Vijesti
9. 3. 2024.

Tko je udvostručio doplatak za djecu, a utrostručio roditeljske naknade? Tko je smanjio jaz u plaćama između žena i muškaraca?

(VIDEO & PHOTO) Vodice. 25. rođendan Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“. PLENKOVIĆ: Ljevica je prepuna licemjera. Čija je Vlada uvela femicid? HDZ-ova ili SDP-ova? Naša je to učinila! RH je 5. država u EU-u s tim kaznenim djelom. Tko je uveo besplatne školske obroke i neradnu nedjelju? Tko majkama povećava radni staž za svako dijete? HDZ, ljevica ili lažna desnica?!? MURGANIĆ: HDZ ima dvije županice. A koliko ih ima SDP? Nijednu! Imali smo i predsjednicu RH i premijerku. Je li ih imala ljevica? Nije! HDZ ima i potpredsjednicu Europske komisije, najviše ikad pozicioniranu Hrvaticu u EU-u. Stoga kad ovih dana pitaju gdje su HDZ-ove žene, odgovaramo im jasno i glasno - Evo, ovdje su! Važne i aktivne!

„Da, ljevica je doista prepuna licemjera“ - dodatno je naglasio predsjednik HDZ-a i Vlade RH u Vodicama, na obilježavanju 25. obljetnice osnutka Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“.

Donosimo ključne poruke iz govora Andreja Plenkovića:

Žene su u HDZ-u važne i poštovane

Dobro je Nada pitala i koja je stranka imala predsjednicu RH. HDZ ili „progresivni“ SDP? Oni nikada nisu ni kandidirali ženu za Pantovčak! A sad ću ja vama postaviti pitanje: koliko je žena u Klubu zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru? Devetnaest. 19! Jednak ih je broj kao i svih zastupnica iz svih oporbenih klubova.

Usput rečeno, ali neka se zna, nacionalna potpredsjednica HDZ-a Zdravka Bušić trebala je nositi listu u 11. izbornoj jedinici, no zahvalila se na toj časti.

Hrvatice na europskim dužnostima

Još nešto: malo je europskih stranaka s toliko žena na visokim europskim dužnostima: potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, članica Revizorskog suda EU-a Ivana Maletić, glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić, eurozastupnice Sunčana Glavak i Željana Zovko…

Imamo i Maju Markovčić Kostelac, čelnu osobu Europske organizacije za sigurnost pomorskog prometa. Žena je i stalna predstavnica RH pri Europskoj uniji, pa tako i njena zamjenica. Žena je i naša veleposlanica u Sigurnosno-političkom odboru EU-a.

Neka slobodno proguglaju ovi društveni statističari s lijevog spektra je li ikad bilo toliko žena na toliko visokih mjesta u EU-u. Ako ih pronađu u mandatu neke druge stranke, skinut ću im kapu. Ako govorimo o političkom pozicioniranju žena, onda bi nas u stvari trebalo pohvaliti!

Laži o Istanbulskoj konvenciji

SDP je imao cijeli 4-ogodišnji mandat da ratificira Istanbulsku konvenciju u cilju osnaživanja borbe protiv nasilja nad ženama i djecom i njihove bolje zaštite. Ali, non-action, ništa. Ti samoproglašeni “borci za ženska prava i borci protiv nasilja” nisu se usudili to učiniti.

Usudili smo se mi, i to unatoč nasrtajima radikalne ili lažne desnice! Sve njihove teze o „roditelju 1 i 2“ u zamjenu za naše majke i očeve, o „ono“ kao nazivu za naše kćeri i sinove, o „zombijima“ i sličnome, potvrdile su se kao - lažne. Kao zlonamjerne i podmetačke.

Tko je to postigao?

I još jedno pitanje: tko je ovoliko osnažio obitelj kao jezgru hrvatskog društva? Tko je udvostručio doplatak za djecu? Tko je utrostručio roditeljske naknade? Tko je uveo neradnu nedjelju?

