Vijesti
16. 5. 2024.

Jandroković 3. put zaredom predsjednik Hrvatskog sabora - Konstituiran je 11. saziv!

(PHOTO) Čestitamo! Gordan Jandroković izabran je sa 144 glasova ZA i 6 protiv. „Hrvatska treba ljude koji su usmjereni na boljitak zajednice, na brigu za opće dobro, razboritost, odgovornost i međusobno uvažavanje, a ne na destrukciju, vrijeđanje i egzibicionizam. Neupitna je činjenica da je Hrvatska stabilna, sigurna i prosperitetna država. Bez imalo sumnje, Lijepa Naša stalno i vidno napreduje, no očekujemo daljnje iskorake - da bude još snažnija i važnija, još razvijenija i utjecajnija“.

Biti na čelu Hrvatskog sabora 3 uzastopna mandata, to u 34 godine naše moderne nacionalne povijesti i višestranačke demokracije nije pošlo za rukom nijednom od Jandrokovićevih 11 prethodnika.

Izdvajamo imena zastupnica i zastupnika, njih samo 6, koji su glasovali protiv njegovog izbora. Neka Hrvati znaju koliko će te pojedinke i pojedinci biti „konstruktivni“ i „kolegijalni“. Abecednim redom: Krešo Beljak, Miro Bulj, Dražan Dizdar, Josip Jurčević, Dalija Orešković i Marijan Pavliček. Nikola Grmoja nije pak glasovao.

Sabor je sazvao predsjednik Zoran Milanović, no nije došao na 1. zasjedanje, kao ni prije 4 godine.

PLENKOVIĆ: Nadam se da će rasprave biti civiliziranije, pristojnije, kulturnije

Među prvima je Gordanu Jandrokoviću na ponovnom izboru čestitao sadašnji i budući premijer Andrej Plenković, koji je s druge strane Trga svetog Marka došao na konstituirajuću sjednicu 11. saziva Hrvatskog sabora.

Istaknuo je da će, nakon 3. pobjede zaredom na parlamentarnim izborima, saborsku većinu iznova predvoditi HDZ:

- Još jednom čestitam svim zastupnicama i zastupnicima koji su dobili povjerenje birača. Želim im uspješan rad za boljitak zemlje te na dobrobit hrvatskog naroda i svih naših sugrađana! Nadam se da će rasprave biti civiliziranije, pristojnije, kulturnije nego dosad, voljeli bismo da opozicija bude konstruktivnija.

JANDROKOVIĆ: Briga za opće dobro naša je primarna zadaća

„Govor predsjednika Hrvatskog sabora bio je sjajan, poslao je poruke respekta i međusobnog uvažavanja“ - ocijenio je Plenković.

Donosimo ključne naglaske iz obraćanja Gordana Jandrokovića:

Suradnja, a ne dodatna polarizacija

Velika je čast 3. put zaredom dobiti potporu zastupnika, trudit ću se biti korektan i kolegijalan, uvažavati svakog tko uvažava druge, graditi Sabor kao prostor suradnje, a ne dodatnih sukoba i polarizacije.

Zahvaljujem koleg(ic)ama iz HDZ-a i koalicijskim partnerima koji su me predložili, ali i svima koji su me izabrali. Želim vam uspješan saborski mandat - da kroz predani rad opravdamo povjerenje koje su nam dali hrvatski građani.

Zakoni na dobrobit svih građana

Živimo u opasnom povijesnom razdoblju. Nije vrijeme za jeftini, politikantski egzibicionizam i dovođenje u pitanje temelja ustavnopravnog poretka, već za kvalitetnu raspravu i donošenje optimalnih zakona na dobrobit svih sugrađana.

Nužno je da se zajedno usredotočimo na svoju primarnu zadaću, a to je briga za opće dobro - koja mora biti u središtu svih naših nadmetanja. Svatko može svoje ideje artikulirati na sebi svojstven način, no treba biti svjestan da odabrani „stil“ uvijek nosi i svoje posljedice.

I dalje smo uvjerljivo najjača stranka. Štoviše, rejting nam raste, a Plenković je najpopularniji političar!

Radikalizmi nagrizaju demokracije

Moje je duboko uvjerenje da - nasuprot populizmu i ekstremizmu koji globalno uzimaju sve više maha te iznutra nagrizaju naše demokracije - Hrvatska treba političare koji su spremni, bez obzira na razlike, pošteno se natjecati konkretnim prijedlozima.

Hrvatska treba ljude koji su usmjereni na boljitak zajednice, na argumente, razboritost, smirenost, odgovornost i međusobno uvažavanje, a ne na destrukciju, vrijeđanje i kritiku koja je sama sebi svrhom. I šokantni atentat na slovačkog premijera Roberta Fica vrlo zorno pokazuje koliko nas ponekad malo dijeli od verbalnog do fizičkog ili čak oružanog nasilja.

Daljnji rast, ali i zaštita naših vrijednosti i identiteta

Neupitna je činjenica da je Hrvatska stabilna, sigurna i prosperitetna država. Bez imalo sumnje, Lijepa Naša stalno i vidno napreduje. To ne znači, međutim, da se zadovoljavamo postignutim.

Ima li bolje najave za naše iduće 4 godine u Banskim dvorima?!

Od nove parlamentarne većine i Vlade RH očekujemo daljnje iskorake, demografske mjere, učvršćivanje nacionalne sigurnosti i međunarodnog položaja, dodatne reforme pravosudnog i zdravstvenog sustava, još snažniju borbu protiv korupcije, ulazak u OECD, nastavak rasta životnog standarda, ali i zaštite i promicanja tradicionalnih kršćanskih i obiteljskih vrijednosti, našeg jezika i kulturne baštine, identiteta hrvatskog naroda.

Očekujemo i daljnje jačanje veza s iseljenom Hrvatskom i zauzimanje za konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata u BiH, kao i za prava Hrvata u zemljama u kojima su nacionalna manjina.

Gordan Jandroković treći put izabran na dužnost predsjednika Hrvatskoga sabora

REINER, KATIČIĆ, MALENICA, ĆOSIĆ, SANADER

Na konstituirajućoj sjednici HDZ je dobio potpredsjednika Hrvatskog sabora i predsjednike triju odbora. Otprije je poznato tko je prvi čovjek našega zastupničkog kluba.

Svima im čestitamo!

Novi režim rada

Dodajmo još da će Hrvatski sabor raditi malo drukčije nego do sada. Sjednice će trajati od 09:30 do 19:30.

Tri tjedna radit će se po četiri dana, a svakoga četvrtog tjedna neće biti zasjedanja, nego će zastupnice i zastupnici raditi na terenu.

A A A