Vijesti
4. 6. 2024.

Potpisan ugovor o izgradnji Centra gaming industrije u Novskoj - prvog te vrste u Europi!

Premijer Andrej Plenković: Za 1. fazu ovog pothvata, ukupno teškog oko 100 milijuna €, Vlada RH je osigurala 26,3 milijuna € - i to za izgradnju prometnica, doma za smještaj 250 studenata, sportskih terena, dvorane i bazena, zgrade fakulteta i energane. Radovi počinju ove, a otvorenje se očekuje 2027. godine. Vrijedi istaknuti i da je to prvi projekt koji financiramo iz novog EU izvora - Fonda za pravednu tranziciju, čija je svrha transformirati prostore tradicionalnih, tehnološki zastarjelih i ekološki neprihvatljivih industrija u područja industrija budućnosti.

Spajamo obrazovanje, nove industrije i konkurentnost! - naglasio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a u svom obraćanju nakon što je potpisan ugovor o izgradnji Centra gaming industrije:

- Poduzetnički inkubator PISMO 2, u kojem se upravo nalazimo, zaokružuje proces razvoja hrvatske industrije videoigara, koja prema prihodima i broju zaposlenih godišnje raste za 50%. Za Novsku započinje nova razvojna era!

Prilagodba suvremenim trendovima

Sisačko-moslavačka županija oduvijek je bila poznata po industriji, a danas demonstrira sposobnost prilagodbe suvremenim trendovima i smjerovima - nastavio je:

- U novljanske srednje škole već je uveden program za tehničare za razvoj video igara, Inina zgrada adaptirana je u učenički dom, a i ustrojavamo Regionalni centar kompetentnosti za elektrotehniko i računalstvo Tehničke škole Sisak, koji će biti usko povezan s projektima u Novskoj.

Novska - središte gaming industrije & izobrazbe. To je nova, moderna, uspješna priča Sisačko-moslavačke županije!

Novska na karti Europe

Europskim sredstvima provodimo digitalnu transformaciju Hrvatske & stvaramo radna mjesta budućnosti! - zaključio je Andrej Plenković:

- Novska se ucrtala u gaming kartu Europe. Ovaj jedinstveni, strateški projekt privući će mlade ljude iz čitave Hrvatske, a zacijelo i šire. Želim vam svima puno uspjeha!

Korištenjem europskih sredstava & ulaganjem u istraživanje i razvoj novih tehnologija hvatamo korak s najrazvijenijim zemljama!

KAMPUS NA ČAK 9 HEKTARA

Centar gaming industrije obuhvaća i izgradnju studentskog kampusa koji će se prostirati na čak 9 hektara u Poduzetničkoj zoni Grada Novske te u kojem će se provoditi petogodišnji visokoobrazovni studij s 50 studenata po godini i srednjoškolski program za 24 učenika.

Prostorom će dominirati arena za e-sport koja podsjeća na prizemljeni NLO i u njoj će biti 2500 mjesta za promatrače i prostor za gaming natjecanja. Zasebne će zgrade dobiti akcelerator s VR studiom i inkubatora s dvoranom za testiranje videoigara.

Nositelj je projekta Javna ustanova Regionalni koordinator SMŽ-a, a partneri su Sisačko-moslavačka županija, Razvojna agencija SIMORA i Grad Novska.

KUŠMIŠ: Mladi dolaze na školovanje, ali i ostaju ovdje živjeti

 „Ponosni smo i sretni! Hvala premijeru Plenkoviću, koji zdušno podržava ovaj prevažni projekt za naš voljeni grad i SMŽ, ali i za cijelu Hrvatsku“ - poručila je gradonačelnica Novske Marija Kušmiš:

- Hvala i ministru Marinu Piletiću, našem bivšem gradonačelniku, koji je još prije, kao zamjenik sisačko-moslavačkog župana, inicirao razvoj gaming industrije u Novskoj. Još 2018. bili smo jedva zamjetni na karti Hrvatske, a danas mladi dolaze u Novsku na školovanje, ali i ostaju živjeti ovdje.

Koji trijumf na izvanrednim gradonačelničkim izborima u Novskoj! Naša Marija Kušmiš osvojila 82.00%!

A A A