Vijesti
9. 2. 2024.

„EU iduće generacije“ dodana je vrijednost našim gospodarstvima i razvoju. Zahvaljujući tom golemom novcu, Hrvatska je udvostručila javne investicije!

(VIDEO & PHOTO) Atena. PVRH Andrej Plenković na konferenciji “Put oporavka” u organizaciji Kluba EPP-a u Europskom parlamentu: „Next Generation EU“, najveći paket poticaja u povijesti EU-a, odigrao je ključnu ulogu u oporavku država članica nakon COVID-a. Svi koji su 2020. pridonijeli njegovom usvajanju trebali bi biti ponosni! Uz predvodničku ulogu EPP-a, EU je promptno povukla odvažni potez kojim su i građani i gospodarstvo zaštićeni u krizi. RH je na samom vrhu po omjeru BDP-a i raspoloživog novca iz toga financijskog instrumenta, a jedina je dosad dobila 50% ukupne alokacije bespovratnih sredstava, tj. 2,9 milijarde €.

Tim smo ogromnim sredstvima ne samo udvostručili vrijednost javnih investicija, nego i Hrvatska prerasta u europsko energetsko čvorište, što je posebno važno u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu! - također je poručio predsjednik Vlade RH i HDZ-a na konferenciji „Road to Recovery“ o implementaciji Instrumenta „EU iduće generacije“.

Hrvatska ispunila 120 od 120 indikatora

Nastupivši u društvu s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisem i predsjednikom EPP-a Manfedom Weberom, Andrej Plenković je napomenuo da je povlačenje sredstava iz „Next Generation EU“ zahtjevna zadaća, ali da je Hrvatska „vrlo zadovoljna ostvarenim“:

- Ispunili smo 120 od 120 zadanih indikatora. Uz 15 milijardi eura iz redovitih izvora financiranja, Hrvatska je iz tog instrumenta dobila dodatnih 10,5 milijardi eura. RH s 15% i Grčka s 18% na samom su vrhu prema sredstvima koja su na raspolaganju državama članicama u odnosu na njihov BDP.

NPOO - zamašnjak rasta i razvoja

Novac iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), koji je dio Instrumenta „EU iduće generacije“, pomaže Hrvatskoj u povijesnoj obnovi Zagreba i Banovine nakon razornih potresa, ali i u ulaganjima bez presedana u obrazovnu, zdravstvenu, prometnu, pravosudnu i energetsku infrastrukturu - dodao je premijer Plenković:

- Nakon što mu proširimo kapacitete, LNG terminal na Krku služit će ne samo Hrvatskoj, nego i središnjoj Europi, uključujući Sloveniju, Mađarsku, BiH, Austriju i Bavarsku. Što se pak tiče obrazovne infrastrukture, u što ubrajamo i dječje vrtiće, u nju kombinacijom različitih europskih izvora investiramo više od 2,5 milijarde eura.

Digitalna i zelena tranzicija

Osim u obrazovanje, energetsku sigurnost i, naravno, nastavak obnove, u idućem ćemo razdoblju staviti fokus na ulaganja u inovativne projekte u skladu s 4. industrijskom revolucijom, što će nas učiniti otpornijim na buduće krize, u digitalnu i zelenu tranziciju te dekarbonizaciju - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković.

WEBER: Hrvatsku vodi snažni premijer

Plenković se u Ateni zasebno sastao s predsjednikom Europske pučke stranke i Kluba EPP-a u Europskom parlamentu Manfredom Weberom (bavarski CSU). Razgovarali su, među ostalim, o pripremama za skorašnji Kongres EPP-a u Bukureštu.

Hrvatska je europska priča o uspjehu! Očuvali smo radna mjesta, zaštitili standard, riješili se ovisnosti o ruskom plinu, osigurali energente & omogućili gospodarski rast!

U govoru na konferenciji, Weber je naglasio da Hrvatsku, najmlađu članicu EU-a, "vodi snažni premijer":

- Kad promatram njegovo vodstvo, potvrđuje se da DNK politike EPP-a jest to da mi rješavamo probleme, a ne stvaramo ih kao što to čine desni populisti ili ljevica.

DOMAĆIN MITSOTAKIS

EPP, koji okuplja narodnjačko-demokršćanske stranke desnog centra, najjača je i najveća politička obitelj Starog kontinenta. Njezin je član i grčki premijer (i predsjednik Nove demokracije) Kyriakos Mitsotakis, domaćin konferencije “Put oporavka”.

Za razliku od zajedljivaca koji nisu učinili ništa, Vlada je otpočetka pomagala pritvorenim hrvatskim navijačima u Grčkoj

O bilateralnom sastanku Plenkovića i Mitsotakis izvijestiti ćemo u zasebnom članku.

A A A