Vijesti
18. 6. 2024.

Iz Bruxellesa: Očekujemo da se uvjerljiva pobjeda EPP-a odrazi na izbor čelnika ključnih institucija Europske unije!

PHDZ/PVRH Andrej Plenković iznio je jasan stav i na (tradicionalnom) pripremnom samitu EPP-a uoči Europskog vijeća i na samom sastanku predsjednika vlada/država EU-a: S obzirom na uspjeh na EU izborima, EPP mora tražiti više nego što je dobio 2019. godine, kada je imao znatno slabije rezultate. Povećali smo broj zastupnika sa 176 na najmanje 190! Osim toga, tada smo imali 6-7 premijera, a danas ih je 12, nakon formiranja bugarske vlade možda i 13. Pružamo čvrstu podršku Ursuli von der Leyen za novi mandat na čelu Europske komisije, a Roberti Metsoli na čelu Europskog parlamenta.

(VIDEO & PHOTO) HDZ je došao na 1. postizborni summit Europske pučke stranke (EPP) u Bruxelles kao najveći pobjednik EU izbora u cijelom EPP-u - sa 6 od 12 ili čak 50% osvojenih mandata iz Hrvatske!

Stoga i ne začuđuje da je naša narodnjačko-demokršćanska obitelj desnog centra na svojim kanalima posebnu dobrodošlicu poželjela upravo Andreju Plenkoviću („koji je preuzeo svoj 3. premijerski mandat“) te novom irskom premijeru (Taoiseach) Simonu Harrisu - koji 1. put sudjeluje na sastanku na vrhu EPP-a.

Potvrda i naših europskih postignuća za Hrvatsku

EPP kao uvjerljivi pobjednik, čemu je svojim odličnim rezultatom itekako pridonio HDZ, i u idućih 5 godina treba zadržati predvodničku ulogu u EU-u! - poručio je na samitu predsjednik naše stranke i Vlade RH:

- U skladu s demokratski izraženom voljom birača, EPP treba nastaviti voditi Europu u rješavanju izazova koji su pred nama! Uspjeh HDZ-a ujedno je i potvrda svih europskih postignuća koje smo ostvarili za Hrvatsku.

Bila je to dobra prigoda i da Plenković (još jednom) razmijeni čestitke za izbornu pobjedu s predsjednikom EPP-a Manfredom Weberom, predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen te čelnicima stranaka naše političke grupacije - daleko najjače i najbrojnije u Europi.

EUCO: „Podjela vodećih dužnosti u EU-u mora reflektirati volju birača“

Što je poručio na samitu EPP-a, to je Plenković ponovio i na tzv. neformalnom sastanku Europskog vijeća (EUCO), tijela koje okuplja predsjednike vlada/država 27 članica EU-a, na kojem se također raspravljalo o raspodjeli vodećih pozicija u sljedećem institucionalnom ciklusu Europske unije.

Odluka 27. i 28. lipnja?

Razgovori će se nastaviti sljedećih dana, ovaj je sastanak bio više informativnog i konzultacijskog karaktera - rekao je hrvatski premijer novinarima nakon EUCO-a, koji je je trajao do iza ponoći:

- Ako se postigne konsenzusa, odluku ćemo donijeti na redovitom sastanku Europskog vijeća 27. i 28. lipnja. Smatram da se ne smijemo baviti samo s četiri ključne funkcije u EU-u (predsjednici EK-a, EP-a i EUCO-a te visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku - op. ur.), nego da u razmatranje treba uključiti i to tko dobiva mjesta glavnog tajnika NATO-a, glavnog tajnika Vijeća Europe i predsjednika Europske investicijske banke.

Više premijera nego socijalisti, liberali i konzervativci skupa

Na sastanku sam iznova naglasio ono što sam rekao i na samitu EPP-a - nastavio je Plenković:

- Budući da naši pučani imaju najmanje 190 od 720 zastupnika u Europskom parlamentu te više premijera nego socijalisti, liberali i konzervativci skupa, podjela vodećih dužnosti u EU-u mora reflektirati volju birača s EU izbora.

Nositelj liste - dobar potez!

Također je kazao da je on jedini od predsjednika vlada članica EU-a, uz talijansku premijerku Giorgiu Meloni, bio nositelj liste svoje stranke na EU izborima te da se to pokazalo dobrim potezom:

- Ispravno smo procijenili da baš ja nosim listu i na taj joj način dam dodatnu snagu te osiguram dva mandata više nego 2019. godine. Politički odabir da se mobiliziramo na najvišoj razini pokazao se uspješnim, rezultati su više nego očiti.

Posebno mi je drago da u Europski parlament nisu prošli šarlatani. Hrvatski građani dali su crveni karton prodavačima magle!

Na pitanje koju će poziciju Hrvatska tražiti u budućoj Europskoj komisiji, Plenković je odgovorio da to danas nije bila tema, da se razgovaralo samo o čelnim pozicijama.

Ja sam hrvatski premijer!

Na već uobičajeni, uvijek isti upit novinara o svojim „europskim ambicijama“, uzvratio je da nije zainteresiran za neku od EU funkcija:

- Ja sam hrvatski premijer s već jako puno iskustva, željan trećeg mandata.

Nema veće časti od toga da ti hrvatski narod 3 puta zaredom ukaže povjerenje da vodiš svoju zemlju

PREGOVARAČI

Europska pučka stranka, socijalisti i liberali imaju stabilnu većinu od oko 400 zastupnika u Europskom parlamentu - koji broji 720 članova.

Te tri političke grupacije, koje su u prošlom sazivu sačinjavale većinu, imenovale su svoje pregovarače o vodećim dužnostima. U ime EPP-a pregovore će voditi poljski i grčki premijer Donald Tusk i Kiriakos Mitsotakis …

… u ime socijalista španjolski premijer Pedro Sanchez i njemački kancelar Olaf Scholz, a za liberale estonska premijerka Kaja Kallas i odlazeći belgijski premijer Alexander De Croo.

A A A