Vijesti
20. 6. 2024.

Željana Zovko ponovno izabrana za potpredsjednicu Kluba zastupnika EPP-a: Kao i do sada, borit ću se za ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH!

„Veliko je to priznanje mom dosadašnjem zastupničkom radu, ali je i potvrda snage i utjecaja HDZ-a unutar Europske pučke stranke (EPP), posebice nakon rekordne pobjede na EU izborima - na kojima smo s Andrejem Plenkovićem kao nositeljem liste osvojili čak 6 mandata. Uz punu ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH, kao članica najveće i najutjecajnije parlamentarna grupacije borit ću se za sigurnost i obranu na vanjskim granicama Europske unije i njeno proširenje na zapadni Balkan“ - izjavila je Zovko nakon reizbora. Čestitamo našoj eurozastupnici!

Uz Željanu Zovko, koja je inače proglašena najutjecajnijom zastupnicom iz Hrvatske u prošlom sazivu Europskog parlamenta, izabrano je još 9 potpredsjednika Kluba zastupnika EPP-a, dok je predsjednik ponovno Manfred Weber (bavarska Kršćansko-socijalna unija - CSU).

- Izuzetno mi je drago što sam opet izabrana. Veliko je to priznanje mom dosadašnjem radu u Europskom parlamentu, ali i potvrda snage i utjecaju HDZ-a unutar EPP-a, posebice nakon rekordne pobjede na EU izborima, na kojima smo osvojili čak 6 mandata - poručila je naša europarlamentarka.

Zovko ukupno najutjecajnija od svih eurozastupnika iz Hrvatske, a Sokol najutjecajniji u zdravstvu u cijelome Europskom parlamentu!

Sigurnost, zaštita granica, proširenje EU-a

Podsjetimo, Zovko je u prošlom sazivu Europskog parlamenta obnašala dužnost potpredsjednice Kluba zastupnika EPP-a zadužene za koordinaciju aktivnosti s istomišljenim partnerima EPP-a u Parlamentarnim skupštinama Vijeća Europe, OESS-a i NATO-a:

- Na taj je način povećan utjecaj EPP-a na zajedničke politike vezane uz sigurnost i obranu, ljudska prava te poštivanje vladavine prava i demokracije, čime je poboljšan doprinos stabilnosti i prosperitetu Europske unije i, posljedično, europskog kontinenta.

Također, bila je odgovorna za osnaživanje odnosa s američkim Kongresom:

- Kao najveća i najutjecajnija grupacija u Europskom parlamentu, ključno je da Klub zastupnika EPP-a unaprijedi stratešku viziju svoje sigurnosne politike, a ja ću se, kao i u prethodnom potpredsjedničkom mandatu, boriti za jednakopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, sigurnost i obranu na vanjskim granicama EU-a i proširenje na zapadni Balkan.

Predstavnica Hrvata iz BiH

Još jednom čestitamo našoj Željani - koja u Europskom parlamentu nije predstavnica samo HDZ-a, nego i Hrvata iz BiH - te želimo joj puno uspjeha u daljnjem radu!

Vodstvo Hrvata u BiH čestitalo na trijumfu na europskim izborima!

Dodajmo da je na Konstituirajućoj sjednici Kluba EPP-a Roberta Metsola nominirana u ime naše narodnjačko-demokršćanske obitelji desnog centra za novi mandat na čelu Europskog parlamenta.

A A A