Vijesti
2. 2. 2024.

Suci prekinuli štrajk - nastavlja se dijalog. Ali, bez ucjena

Premijer Andrej Plenković: Sucima su se kontinuirano povećavale plaće i opet će im se povećati u ožujku, no nemam ništa protiv i dodatnog iskoraka. Predlažem da se sjedne i da se usuglasi, bez štrajkova, ono što je realno. Mogu ponoviti da u ovom mandatu neće biti indeksacije. Ministar Ivan Malenica: Mislim da smo itekako pokazali te da i dalje pokazujemo spremnost da sa sucima rješavamo otvorena pitanja. Idućeg tjedna nastavljamo razgovore o daljnjem unapređivanju njihovoga materijalnog statusa. Nismo dogovorili nikakav rok, sve karte su na stolu.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica pozdravio je odluku sudaca o obustavi štrajka:

- Idućeg tjedna nastavljamo dijalog o cjelovitom rješenju pitanja njihovih plaća i unapređenju materijalnog statusa. Nismo dogovorili nikakav rok, sve karte su na stolu. 

Iznio je pritom podatak da je u ovih 10 dana „mjera upozorenja“ održano oko 24.000 sudskih ročišta, a da ih je samo oko 9.000 odgođeno. 

Kontinuirano povećavanje sudačkih plaća

Podsjetio je da su primanja sudaca u mandatu naše Vlade RH već bila povećana 2019. podizanjem osnovice za 6% i 2023. za 13% te korekcijom koeficijenata za pravosudne dužnosnike I. stupnja:
- Osim toga, višestruko smo im podigli naknade za dežurstva i za upućivanje sudaca na viši sud. A u ožujku sucima ionako slijedi novi porast plaća. 

Mislim da je Ministarstvo pravosuđa i uprave itekako pokazivalo te i dalje pokazuje spremnost da o otvorenim pitanjima razgovara s predstavnicima sudbene vlasti - zaključio je Malenica.

PLENKOVIĆ:

Sucima su se otprije povećale plaće i ponovno će im se povećati u ožujku, no otvoreni smo za razgovor i o dodatnom iskoraku - poručio je pak predsjednik Vlade RH i HDZ-a:

- Predlažem sucima da sjednemo idućeg tjedna i da se usuglasimo, bez štrajkova, o onome što je realno do kraja ovog mandata.

Bez obzira na izbornu godinu, poručujemo sucima da ucjene neće proći! Može taj „bijeli štrajk“ trajati i 10 godina, ali nema šanse da ustuknemo!

Razgovor, da - ultimatumi, ne

Sve što je Vlada do sada činila, činila je u prilog sucima - dodao je Andrej Plenković: 

- Indeksacija nije jednostavno pitanje. Još nigdje se plaće nisu povezale s troškovima života, ni za javne i državne službenike, a ni za dužnosnike. Bila bi to iznimka koja, mogu ponoviti, u ovom trenutku nije realna.

NA VELIKO ŽALJENJE GRBINA & BENČIĆ 

Suci su, dakle, prekinuli štrajk - na veliko žaljenje Peđe Grbina (partija) i Sandre Benčić (proturazvojna platforma) koji su politikantski podržavali ama sve njihove zahtjeve, i one najpretjeranije. 

A to su SDP i NE Možemo činili premda je njihov idol Milanović u svom mandatu u Banskim dvorima smanjivao plaće sucima i premda su hrvatski građani jasno rekli što misle o njihovom donedavnom štrajku.

Bijeli štrajk. Sudačka udruga, NE Možemo & SDP na jednoj strani, a hrvatski građani na drugoj!

Sigurno, stabilno & pouzdano

Stoga, za kraj, poruka retrogradnoj ljevici:

Hrvatska nastavlja rasti i napredovati, a naša Vlada nastavlja s poslom za koji ima povjerenje građana - s kontinuiranim povećavanjem primanja, BDP-a i zaposlenosti. Sigurno, stabilno i pouzdano.

Pouzdano! Idemo po novu pobjedu - ZA Hrvatsku koja će nastaviti rasti i napredovati, ali i za Hrvatsku koja čuva i njeguje svoje nacionalne vrijednosti!

A A A