Vijesti
21. 4. 2024.

Radi budućnosti i novih naraštaja važno je politiku sjećanja na zločine totalitarnih režima u potpunosti ugraditi u obrazovni sustav

PVRH Andrej Plenković iz Jasenovca: Još jednom smo došli osuditi totalitarni sustav, najgore zločine koji su počinjeni tijekom Drugoga svjetskog rata, i odati počast nevinim žrtvama - svima onima koji su stradali ovdje te u drugim nacističkim i fašističkim logorima. Upravo zbog povijesne istine i mladih generacija koje dolaze, Hrvatska je temu budućnosti sjećanja bila stavila u fokus svog predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA).

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a sudjelovao je na komemoraciji u Spomen-području Jasenovac u povodu 79. obljetnice proboja iz toga zločinačkoga ustaškog logora.

Položio je cvijeće ispred spomenika „Cvijet“.

Hrvatsko predsjedanje IHRA-om

U izjavi za medije Andrej Plenković je podsjetio da je Hrvatska u proteklih godinu dana predsjedala Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA):

- Tema našeg predsjedanja bila je budućnost sjećanja. Proteklo je gotovo 80 godina od kraja Drugoga svjetskog rata, pa je sve manji broj onih koji su preživjeli nacističke i fašističke logore. Stoga smo, kao država koja je predsjedala IHRA-om, upravo tu temu stavili u fokus te dobili konsenzus za jedan okvirni dokument koji će odrediti smjer rada na politici sjećanja.

Izrazito važno radi mladih

Premijer Plenković izrazito je važnim ocijenio da se upravo politika sjećanja na najstrašnije zločine totalitarnih sustava u potpunosti ugradi u obrazovni sustav:

- Tako da svi mladi na vrijeme dobiju punu istinitu i pravu informaciju, kako bi mogli zauzimati ispravne stavove o budućnosti.

Prigodni program

Još jednom je zahvalio Spomen-području Jasenovac na organizaciji komemoracije, u čijem je sklopu izveden prigodni glazbeni program, a čitani su ulomci iz svjedočanstva preživjelih zatočenika te predvođene molitve u ime pravoslavnih, židovskih, katoličkih i islamskih vjernika.

IZASLANSTVO HRVATSKOG PARLAMENTA

Vijenac u Spomen-području Jasenovac položilo je i izaslanstvo Hrvatskog sabora, predvođeno predsjednikom Gordanom Jandrokovićem.

U saborskom izaslanstvu bio je i zastupnik (i glavni tajnik HDZ-a) Krunoslav Katičić.

VIJENAC NA ROMSKOM GROBLJU UŠTICA

Nakon komemoracije u Jasenovcu, PVRH Plenković i PHS Jandroković položili su vijenac na Romskom groblju Uštica u spomen na nevine žrtve stradale u vrijeme Drugog svjetskog rata i NDH.

A A A