Vijesti
12. 6. 2024.

Biden čestitao Plenkoviću: Hrvatska je pod Vašim vodstvom doživjela golemi napredak, a siguran sam da će napredovati i u Vašem 3. mandatu!

„Vaš ponovni izbor za predsjednika Vlade odražava povjerenje koje uživate među sugrađanima. RH je naš bliski saveznik, privrženi smo demokratskim vrijednostima, europskoj sigurnosti i jačanju NATO-a. Vaše vodstvo u rješavanju europske energetske sigurnosti također je impresivno. Proširenje LNG terminala isplatit će se ne samo Hrvatskoj, nego i vašim susjedima. Radujem se suradnji s Vama na daljnjem produbljivanju našega strateškog partnerstva!“ - istaknuo je američki predsjednik u pismu hrvatskom premijeru.

Pismo predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joe Bidena predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću prenosimo u cijelosti:

Hrvatska - postojani, važni partner

Vaš ponovni izbor za premijera odražava povjerenje koje uživate među svojim sugrađanima. Sjedinjene Države i Hrvatska povezane su predanošću demokratskim vrijednostima i europskoj sigurnosti.

Pod Vašim vodstvom Hrvatska je bila bliski saveznik i važni partner. Zajedno, radili smo na osiguranju stabilne, demokratske i prosperitetne budućnosti za Zapadni Balkan - čvrsto integriran u euroatlantsku zajednicu.

Podržali smo Ukrajinu u obrani od ruske agresije. U NATO-u smo u ključnim trenucima zajedno radili na jačanju, proširenju i ujedinjenju Saveza. Stoga želim zahvaliti na Vašem vodstvu u modernizaciji obrane, što će osigurati da Hrvatska nastavi davati ključne doprinose Savezu u budućnosti.

Zahvala za terminal na Krku

Vodstvo Hrvatske u rješavanju europske energetske sigurnosti i diverzifikacije također je impresivno. Vaši napori za proširenje LNG terminala na Krku i razvoj obnovljivih izvora energije isplatit će se ne samo Hrvatskoj, nego i vašim susjedima. U svim ovim i drugim inicijativama SAD su vaš bliski i postojani strateški partner.

Proširenjem kapaciteta LNG terminala Hrvatska postaje energetsko čvorište za središnju Europu! I to, još bolje, uz pomoć EU sredstava!

Nastavak zajedničkih uspjeha

Hrvatska je pod Vašim vodstvom doživjela golemi napredak, a siguran sam da će napredovati i u Vašem 3. mandatu. Radujem se suradnji s Vama na nadogradnji ovih uspjeha i daljnjem produbljivanju našega strateškog partnerstva.

Hrvatska među samo 4 europske države u Global Entry programu!

RAYES: Trajno prijateljstvo & zajednička vizija

Bidenovo pismo Plenkoviću objavila je američka veleposlanica u Hrvatskoj Nathalie Rayes:

- Pismo američkog predsjednika naglašava naše trajno prijateljstvo i zajedničku viziju. Zajedno gradimo svjetliju, prosperitetniju budućnost za obje naše nacije.

Banski dvori u bojama Ukrajine & skup potpore „Hrvatska za Ukrajinu“ na 2. obljetnicu njene herojske obrane

PLENKOVIĆ: Jačanje suradnje na svim područjima

Premijer Andrej Plenković zahvalio je predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu na čestitkama:

- Kao bliski saveznici nastavit ćemo unapređivati strateško partnerstvo između Sjedinjenih Država i Hrvatsle na svim područjima suradnje“.

S VRHOVNIM SAVEZNIČKIM ZAPOVJEDNIKOM ZA EUROPU

Dodajmo da je PVRH Andrej Plenković ovog tjedna u Banskim dvorima primio generala zbora Christophera Cavolija, vrhovnog savezničkog zapovjednika za Europu, koji je u posjetu Hrvatskoj u sklopu sastanka načelnika glavnih stožera oružanih snaga središnje Europe.

Hrvatska kao odgovorna saveznica pridonosi ciljevima NATO-a

A A A