Vijesti
25. 1. 2024.

Cilj - približno ista primanja za približno isti rad, uz povijesno povećanje plaća svima u državnoj i javnim službama

Premijer Plenković na 280. sjednici Vlade RH: Reforma obuhvaća sve zaposlenike, njih 244.000! Nijedna se Vlada do sada nije upustila u sveobuhvatno reformiranje sustava plaća u državnoj i javnim službama. To je nadogradnja svega onog što smo proteklih godina poduzimali u cilju rasta primanja i kupovne moći naših građana, od poreznih rasterećenja i novčanih potpora u krizama do limitiranja cijena prehrambenih proizvoda i goriva te niza mjera socijalne i demografske politike. Uredbe o koeficijentima dostavljene su sindikatima, u iduća se dva tjedna mogu, uz dogovor, korigirati detalji.

Otvarajući sjednicu, premijer Andrej Plenković istaknuo je da se nijedna Vlada RH nije na ovako sveobuhvatan način upustila u reformiranje sustava plaća u državnoj i javnim službama:

- Reforma je nadogradnja svega onog što je Vlada poduzimala u proteklim godinama u cilju povećanja plaća i kupovne moći hrvatskih građana, što uključuje i mnogobrojna porezna rasterećenja, potpore u krizama, ograničavanje cijena prehrambenih proizvoda i goriva te niz mjera socijalne i demografske politike.

Prosječna plaća u Hrvatskoj u studenom je iznosila 1.208 eura. Dakle, u našem je mandatu porasla za čak 61%! - podcrtao je.

Rekordni porast plaća svima!

Govoreći o samoj reformi, Andrej Plenković je kazao da je njena ključna poruka to da će plaće rasti svim kategorijama:

- Obuhvaća sve zaposlene u državnoj i javnim službama, njih 244.000! Osnovni cilj reforme, koja je i dio Nacionalnoga plana oporavka i otpornosti (NPOO), jest taj da zaposlenici primaju približno iste plaće za približno isti rad. Uz, naravno, rekordni porast plaća svima!

Državni i javni službenici važan su oslonac građanima

Potkraj svog govora o ovoj temi premijer Andrej Plenković je naglasio da su svi državni i javni službenici važan oslonac građanima, svatko u svom segmentu:

- Za sigurniju Hrvatsku zaslužni su policajci, vojnici, vatrogasci i pripadnici ostalih hitnih i žurnih službi. Za funkcioniranje države i njenih institucija važni su zaposlenici u ministarstvima i državnim uredima. Za zdravije društvo odgovorni su liječnici i svi djelatnici u zdravstvu. Za socijalno uključivo i solidarno društvo važni su djelatnici u socijalnoj skrbi, za obrazovanije i inovativnije društvo djelatnici u znanosti i obrazovanju, a za očuvanje naše kulturne baštine i tradicije oni u kulturi.

2 tjedna konzultacija

Nacrti uredbi o koeficijentima dostavljeni su predstavnicima sindikata, a sljedeća dva tjedna vodit će se konzultacije te se mogu, uz dogovor, eventualno korigirati pojedini detalji - zaključio je predsjednik Vlade RH.

Više na:

Cilj reforme je približno jednaka plaća za približno jednak rad, uz rast plaća svima u državnoj i javnim službama

PREZENTACIJA

Prije sjednice Vlade RH, ministri Marin Piletić i Ivan Malenica detaljno su predstavili reformu sustava plaća i državnoj i javnim službama. Prezentacije u cijelosti možete pogledati i preuzeti:

Plaće u državnoj službi

Plaće u javnim službama

U odnosu na ožujak 2023. godine, s novim koeficijentima zaposlenicima će se neto plaće povećati u sljedećem rasponu:

  • Državni službenici (od 300 do 540 €)
  • Obrazovanje (od 270 do 580 €)
  • Zdravstvo (od 360 do 620 €)
  • Socijalna skrb (od 210 do 330 €)
  • Kultura (od 380 do 550 €)

Više na:

Malenica i Piletić predstavili prijedlog uredbe o koeficijentima: Riječ je o najvećoj reformi u posljednjih 30 godina

A A A