Vijesti
27. 2. 2024.

U EUROPSKOM VRHU: Naša nacionalna ekonomija porasla je u 4. lanjskom tromjesečju za 4,3% na godišnjoj, a za 1,3% na kvartalnoj razini!

Pouzdano i sigurno! Na žaljenje oporbe, Hrvatska i dalje raste - i bolje i brže od najboljih prognoza! Premijer Andrej Plenković: Na kvartalnoj razini, prema dosadašnjim podacima, imamo najveći realni gospodarski rast u Europskoj uniji, a na godišnjoj drugi, iza Malte! U odnosu na pretkrizni 4. kvartal 2019. - dakle, u četverogodišnjem razdoblju - imamo pak 3. najsnažniji rast BDP-a u EU-u. S čak 15,5% odmah smo nakon Irske i Malte. U 2024. naš će rast biti pet puta veći od prosjeka EU-a i eurozone. Zar mislite da je to „slučajno“? Ovi su rezultati potvrda ispravnih politika Vlade RH.

Gospodarski napredak Hrvatske u 4. tromjesečju 2023. (4,3%) još je snažniji nego u prethodnom kvartali, kada nam je BDP porastao za 2,8%. Najbrži je to rast od 3. kvartala 2022. - kad je iznosio 5,5%.

Kako je objavio Državni zavod za statistiku, ovakav zamah naše nacionalne ekonomije plod je znatnog povećanja ulaganja, građevinskih radova i osobne potrošnje.

Pitanje za natražne ljevičare, jedva okupljene iz cijele zemlje nakon tjedan dana priprema i agresivne kampanje: Zar stvarno mislite da ćemo ustuknuti?

Više i od najoptimističnijih očekivanja

DZS je ujedno iznio i preliminarnu procjenu o gospodarskom rastu za čitavu 2023. - 2,8%! Što je više i od najoptimističnijih očekivanja.

Vlada RH, naime, projicirala je početkom godine realni rast od 0,7%, da bi vlastitu prognozu podigla potkraj travnja na 2,2%.

Uspjeh nipošto nije „slučajan“!

Ne, ovaj uspjeh nipošto nije „slučajan“! - poručio je predsjednik naše Vlade i naše stranke:

- To je rezultat naših zaštitnih mjera, odgovornog upravljanja nacionalnom ekonomijom, ostvarenja strateških ciljeva ulaska u Schengen i eurozonu, sjajnih turističkih brojki, porezne reforme, kontinuiranog podizanja plaća i zaposlenosti te povećanja investicija - uvelike zahvaljujući rekordnim europskim sredstvima za koja smo se izborili.

Hrvatska će nastaviti rasti

Naš godišnji rast bit će pet puta veći od prosjeka EU-a i europodručja, gdje se očekuje 0,5% - dodao je Andrej Plenković:

- Ostvarili smo i više od onog što smo planirali! Rastemo već 12 kvartala zaredom, pune 3 godine, što će se i nastaviti

Plaće će se nastaviti povećavati uslijed daljnjeg gospodarskog rasta, jednog od najjačih u EU-u, i novih koeficijenata u državnoj i javnim službama!

75% razvijenosti EU-a

S ovakvim tempom rasta vjerujemo da je Hrvatska već prošle godine probila granicu od 75% razvijenosti Europske unije - zaključio je hrvatski premijer:

- A prisjetimo se, BDP nam je 2016. bio na 62% EU prosjeka.

U paritetu kupovne moći, BDP po stanovniku dosegnuo nam je 73% prosjeka razvijenosti EU-a. I nastavljamo ga povećavati!

A A A