Vijesti
4. 6. 2024.

Naš interes je jasan: europska BiH & puna ravnopravnost hrvatskog naroda!

PHDZ/PVRH Andrej Plenković na 34. obljetnici osnutka HDZ-a BiH Grada Mostara: Briga o Hrvatima u BiH naš je vanjskopolitički prioritet - bit ćemo i dalje vaš snažan glas u svim EU institucijama! Želimo da u Europskom parlamentu i dalje bude vaša predstavnica gospođa Željana Zovko, koja se kao lavica borila za interese svog naroda i svoje rodne BiH. Pozivam vas da je snažno podržite - jer su europski izbori važni i za BiH, za nastavak njenog EU puta i ostvarenje jednakopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda!

Kao susjed, prijatelj i glavni zagovaratelj, Hrvatska pruža svu potrebnu potporu BiH na njenom europskom putu, a zahvaljujući zauzimanju Vlade RH i otvoreni su pregovori za vaše članstvo u EU-u - istaknuo je Andrej Plenković u Hrvatskom domu „Herceg Stjepan Kosača“ u Mostaru:

- Položaj Hrvata u BiH danas je snažniji nego prije, a vi nastavljate biti predvodnici euroatlantskih integracija, u čemu će imati našu kontinuiranu potporu. Vaša puna ravnopravnost, za koju se konzekventno zauzimamo, ostvarit će se kad-tad donošenjem pravednoga izbornog zakona, što je i preduvjet boljih odnosa u BiH, njene funkcionalnosti i prosperiteta.

Rješavanje hrvatskog pitanja 

Hrvatska želi što bržu dinamiku pristupanja BiH Europskoj uniji, uz rješavanje hrvatskog pitanja! - podcrtao je predsjednik Vlade RH i HDZ-a:

- U Predsjedništvu BiH treba sjediti legitimni predstavnik hrvatskog naroda, a ne član kojeg Hrvatima biraju drugi narodi. To nije pošteno, to nije u duhu Daytona, to nije dogovor Pariškoga mirovnog sporazuma. Ta praksa ruši povjerenje među narodima u BiH i s njom treba stati!

Želimo da BiH ide naprijed i da sva tri konstitutivna naroda budu u potpunosti ravnopravna!

ČOVIĆ: Opet ćemo pridonijeti uvjerljivoj pobjedi HDZ-a!

Zahvalivši Plenkoviću na svemu što je učinio za BiH i Hrvate u njoj, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS) i HDZ-a Dragan Čović izrazio je očekivanje da će odziv na europske izbore u BiH biti velik, slično kao i na izborima za Hrvatski sabor:

- Opet ćemo dati svoj doprinos kako bi HDZ uvjerljivo pobijedio! Vjerujemo u šest zastupničkih mandata!

Trijumf u XI. Izbornoj jedinici - HDZ-u sva 3 saborska mandata!

Snažni glas u Bruxellesu 

Vjerujemo da će Željana Zovko ponovno osvojiti mjesto u Europskom parlamentu, ima našu maksimalnu potporu! - dodao je:
- Osim što brani interese svoga naroda diljem Europe i svijeta, to bi bilo važno i za europski put BiH.

Hrvati iz BiH i dalje žele svoj glas u Bruxellesu i Strasbourgu - dodatno je naglasio Čović:

- Možda ga neki ne razumiju, možda ga neki ne žele čuti, ali snaga tog glasa nam je osigurala, uz   nepokolebljivu potporu predsjednika Plenkovića, ono što dugo nismo mogli postići - pitanje hrvatskog naroda na stolu je najviših institucija EU-a!

HDZ je najsnažniji zagovornik europskog puta BiH - to je i strateški interes Hrvatske!

A A A