Vijesti
23. 5. 2024.

ZA jačanje Frontexa i implementaciju Migracijskog pakta. Učinkovitim čuvanjem granica čuvamo svoje slobode!

(VIDEO) Davor Ivo Stier i Karlo Ressler: Za razliku od ljevice, snažno podržavamo našu policiju u zaštiti državne granice. 6.500 graničnih policajaca jako dobro radi svoj posao. Kao demokršćani, uvijek ćemo izaći u susret onima koji su u potrebi, no mora biti jasno da ne može svatko ući ni u Hrvatsku, ni u EU. Migracijski pakt demotivirat će krijumčare ljudima, spriječiti zloupotrebe prava na azil te omogućiti održiviju, odgovorniju europsku migraciju. Njegovim donošenjem približili smo se temeljnim stajalištima HDZ-a otprije 5 godina. 

Na konferenciji za medije u Zagrebu HDZ-ovi kandidati na europskim izborima Davor Ivo Stier i Karlo Ressler predstavili su točke Programa „Hrvatska: snažna i važna“ koje se odnose na migracijske politike i zaštitu granice.

STIER: Jači Frontex - zaštićenija granica!

HDZ i Europska pučka stranka (EPP) u novom sazivu Europskog parlamenta zauzimat će se za jačanje Frontexa. Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu trenutačno može brojiti 10.000 djelatnika, a mi želimo da se taj broj podigne na - 30.000. 

S obzirom na migrantski pritisak na Hrvatsku, vidimo potrebu da Frontex bude raspoređen u BiH. Podsjećam na to da je RH, kao utjecajna članica EU-a, uvelike pridonijela tome da BiH dobije status kandidata i otvori pregovore. Isto tako BiH je otvorila pregovore i za dolazak Frontexa. Smatramo da to pomaže našem cilju - da migracijama upravljaju nacionalne države, a nikako mafije krijumčara.

Ostvaren jedan od strateških vanjskopolitičkih ciljeva Hrvatske: Europska komisija dala zeleno svjetlo za BiH!

Sigurnost europskih građana 

Dok se migracije pokušavaju zlorabiti u geopolitičke svrhe, kao što je to činio bjeloruski diktator Lukašenko, važno je da EU ima mogućnost privremenog zatvaranja granica. I dalje ćemo inzistirati na sigurnosti europskih građana. 

Želimo produbiti razgovore s trećim zemljama kako bi se postupak azila mogao voditi upravo u njima, čime bi se smanjio pritisak na našim granicama - koje su i vanjske granice Schengena i EU-a.

Snažna podrška hrvatskoj policiji

Za razliku od ljevice, snažno podržavamo našu policiju u zaštiti državne granice. 6.500 graničnih policajaca jako dobro radi svoj posao. Kao demokršćani, uvijek ćemo izaći u susret onima koji su u potrebi, no mora biti jasno da ne može svatko ući ni u Hrvatsku, ni u EU. Postoje granice i moramo ih čuvati, time se čuvaju naše slobode.

Ne zamaramo se Milanovićevim nebulozama. Čvrsto štitimo granicu, osnažujemo policiju i vojsku. Činimo Hrvatsku sigurnijom nego ikada prije!

RESSLER: Odlučno suočavanje s izazovom ilegalnih migracija!

Migracijskim paktom i svime što je napravljeno u zadnjih pet godina približili smo se temeljnim, početnim stajalištima koje je HDZ utvrdio u svom programu za europske izbore prije pet godina.

Nema dileme da su granice jedan od najvećih europskih izazova naše generacije i da će migracije ostati ključno europsko pitanje i u budućnosti, u sljedećih pet godina. 

Konsenzus o 50 milijardi € za Ukrajinu & 10 milijardi za zaštitu granice - za što se hrvatski premijer i zauzimao u pregovorima o reviziji EU proračuna!

Urediti migracijsku politiku & demotivirati krijumčare

Kao stranka, ponosni smo na solidarnost koju smo iskazali prema ukrajinskim izbjeglicama, kojih je danas gotovo 4 milijuna na teritoriju EU-a.

U proteklih nekoliko godina, međutim, Europa je primila više izbjeglica nego ikad u svojoj povijesti. Vjerujem da će se implementacijom Migracijskog pakta uvesti više reda u europsku migracijsku politiku, da će demotivirati krijumčare i sve one koji nemaju pravo na međunarodnu zaštitu i azil te omogućiti održiviju i odgovorniju europsku migraciju.

A A A