Vijesti
1. 5. 2024.

29. obljetnica VRO Bljesak: Pijetet, ponos & Rafalei u čast svih sudionika prekretničke bitke pravednog i obrambenog Domovinskog rata!

(VIDEO & PHOTO) Premijer Andrej Plenković iz Okučana: Izražavamo zahvalnost hrvatskim braniteljima, pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci i policiji te državnom vrhu na čelu s dr. Franjom Tuđmanom - koji su odlučno, odvažno, nepokolebljivo predvodili Hrvatsku na putu do slobode. Preleti Rafalea? Bilo ih je lijepo vidjeti. Sigurnost našeg neba, kopna i mora nikada nije bila na višoj razini. S 12 najmodernijih borbenih aviona RH je stekla snagu odvraćanja i obrambene sposobnosti kakve nije imala do sada.

"Moćnim Rafaleima odajemo počast svima zaslužnima za samostalnost Hrvatske. Na ovom letu, u našim mislima, posebno mjesto ima legendarni Rudolf Perešin - Rudi" - poručili su piloti Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva (HRZ) kada su oko 09:20 preletjeli Okučane, gdje se održala središnja svečanost obilježavanja 29. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Bljesak.

Od Prevlake pa do Dunava

U svojoj prvoj zadaći tri nova borbena aviona nisu preletjela samo Okučane, nego su od 9 do 11 sati letjela iznad cijele Hrvatske - od Prevlake pa do Dunava! Da se nikada ne zaboravi!

„Čuvajući povijesnu istinu obrazujemo mlade naraštaje o ključnim trenucima pravednog, obrambenog i pobjedničkog Domovinskog rata!“ - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Rast plaća, BDP-a i zaposlenosti

U izjavi za medije Andrej Plenković još je jednom čestitao svim hrvatskim radnicama i radnicima 1. svibnja, Međunarodni praznik rada:

- U iskrenom dijalogu sa sindikatima stvarali smo preduvjete za rast plaća, BDP-a i zaposlenosti. Snažnim paketima zaštitnih mjera pomogli smo hrvatskim građanima.

„Naši sugrađani mogu biti sigurni da će Vlada i dalje biti čvrsto uz njih. Nastavit ćemo čuvati socijalnu koheziju i podizati životni standard“ - podcrtao je.

Danas ne bismo o Milanoviću

Hrvatski premijer nije htio u Okučanima komentirati novu Milanovićevu salvu mržnje, laži i primitivizma:

- Ne bih o njemu na ovaj veliki dan.

Na obljetnicu Bljeska ni predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nije se htio baviti Kršiteljem Ustava.

MISA ZADUŠNICA & TAKTIČKO-TEHNIČKI ZBOR

Nakon središnje svečanosti kod Spomenika „Kristalna kocka vedrine“, predsjednik Plenković je u Crkvi sv. Vida sudjelovao na svetoj misi zadušnici za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu.

U Okučanima je, također, obišao Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme Hrvatske vojske i policije.

U MANJE OD 32 SATA OSLOBOĐENA ZAPADNA SLAVONIJA

U ranu zoru toga povijesnog 1. svibnja 1995. započela je slavna, prekretnička bitka Domovinskog rata. Za manje od 32 sata hrvatske snage oslobodile su 500 četvornih kilometara okupiranoga državnog teritorija na području zapadne Slavonije.

Neprijateljske velikosrpske snage razbijene su po svim crtama bojišnice, a Hrvatska je svijetu pokazala da je sposobna u najkraćem mogućem roku isplanirati i provesti najsloženije vojno-redarstvene operacije.

U samom Bljesku, u kojem je sudjelovalo oko 7.200 hrvatskih vojnika i policajaca, poginuo je 51 hrvatski branitelj. Prisjećamo ih se s najdubljim poštovanjem te im iskazujemo trajnu zahvalnost na hrabrosti, odlučnosti i požrtvovnosti.

Hrvatski branitelji i vaše obitelji, u našim ste mislima i molitvama!

A A A