Vijesti
15. 6. 2024.

Povlačenje ruskih trupa & vraćanje privremeno okupiranih teritorija u ustavno-pravni poredak Ukrajine - to je pravedni mir!

Bürgenstock, Švicarska. PVRH Andrej Plenković na Prvom sastanku na vrhu o miru u Ukrajini: „Dolazak više od 100 državnih delegacija poruka je potpore mirovnom procesu, za koji se RH otpočetka zalaže. Snažno stojimo uz ukrajinski narod, nastavljamo mu pružati političku, diplomatsku, ekonomsku i vojnu pomoć“. Uoči samita, hrvatski premijer sastao se s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen. „Kao vodećoj kandidatkinji EPP-a, čestitao sam joj na uvjerljivoj pobjedi na EU izborima, kojoj je itekako pridonio i HDZ“.

Ovo je prvi korak nakon dvije godine i četiri mjeseca ruske agresije na Ukrajinu, uvertira u mirovni proces - napomenuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a iz Švicarske, gdje 15. i 16. lipnja sudjeluje na samitu o miru u Ukrajini:

- Međunarodna zajednica želi da rat stane, ali mir mora biti pravedan i trajan. A to znači povlačenje ruskih postrojbi i vraćanje okupiranih područja Ukrajini.

Maksimalno pomažemo Ukrajinu

Pozicija Hrvatske je jasna, podupiremo Ukrajinu i pomažemo joj maksimalno od samog početka brutalne agresije - dodao je:

- Prihvaćamo ukrajinske ranjenike, prenosimo svoja bogata iskustva i u rehabilitaciji vojnih veterana i civilnih žrtava.

U Zagrebu smo, također, organizirali Međunarodnu konferenciju o humanitarnom razminiranju - zaključio je Andrej Plenković u izjavi za medije u Bürgenstocku.

Mi Hrvati najbolje znamo kroz koje patnje sada prolaze Ukrajinci & koliko će biti zahtjevan proces razminiranja nakon što oslobode svoj državni teritorij!

ZAMRZAVANJE SUKOBA - RECEPT ZA NOVE RATOVE

O pravednom miru isto je stajalište kao hrvatski premijer iznijela i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen:

- Zamrzavanje sukoba danas, s ruskim trupama koje okupiraju ukrajinsku zemlju, nije odgovor. To je recept za buduće agresorske ratove. Umjesto toga, trebamo podržati sveobuhvatni, održivi mir. Mir koji vraća suverenitet Ukrajine i njen teritorijalni integritet.

Kremlj u biti pozvao Ukrajinu na predaju

I američka potpredsjednica Kamala Harris i britanski premijer Rishi Sunak odbacili su Putinov „prijedlog“ o okončanju rata tako da Kijev odustane od svojih NATO ambicija i preda četiri ukrajinske regije na koje Moskva polaže pravo:

- Kremlj je u biti pozvao Ukrajinu na kapitulaciju. Putin nema interes za istinski mir, pokrenuo je diplomatsku kampanju protiv ovog samita, iznoseći pritom lažni narativ o svojoj spremnosti da pregovara.

POBJEDNICI ZAJEDNO!

Uoči Prvog sastanka na vrhu o miru u Ukrajini, premijer Andrej Plenković u Bürgenstocku zasebno se sastao s predsjednicom Europske komisije:

- Kao vodećoj kandidatkinji Europske pučke stranke (EPP), čestitao sam gospođi Ursuli von der Leyen na uvjerljivoj pobjedi na EU izborima, kojoj je itekako pridonio i HDZ s osvojenih 6 od 12 zastupničkih mandata iz Hrvatske!

Naša narodnjačko-demokršćanska politička obitelj desnog centra, najjača i najbrojnija na Starom kontinentu, predvodit će Europsku uniju i u idućih 5 godina, što je važno i za ostvarivanje hrvatskih državnih i nacionalnih interesa! - istaknuo je tom prigodom predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Zajedno, rame uz rame! Sve što radimo, radimo kako bi Hrvatska bila još snažnija, još važnija, još utjecajnija!

A A A