Vijesti
22. 2. 2024.

Kako je vođena uspješna Operacija „Maksimir“? Podsjetnik za one „zaboravne“ (koji se kite tuđim perjem, a za svoje propuste optužuju druge)

Zahvaljujući inicijativi naše Vlade RH te njenom kvalitetnom dijalogu i partnerskom odnosu s Katoličkom Crkvom riješeni su - uz naknadnu podršku Grada Zagreba - svi preduvjeti da se na Maksimiru izgradi moderni nogometni stadion kakav zaslužuju Vatreni, glavni grad Hrvatske i GNK Dinamo. Operacija je započela još početkom prošle godine. U članku donosimo kronološki pregled aktivnosti koje su dovele do potpisivanja povijesnog sporazuma koji će omogućiti izgradnju nacionalnog stadiona, ali i 10 novih crkvi u Zagrebu.

Korak prvi: Vlada RH je na samom početku 2023. započela razgovore sa Zagrebačkom nadbiskupijom kako bi se krenuo rješavati gotovo 30 godina stari imovinsko-pravni spor o zemljištu na Maksimiru.

Korak drugi: Tadašnji zagrebački nadbiskup Josip Bozanić na sastanku na Kaptolu s premijerom Andrejem Plenkovićem (20. siječnja 2023.) izrazio je otvorenu podršku izgradnji novog stadiona i jasnu namjeru da se spor što prije razriješi. Za pregovore je ovlastio pomoćnog biskupa zagrebačkog mons. Miju Gorskog.

Naša Vlada RH započinje izgradnju novog stadiona na Maksimiru & obnavlja Zagrebačku katedralu!

Korak treći: Sa strane Vlade RH istog je dana potpredsjednik Branko Bačić zadužen za operativno poduzimanje svih daljnjih aktivnosti u cilju postizanja finalnog dogovora o Maksimiru i nastavka suradnje s Katoličkom Crkvom.

Korak četvrti: Vlada RH je proglasila Maksimir sportskom infrastrukturom od nacionalnog značaja (6. srpnja 2023.) i potom prvi put u povijesti predvidjela sredstva iz Državnog proračuna RH za izgradnju stadiona (za 2024. i 2025.).

Vlada RH Maksimir i Poljud proglasila sportskim gradevinama od nacionalnog interesa

Korak peti: Pregovori naše Vlade s Katoličkom Crkvom nastavljeni su …

Čestitka novom zagrebačkom nadbiskupu mons. Draženu Kutleši & zahvala kardinalu Josipu Bozaniću

… i dovršeni po dolasku novog zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše.

Privrženi poštivanju Vatikanskih ugovora, dobroj suradnji s Crkvom u Hrvata & izgradnji nacionalnog stadiona

Korak šesti: Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević se usuglasio i podržao dogovor Vlade i Katoličke Crkve.

Korak sedmi: Vlada je na sjednici 7. prosinca 2023. usvojila odluke o sklapanju dvaju sporazuma o razumijevanju - jedan sa Zagrebačkom nadbiskupijom, drugi s Gradom Zagrebom.

NOVI MAKSIMIR! Ispunjen ključni preduvjet za izgradnju modernoga nacionalnog stadiona - kakvog zaslužuju i Vatreni i Dinamo i Zagreb!

Korak osmi: Gradska skupština Grada Zagreba prihvatila je sporazum s Vladom RH (13. prosinca 2023.).

Korak deveti: U srijedu, 21. veljače 2024. godine, potpisani su u Banskim dvorima povijesni sporazumi - uskoro kreće izgradnja novoga nacionalnog stadiona i 10 crkvi u Zagrebu!

Ispunjeni svi preduvjeti za izgradnju nacionalnog stadiona na Maksimiru & 10 novih crkvi i/ili dječjih vrtića u Zagrebu!

A A A