Vijesti
2. 3. 2024.

Suvremena Hrvatska temelji se na hrabrosti i žrtvi hrvatskih branitelja & zajedništvu hrvatskog naroda!

(PHOTO) Pakrac. 33. obljetnica početka Domovinskog rata. PPVRH Tomo Medved: Hrvatski narod pamti svoju povijest! Ovdje su srpski pobunjenici prvi put otvoreno demonstrirali okupatorske pretenzije. Ali, unatoč silini agresije, nisu uspjeli. S najdubljim pijetetom odajemo počast svima koji su u pravednom, obrambenom i oslobodilačkom ratu položili život na Oltar Domovine. Naša je Vlada nizom konkretnih mjera iskazala poštovanje prema onima koji su najzaslužniji za slobodu i demokraciju u kojima danas živimo. I to ćemo nastaviti činiti.

Te 1991. godine, u noći s 1. na 2. ožujka, srpski pripadnici rezervnog sastava MUP-a na prevaru su razoružali 16 hrvatskih redarstvenika i zauzeli Policijsku postaju Pakrac. Brzom reakcijom specijalnih postrojbi iz Rakitja, Lučkog i Bjelovara, međutim, postaja je oslobođena, a agresor - protjeran.

Bio je to prvi otvoreni oružani sukob hrvatskih snaga s pobunjenim Srbima. Grad je ponovno napadnut u kolovozu 1991. i gotovo 4 godine bio okupiran - sve do slavne Vojno-redarstvene operacije „Bljesak“.

„Bljesak“ je najavio skorašnji slom velikosrpske agresije

MEDVED: Važno je ponavljati povijesnu istinu o tim danima ponosa i slave!

„Bili smo spremni braniti svoje i po cijenu vlastitih života. Važno je ponavljati povijesnu istinu o tim danima ponosa i slave. Trajno smo zahvalni braniteljima za sve što su učinili u tim presudnim trenucima“ - također je poručio potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved:

- Ova je Vlada RH nizom konkretnih mjera iskazala i iskazuje poštovanje prema onima koji su najzaslužniji za slobodu i demokraciju u kojima danas živimo. I to ćemo nastaviti činiti. Nećemo se umoriti sve dok ne pronađemo i posljednju nestalu osobu iz Domovinskog rata!

A ovdje, u Pakracu, osnovat ćemo novi veteranski centar! - zaključno je najavio general Medved.

Nakon Šibenika, Sinja i Petrinje, u Daruvaru otvoren 4. veteranski centar - najveći u Hrvatskoj! A izgradit ćemo ih još najmanje 4!

MIMOHOD POBJEDNIKA & 33 BAKLJE POBJEDE

Kao i svake godine, u Pakracu je održan Mimohod pobjednika. Na Trgu bana Josipa Jelačića položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje, a svečana akademija s prigodnim govorima održana je u Domu hrvatskih branitelja „Dr. Franjo Tuđman“.

Obilježavanje je započelo svetom misom u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, ispred koje su Pakračani večer prije upalili 33 baklje pobjede - u znak 33. obljetnice početka Domovinskog rata.

U Pakracu su bili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Deur, požeško-slavonska županica Antonija Jozić, naš saborski zastupnik Josip Đakić i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević.

„Pakračanima se miješaju osjećaji. Ponose se činjenicom da se ovdje počela pisati nacionalna povijest, a s tugom se prisjećaju svih hrvatskih žrtava" - poručila je gradonačelnica.

A A A