Vijesti
20. 3. 2024.

1.239 € - najveća prosječna neto plaća u povijesti! Od listopada 2016. naovamo porasla je za čak 490 €, a u SDP-ovu mandatu za samo 24 €!

(VIDEO) Prosječna (isplaćena) u siječnju 2024. rekordno je porasla uslijed novog kruga porezne reforme i rasterećenja primanja, paketa zaštitnih mjera te daljnjega gospodarskog rasta. Premijer Andrej Plenković na 294. sjednici Vlade RH: „Od početka našeg mandata do siječnja 2024. realni rast plaća (nominalni rast minus inflacija) iznosi 30%, od čega 8,8% u zadnjih godinu dana. Ti službeni podaci u potpunosti ruše tezu oporbe da su „poskupljenja pojela rast plaća“. Jednostavno, to nije istina,. Nastavljamo poduzimati mjere kojima pridonosimo boljem životnom standardu hrvatskih građana.

Osim što je izdvojio najnovije podatke Državnog zavoda za statistiku o povećanju prosječne plaće u siječnju 2024. po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj, predsjednik Vlade RH i HDZ-a u uvodnom obraćanju na početku sjednice iznio je 4 ključna razloga toga rekordnog porasta plaća u Hrvatskoj:

  • novi krug porezne reforme koji je stupio na snagu 1. siječnja, a koji uključuje 1,5 milijardi € poreznih rasterećenja za građane i gospodarstvo te rast neoporezivih primitaka hrvatskih radnika;
  • 7,7 milijardi € mjera pomoći kućanstvima i nacionalnoj ekonomiji u globalnim krizama, tj. 6 paketa zaštitnih mjera kojima je ne samo očuvana zaposlenost, nego je i podignuta na povijesnu razinu od 70%;

  • učinkovito korištenje EU sredstava za ulaganja i reforme, osobito iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), što pridonosi i otvaranju novih i bolje plaćenih radnih mjesta;
  • kvalitetni socijalni dijalog i podizanje plaća državnim i javnim službenicima.

„Od listopada 2016. do siječnja 2024. prosječna je isplaćena neto plaća porasla za 65% ili za gotovo 500 eura“ - dodao je Andrej Plenković:

- Na godišnjoj razini, u odnosu na prvi mjesec 2023. godine, nominalno je povećana za 13,3%, a realno za 8,8%.

Podigli smo „minimalac“ za 103%

„Istodobno, medijalna je plaća od početka našeg mandata do danas porasla za 401 eura - sa 658 na 1.059 eura“ - nastavio je:

- To je 61%. Minimalnu smo plaću podigli pak za 103% - s 414 na 840 eura.  

Hrvatska se neće vratiti na staro & loše, na agoniju zvanu SDP! Hrvatska će nastaviti rasti & ekonomski napredovati!

A plaće će i dalje rasti

„Prosječna plaća, međutim, još će rasti u ovom mandatu, prije parlamentarnih izbora“ - također je naglasio:

- U travnju slijedi isplata znatno povećanih plaća (za ožujak) za 244.000 zaposlenika u državnoj i javnoj službi!

POUZDANO! Potpisano je najveće povećanje plaća u povijesti u javnoj i državnoj službi u Hrvatskoj!

Politička stabilnost & dublje EU integracija

Predsjednik Andrej Plenković zaključio je da su sva navedena postignuća bila moguća zahvaljujući političkoj stabilnosti te ostvarenju strateških ciljeva dublje EU integracije - tj. ulaska u Schengenski prostor, europodručje i Europski stabilizacijski mehanizam - „čime smo dodatno podigli stupanj razvoja Hrvatske i poslali važne poruke za strane ulagače“.

HDZ - SDP           490 € : 24 €! (trenutačni rezultat)

Prosječnu neto plaću, dakle, povećali smo 20,5 puta više nego za vrijeme SDP-ove Vlade RH. A u ovom će mandatu, kako je i najavio premijer Plenković, još rasti!

Usporedbu možemo iznijeti i u postotnim bodovima: Za vrijeme SDP-ove Vlade (2012.-2016.) prosječna plaća porasla je za „fantastičnih“ 3%, a u Plenkovićevu premijerskom mandatu za - 65%!

Nema povratka na staro i loše, nema povratka na agoniju zvanu SDP. Hrvatska će nastaviti rasti!

A A A