Tko je smanjio jaz u plaćama između žena i muškaraca? Sada su se gotovo izjednačile: u prosjeku za žene iznose 1.107 €, a za muškarce 1.184 €. Tko majkama povećava radni staž za svako dijete sa 6 mjeseci na godinu dana?

Tko je kroz 1.184 projekata iz Program „Zaželi“, koji je potpuna hrvatska inovacija, zaposlio 22.000 žena iz pretežno ruralnih i slabije razvijenih krajeva? Tko je sve to učinio: HDZ, ljevica ili ova lažna desnica - čija je jedina zadaća dovesti Grbina i Benčić na vlast?!? Naravno, mi smo to uspjeli.

Ključni doprinos žena

Postignuća naše Vlade mogao bih još dugo, dugo nabrajati, no važno je naglasiti da nijedno od njih ne bi bilo moguće bez vas žena, članica HDZ-a!

Vaš je doprinos ključan u formiranju svih naših politika, a presudan u svim pobjedničkim kampanjama! Siguran sam da će tako biti i na ovim parlamentarnim izborima!

MURGANIĆ: SDP-u je nasilje nad ženama bilo samo prigodno u fokusu

Predsjednica Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ (i saborska zastupnica) Nada Murganić naglasila je da HDZ ima potpredsjednicu Europske komisije Dubravku Šuicu, najviše ikad pozicioniranu Hrvaticu u EU-u. Zapitala se je li ljevica imala predsjednicu Republike i premijerku:

- Oni nisu, ali HDZ jest. HDZ ima i dvije županice. A koliko ih ima SDP? Nijednu! Ponosne smo i na svoje ministrice i gradonačelnice i saborske zastupnice i europarlamentarke i vijećnice. Imamo i nacionalnu potpredsjednicu stranke Zdravku Bušić.

Tko je pooštrio kazne & osnažio položaj žrtava?

„Stoga kada ovih dana licemjerno pitaju gdje su HDZ-ove žene, odgovaramo im jasno i glasno - Evo, ovdje su! Važne i aktivne! I HDZ i naša Zajednica žena uvijek su korak ispred ostalih“ - dodala je Murganić:

- Je li SDP-ova Vlada uvela kazneno djelo femicida, pooštrila kazne za nasilnike, osnažila položaj žrtava, otvorila skloništa po županijama? Nije, nego je to učinila naša, HDZ-ova Vlada, predvođena premijerom Plenkovićem! U prijašnjim je mandatima nasilje nad ženama i djecom, nasilje u obitelji kao nukleusu hrvatskog društva, bilo samo prigodno u fokusu.

Andrej Plenković: Nizom zakona osnažujemo položaj žrtve nasilja, podižemo kazne za počinitelje & uvodimo kazneno djelo femicida!

ŠUICA: Podmetanja nas samo motiviraju

I potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica u svom je obraćanju istaknula da HDZ ima više žena na visokim pozicijama od bilo koje druge stranke:

- Zato je ova „priča“ o listama potpuno deplasirana. Ali, neka im. Takva podmetanja mogu nas samo dodatno motivirati da damo svoj doprinos novoj pobjedi HDZ-a na dobrobit Hrvatske i hrvatskih žena!

„Draga Ursula, poštovane kolegice i kolege, HDZ će ponovno pobijediti! Vidimo se iduće godine, u mojem 3. mandatu na čelu Vlade RH!“

GLAVAK: Idemo po povijesni 3. mandat

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak također je naglasila da je HDZ u svim izazovima bio korak ispred. „Što vide hrvatske građanke i građani“:

- Drage stranačke kolegice, uopće ne sumnjam u slavlje na ovim izborima, ni najmanje ne dvojim da ćemo, zajedno, uvelike pridonijeti osvajanju našega povijesnoga 3. uzastopnog mandata u Banskim dvorima!

AUŽINA: Ženska snaga!

Anita Aužina, predsjednica Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski Šibensko-kninske županije, najavila je da će ženska snaga biti ključna na nadolazećim izborima:

- A mi ćemo je iskazati!

A A A