Vijesti
23. 1. 2024.

Hrvatska je već godinama najsnažniji, najčvršći, najveći zagovaratelj ubrzanja europskog puta BiH. Pred njom je povijesna prilika!

Iz Sarajeva (2): PVRH Andrej Plenković: Upravo je na našu inicijativu Europsko vijeće u prosincu usvojilo zaključak koji vodi BiH prema odluci o otvaranju EU pristupnih pregovora. Nadam se da će ona, uz punu potporu RH i odgovorno ponašanje aktera u BiH, i biti donesena u ožujku! Drago mi je vidjeti veliku predanost premijerke Borjane Krišto i njezinog tima reformskom procesu. Idealan je trenutak da BiH napravi dodatne iskorake prije izbora za Europski parlament. Ako se propusti ožujak, bojim se da će biti propuštena cijela godina s obzirom da nakon izbora slijedi formiranje novih EU institucija.

„Današnji radni posjet služi kao poticaj izvršnoj i zakonodavnoj vlasti da država BiH čim prije usvoji zadane zakone i provede nužne reforme“ - također je napomenuo predsjednik Vlade RH i HDZ-a na zajedničkoj konferenciji za medije s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, nizozemskim premijerom Markom Rutteom i predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.

- Moj je dojam da je poruka našeg dolaska itekako shvaćena i prihvaćena. Apeliram još jednom na sve partnere u BiH da iskoriste mogućnost koja im se otvorila. Hrvatska će ih kao prijatelj i dalje podržavati.

Premijer Andrej Plenković dosljedan - i u Sarajevu se odbio sastati s nelegitimnim Željkom Komšićem!

Dan D

Šefovi vlada/država Europske unije odlučivat će o otvaranju pregovora s BiH na sastanku Europskog vijeća 21. i 22. ožujka u Bruxellesu.

Pozitivno izvješće Europske komisije - naglasio je Andrej Plenković - moglo bi stvoriti preduvjete ZA konsenzus svih 27 država članica EU-a.

Iz Davosa: Za Hrvatsku je Bosna i Hercegovina prioritet broj jedan!

BiH IMA ŠANSE!

BiH ima stvarnu priliku otvoriti pregovore o EU članstvu, no provedba reformi i dalje ostaje preduvjet - poručili su uglas von der Leyen i Rutte. „Napredak u provedbi prioriteta temeljna je pretpostavka na tom putu“.

Predsjednica Europske komisije pohvalila je BiH jer „prati vanjsku politiku EU-a i pokazuje dobru volju“:

- Vidjeli smo napredak. BiH ima šanse u procesu europskih integracija ako nastavi jedinstveno djelovati. Ali još je puno posla pred vama. Suglasni smo da BiH vidimo u EU-u, ali je sve u vašim rukama. Potrebno je da usvojite još niz zakona vezanih uz demokraciju i vladavinu prava.

KRIŠTO: Potpora Vlade RH od izuzetne važnosti

Premijerka BiH Borjana Krišto posebice je izdvojila pomoć koju u proces europskih integracija BiH dobiva od Hrvatske i Andreja Plenkovića:

- Sigurna sam da ta potpora neće izostati ni početkom ožujka! Još jednom od srca zahvaljujem Vladi RH!

KOMŠIĆ? PITANJE PRINCIPIJELNOSTI!

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da je Vlada RH konzistentna: ravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH mora se očitovati i u izbornom procesu!

A A A