nečijoj „dobroj volji“

U međuvremenu, u hitnu saborsku proceduru uputit ćemo izmjene Zakona o izborima za članove Europskog parlamenta kako bi u biračkim odborima, osim sudaca, mogli raditi i ostali pravnici, kao što je to slučaj s parlamentarnim izborima. 

Nećemo dopustiti da demokratski procesi u Hrvatskoj stanu, da ovise o nečijoj „dobroj volji“.

MINISTARSTVO: Odgovornost za "bijeli štrajk" je na Udruzi hrvatskih sudaca

Priopćenje Ministarstva pravosuđa i uprave prenosimo u cijelosti:

Odbili vlastiti zahtjev

Ministar Ivan Malenica uputio je poziv na sastanak predstavnicima Udruge hrvatskih sudaca, ali su ono ponovno odbili povećanje primanja za 700 eura neto u manje od godini dana.

U telefonskom razgovoru s predsjednikom Udruge hrvatskih sudaca Damirom Kontrecom, ministar je ponovno predložio uvećanje primanja kroz uvođenje materijalnih prava i nastavak razgovora o indeksaciji plaća nakon što se donese novi sustav plaća za sve službenike i namještenike. 

Uvođenje materijalnih prava zahtjev je Udruge hrvatskih sudaca, a ponovnim odbijanjem svog vlastitog zahtjeva zajedno s povećanjem plaće, preuzeli su odgovornost za štrajk i sve njegove posljedice.

Unaprijed dogovorili štrajk

Današnjim odbijanjem Udruga hrvatskih sudaca ponovno je dokazala da je odluka o provođenju štrajka donesena danima prije zadnjih razgovora s Vladom i prije Odluke Upravnog odbora Udruge hrvatskih sudaca. 

Podsjećamo, u jednom mediju prošli tjedan objavljena je informacija o poslanoj obavijesti sucima u utorak, 9. siječnja, iz Udruge. U njoj se ističe da će se „neovisno o tome što će Vlada ponuditi ponovno krenuti s mjerama upozorenja 22. siječnja“ te „da medijima nije dan točan datum početka štrajka iz taktičkih razloga, po savjetu PR službe“.

Ministarstvo otvoreno za nastavak dijaloga 

Ministarstvo ponovno ističe da je i dalje otvoreno za nastavak dijaloga o drugim zahtjevima pravosudnih dužnosnika - unutar Radne skupine i u okvirima koji su Udruzi hrvatskih sudaca poznati. 

Ističe i kako dosadašnje spominjanje različitih ultimatuma, prijetnji bojkotom izbornih povjerenstava ili pak unaprijed dogovaranje štrajkova prije nego što se uopće i sasluša prijedlog Ministarstva nisu dobra polazišta za daljnje razgovore. 

Osigurati ustavno pravo na pristup sudu

Vladavina prava počiva na osiguranju pravne zaštite svih građana i jednakom pristupu sudu. Vjerujemo da će Vrhovni sud, kao najviši sud u Republici Hrvatskoj, poduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti kako bi se osigurala jedinstvena primjena prava i ravnopravnost svih stranaka u postupku.

Vjerujemo i da će predsjednici sudova sukladno normativnim ovlastima organizirati uredno i pravodobno obavljanje svih poslova na sudu, odnosno osigurati redovan rad sudova, a Ministarstvo pravosuđa i uprave u okviru svog djelokruga razmotrit će poduzimanje mjera s ciljem osiguranja ustavnog prava na pristup sudu.

A A A