Vijesti
23. 1. 2024.

Premijer Andrej Plenković dosljedan - i u Sarajevu se odbio sastati s nelegitimnim Željkom Komšićem!

(PHOTO) „Konzistentna linija predsjednika Vlade RH jest da se ne sastaje s Komšićem, koji nije izabran voljom hrvatskog naroda za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i s kojim nikakvog kontakta nemaju ni druge institucije RH“ - poručili su iz Banskih dvora nakon što Plenković nije došao na sastanak s Predsjedništvom BiH. Susreo se, međutim, s premijerkom Borjanom Krišto i visokim predstavnikom Christianom Schmidtom. „Reformski i EU put ključan je za stabilnost i funkcionalnost BiH. Važno je postići dogovor o izbornoj reformi i osigurati ravnopravnost konstitutivnih naroda“ - poručio je.

„PVRH Andrej Plenković jednako je postupio (odbio se sastati s Komšićem - op. ur.) i prigodom radnih posjeta Sarajevu 2021. i 2023. godine, kada je održao sastanke s Vijećem ministara te čelnicima Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BIH“ - još se navodi u priopćenju Vlade RH:

- Uzimajući u obzir da se praksa preglasavanja hrvatskog naroda u izboru člana Predsjedništva BiH ponovila i na općim izborima 2022. godine, predsjednik Plenković nema namjeru promijeniti svoj pristup.

Posjet na inicijativu upravo Hrvatske

U priopćenju se također napominje da Plenković, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i nizozemski premijer Mark Rutte borave u radnom posjetu BiH na inicijativu upravo Hrvatske, i to u cilju pružanja podrške političkim akterima u BiH ZA provedbu reformi radi otvaranja pristupnih pregovora s Europskom unijom:

- Na zadnjem sastanku Europskog vijeća u prosincu 2023. usvojen je zaključak kojim će EUCO otvoriti pregovore s BiH slijedom izvješća Europske komisije, a koje treba biti pripremljeno najkasnije do ožujka 2024. godine.

Iz Davosa: Za Hrvatsku je Bosna i Hercegovina prioritet broj jedan!

O IZBORNOJ REFORMI

Nakon što je odbio susresti se s Komšićem, hrvatski je premijer u Sarajevu - zajedno s von der Leyen i Rutteom - održao sastanak s premijerkom BiH Borjanom Krišto, visokim predstavnikom međunarodne zajednice Christianom Schmidtom te predstavnicima oba doma BH parlamenta.

 „Reformski i europski put ključan je za stabilnost, funkcionalnost i razvoj BiH. Pritom je važno postići politički dogovor o izbornoj reformi i osigurati ravnopravnost triju konstitutivnih naroda“ - istaknuo je tim prigodama Plenković:

- Razgovarali smo o dinamici usvajanja zakona koji su nužni kako bi Europska komisija dala pozitivno mišljenje za otvaranje pristupnih pregovora. Hrvatska se aktivno zalaže da BiH bude visoko na agendi EU institucija. Ovim posjetom šaljemo poruku podrške i ohrabrenja kako bi se provele zadane reforme.

ZA EUROPSKU BiH RAVNOPRAVNIH NARODA!

Prije (jučerašnjeg) puta za glavni grad susjedne BiH, predsjednik Vlade RH i HDZ-a sastao se u Banskim dvorima s Koordinacijom zavičajnih udruga Hrvata BiH.

ZA europsku BiH kao države ravnopravnih naroda!

PRIVRŽENI SURADNJI S KATOLIČKOM CRKVOM

Po dolasku u Sarajevo, gdje ga je na aerodromu dočekao ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, Andrej Plenković sinoć se susreo s vrhbosanskim nadbiskupom mons. Tomom Vukšićem i kardinalom Vinkom Puljićem:

- Zahvalni smo Katoličkoj Crkvi na svemu što je učinila i što čini za očuvanje nacionalnog identiteta i o(p)stanak Hrvata u BiH. Privrženi smo nastavku uspješne suradnje. I dalje ćemo podupirati sve projekte od interesa za naš hrvatski narod.

Vođeni kršćanskim načelom solidarnosti & brigom o vlastitom narodu, osjećamo trajnu obvezu pomagati Hrvatima u BiH!

Nadbiskup Vukšić zahvalio je premijeru Plenkoviću za pomoć koju Vlada RH pruža Hrvatima koji žive izvan Republike Hrvatske i Katoličkoj Crkvi te za pomoć koju pruža BiH na njenom europskom putu.

JAČATI DIJALOG HRVATA & BOŠNJAKA

Prvog dana posjeta Sarajevu premijer Plenković sastao se i s poglavarom (reis-ul-ulemom) Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem …

 „Hrvatska nastavlja pomagati BiH na europskom putu, koji joj jamči sigurnost i prosperitet. Potrebno je jačati dijalog Hrvata i Bošnjaka te ostvariti punu ravnopravnost konstitutivnih naroda. Gradimo prijateljske i dobrosusjedske odnose i snažno podupiremo europski put BiH“.

Hrvatska neće dopustiti da se u BiH odustane od načela ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda!

.… i mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom (Jevićem).

„Istaknuli smo važnost europskog i reformskog puta za boljitak čitave BiH i skladne odnose triju konstitutivnih naroda“.

A A A