Vijesti
22. 2. 2024.

Digitalna transformacija hrvatskog društva & nacionalne ekonomije znatno napreduje! U tu smo svrhu osigurali 2 milijarde € iz NPOO-a!

2. sjednica Nacionalnog vijeća za digitalnu transformaciju RH. Premijer Andrej Plenković: Broj korisnika identifikacijskog i autentifikacijskog sustava e-Građani povećan je na 1,9 milijuna, a 63% naših građana usvojilo je digitalne vještine. Cilj je da se do 2030. taj postotak podigne na - 80%! Za što ćemo itekako koristiti golema europska sredstva za koja smo se izborili. Osim toga, ICT spada u naše najbrže rastuće gospodarske sektore, a zakonski reguliramo i zaštitu djece u digitalnom okruženju. Sve to pridonosi ravnomjernom regionalnom razvoju Hrvatske i njenoj sigurnosti!

„Digitalizacija je jedan od prioriteta u ovom desetljeću ubrzanog razvoja, stoga smo i donijeli Strategiju digitalne RH do 2032“ - poručio je još predsjednik Vlade i HDZ-a na sjednici održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu:

- Pratimo provedbu Strategije kroz 4 kapitalna cilja: 1. digitalizacija javne uprave; 2. digitalizacija gospodarstva; 3. omogućavanje pristupa internetu svim građanima; 4. usvajanje digitalnih vještina radi bržeg razvoja digitalnog društva.

Koristimo značajna EU sredstva za ubrzanu digitalizaciju Hrvatske, koja nam donosi veću konkurentnost i tehnološki napredak!

Viši standard & konkurentnost

Andrej Plenković je dodao da tehnologija u digitalnom dobu ima veliku moć, ali i da u svemu treba pristupati i humanistički:

- Cilj je stvoriti poticajno okruženje za razvoj digitalizacije, kao i pravno-zakonski okvir, jer je digitalizacija važna i za poboljšanje života i međunarodne konkurentnosti Hrvatske. Nakon mnogobrojnih kriza, u kojima je Vlada zaštitila i građane i gospodarstvo, sad je vrijeme za dodatni iskorak. A to je da Hrvatska bude dio 4. industrijske revolucije, za što je potrebna digitalna transformacija.

Udvostručena studentska satnica, porezno rasterećenje & subvencionirani stambeni krediti tek su dio Vladinih aktivnosti ZA mlade!

Stotine projekata

Izdvojio je napredak Hrvatske u sklopu Digitalnog desetljeća Europske komisije (bivši indeks DESI), poručivši da ima još neiskorištenih digitalnih potencijala za ostvarivanje ciljeva od 2030. godine:

- Od ukupno 10,5 milijardi eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), dvije milijarde smo osigurali za digitalnu transformaciju, čime aktivno pokazujemo da smo svjesni važnosti i neizbježnosti tih procesa za budućnost.

Cilj je da do 2030. u cijeloj Europskoj uniji, pa i u Hrvatskoj - nastavio je premijer - 80% građana usvoji osnovne digitalne vještine:

- Stotine projekata već su u pripremi ili u realizaciji, pokrenut je Centar dijeljenih usluga, koji vodi tvrtka Apis IT, a tu je i portal e-Građani, koji trenutačno koristi polovica Hrvatske.

Središnji registar stanovništva

Važnim je ocijenio i osnivanje Središnjeg registra stanovništva, koji će se koristiti umjesto popisa i time donijeti oko 23 milijuna eura ušteda:

- Taj će registar dati podatke, primjerice, o dohotku kućanstava, što će dodatno pomoći u kreiranju socijalnih i drugih politika.

Predstavljen Središnji registar stanovništva. Objedinit će sve relevantne podatke i zamijeniti popis stanovništva

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković najavio je i novi Zakon o državnoj informacijskoj infrastrukturi.

A A A