Vijesti
1. 5. 2024.

Čestitka za Međunarodni praznik rada: Hrvatske radnice i radnici mogu biti sigurni da ćemo uvijek biti čvrsto uz njih!

NERADNA NEDJELJA & ZAŠTITA STANDARDA. Premijer Andrej Plenković: Ova će Vlada ograničavati cijene struje, plina, goriva i osnovnih proizvoda potrošačke košarice dokle god to bude trebalo. I dalje ćemo povećavati plaće, BDP i zaposlenost te kontinuirano unaprjeđivati radnička prava. Hrvatska će nastaviti rasti! Uspostavili smo sustavni dijalog i iskreno partnerstvo sa sindikatima, zajedno radimo na dobrobit naših radnica i radnika - kojima odajemo priznanje za veliki doprinos oporavku gospodarstva nakon niza kriza.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković uputio je čestitku u povodu Međunarodnog praznika rada, u kojoj stoji:

U duhu međusobnog poštovanja

Povodom Međunarodnog praznika rada želimo odati priznanje hrvatskim radnicama i radnicima koji su svojim trudom i angažmanom dali veliki doprinos oporavku našeg gospodarstva nakon niza kriza s kojima smo se proteklih godina suočavali.

Kao Vlada koja itekako vodi računa o radnicima, poduzeli smo mnogobrojne mjere kako bismo unaprijedili njihov položaj i kako bi se povećale plaće. U ovih osam godina uspostavili smo kvalitetni i sustavni dijalog te iskreno partnerstvo s predstavnicima sindikata.

Nastavljamo podizati plaće, mirovine, BDP i zaposlenost, ograničavati cijene struje, plina i goriva & štititi životni standard!

U duhu međusobnog poštovanja, zajedno radimo na dobrobit hrvatskih radnica i radnika, koji mogu biti sigurni da će, kao i dosad, Vlada uvijek biti uz njih.

Plaće realno porasle za 30%

Od 2016. vodimo politiku kontinuiranog povećavanja prosječne, medijalne i minimalne plaće te unaprjeđujemo materijalna prava radnika.

Kako bismo naše sugrađane što više zaštitili od inflacije, ograničili smo cijene struje, plina, goriva i osnovnih proizvoda potrošačke košarice. Pritom, suprotno nekim netočnim tvrdnjama, inflacija nije ''pojela rast plaća'' - jer su plaće rasle višestruko brže od cijena. Unatoč inflaciji, plaće su u našem mandatu realno porasle za 30%.

Samo u proteklih godinu dana (od veljače 2023. do veljače 2024.) prosječna plaća porasla je s 1.106 na 1.248 €, što je - umanjeno za inflaciju od 4,1% u istom razdoblju - realni rast od 8,4%.

I dalje ćemo osigurati sve preduvjete da plaće nastave rasti i pritom smanjivati inflaciju, ostvarivati snažni rast BDP-a te podizati hrvatski kreditni rejting uz odgovorno vođenje javnih financija.

I to je ono što proturazvojna ljevica želi zaustaviti: Najveća prosječna isplaćena neto plaća u povijesti & 2. najbrži rast BDP-a u cijelom EU-u!

Nedjelja sa svojim najmilijima

Osigurali smo radnicama i radnicima, posebno u trgovini, da nedjelju mogu provesti sa svojim najmilijima, a da oni koji rade nedjeljom za to budu primjereno plaćeni.

U našem daljnjem radu za boljitak Hrvatske, poseban ćemo naglasak staviti na ključne prioritete u četvrtom desetljeću naše samostalnosti: demografsku revitalizaciju, dekarbonizaciju, digitalnu transformaciju i obrazovanje.

Za razliku od onih koji bi izolirali zemlju & odveli je u kaos, nestabilnost i regresiju, nudim vam sigurnu, pouzdanu, još jaču i utjecajniju Hrvatsku!

I dalje ćemo odgovorno voditi državu

I dalje ćemo odgovorno voditi državu, odlučni da nastavimo podizati standard i kvalitetu života naših sugrađana, osobito najranjivijih među nama.

U ime hrvatske Vlade i osobno svima od srca čestitam Međunarodni praznik rada!

A A A