Vijesti
26. 5. 2024.

79. godišnjica masakra u Burića štali, u kojoj su Titovi partizani u svibnju 1945. bez suđenja likvidirali 545 razoružanih vojnika i civila

Komemoracija u Garevcu (Općina Modriča, Republika Srpska, BiH). Burića štala prerasla je u simbol stradanja Hrvata i svih masovnih zločina totalitarnoga komunističkog režima nakon Drugog svjetskog rata na području Bosanske Posavine. Zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu Željana Zovko: Njegovanje kulture sjećanja, pijetet spram žrtava i promicanje povijesne istine - to je ključ za izgradnju zajedničkog prosperiteta.

Nitko, baš nitko ne bi više nikada smio biti ubijen zato što je katolik, Hrvat ili pripadnik bilo koje druge vjere i nacionalnosti - poručila je naša europarlamentarka Željana Zovko, inače rođena Mostarka:

- Ni žrtve totalitarnih režima ni zločince u ime tih totalitarizama ne dijelimo na „naše i vaše“. Poštujemo sve žrtve, a osuđujemo sve zločine.

Njegujemo kulturu sjećanja. Osuđujemo zločine svih totalitarnih režima & odajemo dužnu počast svim žrtvama

Nakon što je zajedno s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS) i HDZ-a BiH Draganom Čovićem položila vijenac i zapalila svijeću na groblju svetog Ilije u Garevcu …

… sudjelovala je s njim i na komemoraciji ispred Burića štale.

ČOVIĆ: Više nikada se ne ponovilo!

U svom obraćanju Čović je naglasio da „svi mi moramo uistinu preispitati svoju savjest da učinimo sve kako bi sjećanje na žrtve ovoga stravičnog zločina ostalo živo“:

- Na temeljima tog sjećanja trebamo stvoriti kulturu koja će osigurati da više nikada ne bude ljudskih žrtava, da više nikada nitko ne nastrada zbog drukčije nacionalnosti, vjere ili političke orijentacije.  

Siguran sam da mirnim putem - nastavio je - trebamo tražiti rješenja za sve probleme koje i danas imamo u BiH:

- Najlakše je izazvati konflikt, snagu treba pokazati mirnim rješenjima.

POČAST POGINULIM BRANITELJIMA

Nakon komemoracije Zovko je obišla Spomen-kapelu Burića štale te potom …

… odala počast i poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata kod Spomen-obilježja 105. brigade HVO-a u Modriči.

A A A