Vijesti
25. 4. 2024.

REČENO - UČINJENO. Stigli su Rafalei! Hrvatska će imati najmoćnije borbeno zrakoplovstvo na prostoru od Bavarske do Grčke!

(VIDEO & PHOTO) Premijer Andrej Plenković: Povijesni dan! Prvih 6 višenamjenskih borbenih aviona od danas čuva hrvatsko nebo, kopno i more. Sigurnost naše zemlje podignuta je na razinu na kojoj nikada prije nije bila. S ovim zrakoplovima Hrvatska stječe snagu odvraćanja kakvu dosad nije imala i produbljuje strateško partnerstvo s Francuskom. Time ne podižemo samo obrambene sposobnosti, nego i jačamo svoju ulogu u NATO-u i EU-u. Ponosni smo jer je u mandatu naše Vlade realizirano najveće ulaganje u modernizaciju pobjedničkog HV-a!

Politikom modernog suverenizma i dalje ćemo osnaživati međunarodni položaj Lijepe Naše i raditi na dobrobit svih građana! - također je poručio predsjednik Vlade RH i HDZ-a na dočeku Rafalea u Vojarni “Pukovnik Marko Živković” na zagrebačkom Plesu: 
- Hrvatska je danas ondje gdje i pripada povijesno i civilizacijski, u samoj jezgri Europe i demokratskog Zapada! 

Zahvala hrvatskim braniteljima …

Uz osjećaj ponosa, posebno smo zahvalni hrvatskim braniteljima, koji su najzaslužniji za našu slobodu i samostalnost - istaknuo je još Andrej Plenković:

- Njihova žrtva trajno nas obvezuje da čuvamo dignitet Domovinskog rata i ulažemo u Hrvatsku vojsku i policiju! Razgovarao sam sa suprugom heroja Rudolfa Perišina, s gospođom Lyliane, majkom vukovarskog junaka Jean-Michela Nicoliera, s našim pilotom Danijelom Borovićem… puno je srce svima. Oduševljeni smo, ostvarili smo san. 

… čestitka pilotima i tehničarima

Posebno čestitam našim pilotima i tehničarima na predanosti - zaključio je predsjednik Plenković:

- Stekli su sve potrebne vještine da Rafalei postanu perjanica Hrvatskog ratnog zrakoplovstva! Hrvatsko nebo dobilo je svoje čuvare!

Bit ćemo respektabilna vojna sila koja se može pohvaliti najjačim vojnim zrakoplovstvom u ovom dijelu Europe

ANUŠIĆ: Sovjetska tehnologija odlazi u - prošlost!

Unatoč svim opstrukcijama, nastavljamo s modernizacijom HV-a, sa zamjenjivanjem zastarjele sovjetske vojne tehnologije onom zapadnom i suvremenom, kompatibilnom s NATO-om! - istaknuo je potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić.

Obuku za ove moćne lovce dosad je prošlo 90 pripadnika Oružanih snaga RH - dodao je Anušić:

- Ostalih šest Rafalea doletjet će u Lijepu Našu do početka sljedeće godine, kad završi obuka ostalih hrvatskih pilota.

VIDEO - POVIJESNI TRENUCI

Preletom od francuske vojne baze kod Bordeauxa Rafalei su oko 12 sati na području Istre ušli u zračni prostor.

Hrvatski piloti pozdravili su naciju: Stigli smo - kući!

Oko 12:30, nakon leta od sata i 40 minuta, višenamjenski borbeni avioni spustili su se na zagrebački Pleso. 

Da, Hrvatska će imati najmoćnije borbeno zrakoplovstvo na prostoru od Bavarske do Grčke!

A A A