Vijesti
23. 5. 2024.

Hrvatska pouzdano čuva svoju državnu granicu - koja je i vanjska granica Europske unije i Schengena

S graničnom policijom u Cetingradu i na samoj granici s BiH kod Buhače. PVRH Plenković: Zahvaljujem policijskim službenicima koji predano nadziru i štite granicu od ilegalnih migracija te je drže što je više moguće nepropusnom! Svaka im čast! Koristeći specijalizirane EU fondove, za što prijašnje vlade nisu pokazivale interes, uložili smo veliki novac u opremu i infrastrukturu, vrhunski opremili 6.500 graničnih policajaca. Stoga bi Milanoviću bilo mudrije da šuti, a posebno što je njegov SDP podržavao euroljevičarske provokacije na granici i lažno optuživao našu policiju za „prekomjernu upotrebu sile“. 

„Kako bi se rasteretio migrantski pritisak na hrvatsku granicu, ključno je da susjedne zemlje usklade vizne režime s EU-om. To je pitanje koje predstavnici RH stalno ističu na europskim tijelima“ - napomenuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković nakon što je posjetio je danas Postaju granične policije Cetingrad i obišao policijske službenike koji nadziru i štite državnu granicu s Bosnom i Hercegovinom:

- Neprihvatljivo je da ljudi bez viza dolete zrakoplovima u Sarajevo i Beograd kao turisti i onda se istog dana pretvore u ilegalne migrante koje zelenom granicom vode kriminalne grupe kako bi ih uvele u EU. Stoga je usklađivanje viznih režima jedan od najvažnijih uvjeta za napredak tih zemalja prema članstvu u EU-u.

Razbijanje krijumčarskih skupina 

Sprječavanje ilegalnih migracija zahtijeva intenzivn(ij)u međunarodnu suradnju s obzirom da je policija angažirana i na razbijanju tih skupina koje na širokom području i kroz puno više država krijumčare ljude - dodao je Andrej Plenković:

- Radi se o ključnom političkom pitanju ne samo za Hrvatsku, nego i za cijelu Europu.

PREZENTACIJA AKTIVNOSTI

U Postaji granične policije Cetingrad (Policijska uprava karlovačka) pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno predstavio je hrvatskom premijeru aktualno stanje migracija i aktivnosti granične policije - ali i one specijalne, interventne i kriminalističke - na navedenom području.

Uz predsjednika Vlade RH bili su potpredsjednik i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te glavni ravnatelj policije Nikola Milina. 

DAN LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE

Nakon obilaska granice, premijer Andrej Plenković sudjelovao je u Gospiću na svečanoj sjednici Županijske skupštine Ličko-senjske županije u povodu Dana LSŽ-a. 

Plenković u Gospiću: Ličko-senjska županija se kontinuirano razvija

A A A