Vijesti
19. 1. 2024.

EP usvojio izvješće naše zastupnice o preventivnoj diplomaciji - u kojem se poziva na što žurnije otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a Željana Zovko (HDZ/EPP): Proširenje EU-a najviši je stupanj preventivne diplomacije. Stoga se u mom izvješću i pozivaju politički dužnosnici u BiH da hitno postignu sporazum radi otvaranja pregovora s EU-om. I izborna je reforma vid preventivne diplomacije. Bez pravednih izbora, ako nisu svi narodi i građani zadovoljni, ako se osjećaju kao da njihov glas nije uvažen, ne može biti ni mira. Izmjene Izbornog zakona i rješavanje pitanja legitimnog predstavljanja preduvjet su stabilnosti BiH.

Ovog je tjedna Europski parlament na plenarnoj sjednici u Strasbourgu s 533 glasa ZA, 64 protiv i 25 suzdržanih usvojio izvješće pod nazivom “Uloga preventivne diplomacije u rješavanju zamrznutih sukoba diljem svijeta - propuštena prilika ili promjena za budućnost”.

Snažnija uloga EU-a u sprječavanju sukoba

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a (AFET) Željana Zovko (HDZ/EPP) inicirala je izradu tog izvješća s ciljem produbljivanja rasprave o osnaživanju uloge Europske unije u sprječavanju sukoba u svijetu.

U izvješću se napominje da će EU morati uložiti više u prevenciju sukoba želi li zadržati globalnu diplomatsku snagu. Naglašeno je da u trenutačnoj nestabilnoj geopolitičkoj situaciji Unija treba reagirati na odgovarajuće načine, poput povećanja vidljivosti u partnerskim ili trećim zemljama.

„U suprotnom, antieuropski narativ mogao bi napredovati u neposrednom susjedstvu EU-a i trećim zemljama“ - upozorila je izvjestiteljica Željana Zovko pri zaključivanju svog izlaganja na plenarnoj raspravi u EP-u.

Ravnopravnost - dobra za čitavu BiH

Prilikom usvajanja izglasan je i plenarni amandman koji je uložila Zovko, a kojim se pozivaju politički dužnosnici u Bosni i Hercegovini da hitno postignu zajednički sporazum radi otvaranja pregovora o pristupanju EU-u prije kraja ožujka 2024. godine.

Iz Davosa: Za Hrvatsku je Bosna i Hercegovina prioritet broj jedan!

Naša Zovko kontinuirano ističe da se i izvan EU-a mora osigurati pravo na pravedne i nepristrane izbore, osobito u BiH, i to kroz reformu Izbornog zakona i rješavanje pitanja legitimnog predstavljanja:

- Proširenje EU-a najviši je stupanj preventivne diplomacije, a i izborna je reforma vid preventivne diplomacije. To je preduvjet stabilnosti BH-društva. Bez pravednih izbora, ako nisu svi konstitutivni narodi i svi građani zadovoljni, ako se osjećaju kao da njihov glas nije uvažen, ne može biti ni mira.

Predsjednik Vlade RH pravi je prijatelj BiH & hrvatskog naroda u njoj. To pokazuje svakog dana i na svakoj destinaciji u svijetu!

Jačanje sigurnosnih i obrambenih kapaciteta

HDZ-ova eurozastupnica Zovko, koja u sklopu svojih aktivnosti u AFET-u redovito obilazi različita područja diljem svijeta gdje postoje zamrznuti sukobi, i inače se snažno zauzima za poboljšanje sigurnosnih i obrambenih kapaciteta EU-a.

A A A