Vijesti
12. 2. 2024.

Razrađujemo modalitete vojnog roka. Sigurnost nema cijenu!

PPVRH Medved: RH se orijentirala na profesionalizirani obrambeni sustav, no s obzirom na nove sigurnosne okolnosti, razmatramo vraćanje vojne obveze. Nakon što MORH i Glavni stožer dostave prijedloge, a prije konačne odluke, rješenje koje prepoznamo kao najbolje uputit ćemo u javnu raspravu. PPVRH Anušić: Radimo na 3 „scenarija“, trebali bismo ih dovršiti idućeg tjedna. U slučaju bilo koje velike ugroze, ne daj Bože rata ili agresije, svi zdravstveno sposobni muškarci od 18 do 55 godina mogu biti mobilizirani, imali oni vojnu izobrazbu ili ne. Onda je možda bolje da je imaju…

Dvojica potpredsjednika Vlade RH - ministar hrvatskih branitelja general Tomo Medved i ministar obrane Ivan Anušić - govorili su o mogućnosti vraćanje obveznog vojnog roka, o pitanju koje u svim europskim zemljama sve više dobiva na važnosti uslijed prijetnji s Istoka u promijenjenim globalnim uvjetima.

Donosimo ključne poruke:

MEDVED: U svjetlu novih sigurnosnih okolnosti

Služenje vojnog roka nije ukinuto, nego zamrznuto. RH se orijentirala na snažni, profesionalizirani obrambeni sustav s gardijskim brigadama kao nositeljima, no s obzirom na nove sigurnosne okolnosti Vlada RH razmatra vraćanje vojnog roka i razrađuje modalitete - uz već postojeće dragovoljno služenje. Taj zaokret nije nimalo jednostavan u svjetlu obveza mladih ljudi, ali i kadrovskih i logističkih i financijskih učinaka.

SAD nam je odobrio novih 8 helikoptera Black Hawk. No kupit ćemo ih samo 4, a ostali su donacija u sklopu američke vojne pomoći saveznicima!

Nakon što MORH i Glavni stožer Oružanih snaga RH dostave prijedloge, rješenje koje prepoznamo kao najbolje uputit ćemo - prije konačne odluke - u javno savjetovanje. Svi su akteri dobrodošli u konstruktivnoj raspravi. Vjerujem da su svjesni da sigurnost nema cijenu.

A ustavna odredba o prigovoru savjesti? Uz klasični vojni rok, mladi se mogu osposobiti i za druge službe, poput civilne zaštite, pomoći pri prirodnim katastrofama ili požarima.

ANUŠIĆ: Oko 17.000 mladića po generaciji, plus djevojke dragovoljke

Radimo na 3 „scenarija“, trebali bismo ih dovršiti idućeg tjedna. Smisao nije u dužini vojnog roka, nego u efikasnosti i efektivnosti obuke. Ne bih „licitirao“, no mogu ponoviti da iz svog iskustva mislim da su 3 mjeseca dovoljna da se usvoje vojne vještine i steknu fizička kondicija i disciplina.

Ako se donese politička odluka, teško da bi se već ove godine obuka počela provoditi. Potrebni su ozbiljni zahvati u objektima Hrvatske vojske, od smještajnih kapaciteta do uvježbavanja i učenja. Riječ je o oko 17.000 mladića po generaciji, plus djevojke koje će se moći javiti dragovoljno.

I napomena: u slučaju bilo koje velike ugroze, ne daj Bože rata ili agresije, svi zdravstveno sposobni muškarci od 18 do 55 godina mogu biti mobilizirani, imali oni vojnu izobrazbu ili ne. Onda je možda bolje da je imaju…

A A A