Vijesti
21. 3. 2024.

Rečeno - učinjeno! Državnička politika & snažni međunarodni položaj Hrvatske donose rezultate, a ne diletantizam i izolacionizam!

(VIDEO) Premijer Andrej Plenković iz Bruxellesa: Uspjeli smo! Europsko vijeće donijelo je odluku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH. Donijeta je konsenzusom, ali njegovo postizanje nije bilo nimalo jednostavno. Ovo je povijesni dan za našu susjednu i prijateljsku zemlju i jedno od najvećih vanjskopolitičkih postignuća Hrvatske. Čestitke od srca predsjedateljici Vijeća ministara BiH Borjani Krišto na ostvarenome reformskom napretku. Nastavit ćemo snažno pomagati BiH i štititi interese Hrvata kao konstitutivnog naroda!

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a u izjavi za medije u Bruxellesu podsjetio je na sve što je Hrvatska radila pomažući BiH proteklih nekoliko godina:

- Pomogli smo joj kada je u veljači 2016. podnijela zahtjev za članstvo u Europskoj uniji. Pa kada joj prije godinu i četiri mjeseca odobren kandidatski status.

Bosna i Hercegovina dobila kandidacijski status za članstvo u Europskoj uniji!

Hrvatska se izborila za europski put BiH

Pomogli smo joj, naposljetku, i danas i svih zadnjih mjeseci, slobodno se može reći da se Hrvatska izborila za europski put BiH - nastavio je Andrej Plenković:

- Europsko vijeće donijelo je odluku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH konsenzus, ali njegovo postizanje nije bilo nimalo jednostavno. Posebice zbog nedavne teške rasprave o tom pitanju u nizozemskom parlamentu.

Premijer Andrej Plenković dosljedan - i u Sarajevu se odbio sastati s nelegitimnim Željkom Komšićem!

Vlada RH - konstruktivna i dobronamjerna

U tom procesu - napomenuo je - Vlada RH snažno je podupirala reformske napore predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto i ostalih političkih aktera u toj državi:

- Nakon ove povijesne odluke u BiH će se zasigurno osjetiti entuzijazam. Stavljanje sidra na europski put BiH učvrstit će njenu stabilnost i funkcionalnost. Našu se Vladu u EU-u percipira kao konstruktivnu i dobronamjernu, koja želi iskreno pomoći BiH.

Kolege u Europskom vijeću svjesni su koliko smo se za ovo zalagali i koliko nam je drago da smo u tome uspjeli dobiti potporu svih - dodao je hrvatski premijer.

Ostvaren jedan od strateških vanjskopolitičkih ciljeva Hrvatske: Europska komisija dala zeleno svjetlo za BiH!

Izborna reforma

Naglasio je, međutim, da je pred BiH ostalo riješiti i pitanje koje je ključno za Hrvate - izborna reforma kojom će sva tri konstitutivna naroda postati u potpunosti ravnopravna:

- Hrvate i u Predsjedništvu BiH moraju zastupati legitimni politički predstavnici.

ŠTO JE OBEĆAO - TO JE I ISPUNIO

Uoči sastanka Europskog vijeća, Andrej Plenković prštao je od optimizma:

- Mi smo tu i nema nikakve šanse da se danas ili sutra, ovisno koliko će sastanak trajati, ne donese pozitivna odluka za BiH. Osigurat ćemo da se to dogodi. Želimo da se odluka donese - tako će i biti.

Očekujemo zeleno svjetlo za BiH!

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH posvetio je najveći dio svog izlaganja tom za Hrvatsku strateškom pitanju i na (jutrošnjem) summitu EPP-a, koji se u Bruxellesu redovito održava prije sastanka Europskog vijeća.

A A A